GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #285 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
mts u vašoj firmi
Dejan Ristanović
U PC#283 opisali smo mts-ovu brzo rastuću optičku mrežu i proces njenog uvođenja u vaš dom. Brz i pouzdan pristup Internetu, koji mts-ova optička infrastruktura obezbeđuje, možda je još potrebniji firmama, za koje je osmišljena posebna, veoma atraktivna ponuda
- PC #285 (Mart 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

mts u vašoj firmi

Segmentacija ponude je ključna za uspeh na tržištu. Kada se radi o pristupu Internetu, pokazuje se da kućnom korisniku, maloj firmi i velikoj organizaciji nisu potrebne baš potpuno iste stvari, pa zato mts-ovu ponudu za te grupe korisnika predstavljamo kroz više tekstova. Videćete da, možda suprotno očekivanju, razlike u ceni ipak nisu značajne, pošto je osnovni servis koji se nudi zapravo isti: brz i stabilan pristup Internetu preko optičke infrastrukture.

image

Ponuda za firme je podeljena na FiberBiz, namenjen malim i srednjim firmama, i FiberPro, koji podrazumeva dedicated fibre odnosno par optičkih vlakana doveden direktno od centrale do korisnika, uz brzine do 10 Gbps, što je interesantno pre svega velikim organzacijama i izuzetno zahtevnim korisnicima. I jedna i druga varijanta podrazumevaju SLA, Service-Level Agreement, koji klijentu garantuje da će svaki eventualni problem biti otklonjen u kratkom, precizno propisanom intervalu. Optički sistemi su vrlo pouzdani i problemi sa njima nisu česti, ali svi znamo da je problem uvek moguć, pa ako već nastupi, za firmu je važno da zna u kom roku može da očekuje njegovo rešavanje. Takvi ugovori su neophodni i u procesu dobijanju nekog od sertifikata za kvalitet, a takav sertifikat je važna referenca za firmu koja ga poseduje.

FiberBiz

FiberBiz ponuda podrazumeva pristup Internetu brzinama 100/20, 200/40, 400/80 odnosno 1000/200 Mb/s, za 1999, 2999, 4499 odnosno 5299 dinara mesečno (u ove iznose je uračunat PDV). Svako će izabrati prema sopstvenim potrebama, ali nama izgleda da je FiberBiz XL prava mera, što dokazujete kada izračunate trošak po megabitu u sekundi. 1000/200 garantuje da će svaki računar u firmi pristupati Internetu punom brzinom, a da će rad u cloud-u, zahvaljujući brzom upload-u, biti udoban i efikasan.

image

U svakom od ovih paketa dobija se statička IP adresa, Wi-Fi ruter i sva potrebna oprema, a podrazumeva se profesionalni nivo korisničke podrške i SLA ugovor koji garantuje otklanjanje svake eventualne smetnje u roku od najviše 24 sata. Statičku adresu smatramo važnim dodatkom ponudi, pošto omogućava da se ljudi koji rade od kuće VPN-om uključe u kompanijsku mrežu i tako, uz punu zaštitu, pristupaju podacima na serverima i komuniciraju sa kolegama. Firma koja ima snažnu informatičku infrastrukturu može da traži prebacivanje mts-ovog uređaja u bridge mod, a samim tim i punu kontrolu komunikacije kroz sopstvenu opremu. Firma kojoj je potreban pre svega Internet bez ikakvih komplikacija biće zadovoljna uređajem u router modu, pošto tada njegovu administraciju, a samim tim i zaštitu od napada, preuzimaju na sebe mts-ovi inženjeri. Zanimljiva opcija je FiberBiz Duo, koja za tek malo više novca u ponudu uključuje i fiksni telefon. Ako pojedinačni korisnici danas gotovo svu svoju komunikaciju poveravaju mobilnom telefonu, za firmu je određeni broj fiksnih linija neophodnost. Fiksne linije, uz odgovarajuću centralu, omogućavaju da se pozivi centralizovano primaju a onda preusmeravaju kolegama u raznim odeljenjima firme. Cene BizDuo paketa, čije su brzine jednake pomenutim FiberBiz paketima, iznose 2550, 3350, 4550 i 5550 dinara mesečno (sa uračunatim PDV-om), i podrazumevaju neograničene pozive ka mts fiksnim i mobilnim brojevima, ali i ka m:tel pretplatnicima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Austriji. Uz to stiže i Biz InoCall usluga, koja obezbeđuje povoljne cene pozivanja korisnika u svim državama sveta.

FiberPro

Struktura mts mreže, koja treba da pokrije čitavu Srbiju, neminovno je kompleksna pa u njoj postoje razni data centri i koncentratori koji „pokrivaju“ određene teritorije. Za većinu krajnjih korisnika to nije bitno, pošto se saobraćaj efikasno rutira i oni uživaju u punoj zakupljenoj brzini prenosa podataka. Ipak, za veoma velike i zahtevne korisnike može biti važna mogućnost da budu direktno povezani optičkim vlaknima sa mts-ovim centralnom infrastrukturom. Razlog za to može biti bezbednost, ali i performanse. Koliko god brzina od 1 gigabit u sekundi delovala impresivno, nekome je potrebno i više, a optika to „više“ može da obezbedi, uz odgovarajuću opremu kod korisnika i kod provajdera.

Zbog svega toga mts je, pod parolom „Nije svaki Internet isti“, osmislio FiberPro pakete. U ovoj varijanti, mts će (o svom trošku!) dovesti do vašeg poslovnog prostora optička vlakna, instalirati potrebnu opremu i aktivirati Internet konekciju velike brzine. Ti linkovi su simetrični, što znači da je brzina upload-a jednaka brzini download-a, a brzina može ići do 10 Gbps (da, deset gigabita u sekundi), pod uslovom da korisnik ima odgovarajuću opremu. Tu je i odgovarajući CE Firewall i zaštita od DDoS napada, kao i profesionalna podrška i ugovor koji garantuje dostupnost servisa u 99.7% vremena.

FiberPro svakako nije „konfekcijska“ usluga, već se ponuda prilagođava konkretnom korisniku – pregovara se o načinu i rokovima realizacije, dodatnim servisima, SLA ugovoru i, naravno, ceni. Ukoliko je vašoj firmi potreban FiberPro, predlažemo da se obratite mts-u, zakažete sastanak i krenete u proceduru.

Optika postaje navika

image

Jedan od marketinških slogana mts-a glasi „Neka vam optika postane navika“ i to je zaista rezime ovakve precizno segmentirane ponude. Kao rezidencijalni korisnik imate brz Internet, televiziju i telefoniju, kao manja ili srednja firma imate fiksnu IP adresu i sigurnost koju vam garantuje SLA ugovor, a kao velika firma imate optičko vlakno direktno od mts-a do vaše zgrade, simetrični link velike brzine i još strožiji SLA. U centru svake od tih ponuda je pristup globalnoj Mreži vrhunskih performansi, prilagođen zahtevima korisnika, po povoljnoj ceni. Kada optiku imate na jednom mestu i naviknete se na njene prednosti, prosto ćete poželeti da je imate i na ostalim mestima sa kojih pristupate Internetu. I eto jedne dobre navike koju vredi steći.


mts.rs/Poslovni



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter