GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #286 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tesla u dve varijante
Miloš Stamenković
Tržište je bogato monitorima, pa je pred kupcima prijatan izbor. Brend Tesla po tradiciji nudi modele povoljne cene, pa smo sa interesovanjem isprobali modele iz njihove serije MT600BF
- PC #286 (April 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tesla u dve varijante

image

MT600BF serija se trenutno sastoji od dva modela dijagonala 24 i 27 inča – isprobali smo oba. Na prvi pogled smo bili prijatno iznenađeni: odavno je rečeno da dizajn prodaje robu, pa je sasvim logično da i brendovi koji se diče niskim cenama treba da obezbede da njihovi uređaji izgledaju dobro. Tesla monitori iz serije MT600BF izgledaju moderno, okvir oko ekrana je veoma tanak, dok je standardno s donje strane veći kako bi se dodala čvrstina ramu i obezbedilo više prostora za simbol robne marke. Monitora je takođe tanak, pri čemu donji deo ima zadebljanje kućišta radi prostora za pozadinsko osvetljenje i prateću elektroniku.

Funkcionalnih 27“

Modeli se razlikuju po montaži postolja. Kod manjeg modela je primenjeno klasično rešenje, odnosno sistem koji uključuje nekoliko šrafova i zahteva šrafciger kod sklapanja, pri čemu procedura nije posebno komplikovana. Kod 27MT600BF postolje se sklapa s monitorom „na klik“, za par sekundi, dok pri demontaži treba biti pažljiv kako se plastične „žabice“ ne bi oštetile. Jedini nedostatak se odnosi na nemogućnost podešavanja postolja po visini, što se može rešiti pomoću VESA-kompatibilnog nosača. Konektivnost je na solidnom nivou. Sa zadnje strane se nalaze video-ulazi, a na raspolaganju su po jedan HDMI i D-SUB konektor, čime su pokriveni noviji i stariji računari. Tasteri za navigaciju kroz menije se nalaze na standardnom mestu, odmah ispod Tesla natpisa. Dostupna podešavanja biće svima jasna jer je tekst na našem jeziku što je prilična retkost, a možda i unikatni momenat kada su Tesla monitori u pitanju.

image

Model 27MT600BF ne zahteva mnogo podešavanja za postizanje optimalnih rezultata, jer je već sve podešeno veoma blizu onoga što ugrađeni panel može da pruži. Najvažnija stavka jeste da je u pitanju VA a ne TN panel, kao što bi se moglo očekivati od monitora iz nižeg cenovnog ranga. VA paneli su u poslednje vreme napredovali, pa su njihove karakteristike postale preferirana opcija za veliki broj monitora. Jedna od mana koje imaju VA paneli odnosi se na manje uglove gledanja, a kod jeftinijih verzija je ovaj problem izraženiji. Tako se kod 27MT600BF ovo može lako primetiti, ali kako su uglovi gledanja svakako bolji nego kod bilo kakve TN alternative, nećemo se žaliti na njih.

Maksimalno osvetljenje je deklarisano na 250 nita, što deluje kao „sigurica“ za proizvođača panela, jer su maksimalne vrednosti blizu 300 nita. Pozitivna strana VA panela je visok kontrast, pa 27MT600BF ima deklarisanu vrednost od 4000:1. Merenja pokazuju čak i nešto veće vrednosti, pa ekran prevazilazi očekivanja. Slična situacija je i kod reprodukcije boja. Upotrebljeni VA panel je pravi 8-bitni koji može da prikaže kompletan sRGB spektar, kao i nešto preko 70 odsto DCI-P3 spektra, uz odstupanja manja od tri procenta. Ovo su odlične vrednosti za ovu klasu. Čak je i uniformnost panela pristojna, a probijanja pozadinskog osvetljenja gotovo da nema. Rezoluciju ranije nismo pomenuli, jer je ona Full HD (1920×1080 piksela). Ta rezolucija na 27“ dijagonali ima i svoje prednosti kada su u pitanju igre. Grafičke kartice će mnogo lakše izaći na kraj sa ovom rezolucijom nego sa QHD, pa je Full HD za većinu i dalje bolja opcija.

27MT600BF ima deklarisano osvežavanje od 75 herca, a podržan je i FreeSync. Kako su i ostali konkurentski monitori listom iz klase 60 herca, najprostije je 27MT600BF posmatrati u tom svetlu, što znači da nudi i tu vrstu prednosti, donoseći korisniku nešto više u odnosu na prosek svoje klase. Kada je reč o igrama, vreme odziva je deklarisano na 5 ms dok je ulazni lag nešto manji od 9 ms, što je ukupno korektna „igračka“ specifikacija.

image

Dobar utisak na 24 inča

Karakteristike manjeg modela 24MT600BF su slične. I on poseduje VA panel sličnih karakteristika. Uniformnost prikaza je čak i bolja, što je posledica manjih dimenzija panela, dok je kontrast nešto manji. Maksimalno osvetljenje je isto kao i prikaz boja, s tim što su odstupanja za nijansu (bukvalno) veća u odnosu na panel kod 27“ modela. Rezolucija 1920×1080 na ekranu dijagonale 24“ izgleda taman kako treba, pa je bar ovde manji model u prednosti jer nudi oštriji prikaz kroz veću gustinu piksela po inču. Maksimalno osvežavanje je takođe 75 Hz. 24MT600BF ima nešto manji okvir, pa izgleda još atraktivnije od većeg rođaka. Šteta što postolje nije malo robusnije i što ne pruža opciju za podešavanja po visini, jer bismo tada imali idealnu situaciju po pitanju ergonomije. Kod 27“ to manje nedostaje, ali kod 24“ će više korisnika imati potrebu za modifikacijom visine monitora. Bez VESA dodatne opreme, ovo se najprostije može rešiti korišćenjem nekog „podmetača“, poput deblje knjige.

Cene oba MT600BF modela su povoljne – to su trenutno najjeftiniji monitori u klasi.. Imajući u vidu odnos cene i kvaliteta slike koji pružaju, oba modela se mogu lako preporučiti za razmatranje. Ovo posebno važi za manji model, jer ako treba maksimalno uštedeti, onda je monitor dijagonale 24“ optimalna opcija. Model 27MT600BF je bolji a veći ekran uvek prija, ali je i cena nešto veća. Tesla se i ovom prilikom istakao po odličnom odnosu uloženog i dobijenog, tako da moramo pohvaliti ovaj debitantski nastup na tržištu monitora za PC računare.


tesla.info/en/monitors



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter