GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #287 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
LG 27GN600-B: Ekran za igrače
Miloš Stamenković
U nekoliko navrata testirali smo gejming monitore modele iz najekonomičnijeg spektra, a ovoga puta ćemo videti šta nudi LG 27GN600-B
- PC #287 (Maj 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

LG 27GN600-B: Ekran za igrače

image

U UltraGear seriji koju je LG namenio prvenstveno igračima nalazi se dosta modela u rasponu od 24 do 38 inča, dok mi ovoga puta testiramo novi 27“ model koji je u ovom momentu optimalan izbor po više bitnih parametara. Rezolucija 1920×1080 na ekranu od 27 inča predstavlja najbolji kompromis između dijagonale i oštrine prikaza. Sve veće od 27 inča jednostavno nije prikladno za Full HD rezoluciju, što se u igrama lako primećuje. Pogodnost ove rezolucije je i u činjenici da grafičke kartice mnogo lakše postižu veći broj frejmova u sekundi nego što je to slučaj sa 1440p opcijama.

Kada monitor ima mogućnost osvežavanja od 144 Hz, kao što je slučaju sa 27GN600-B, onda je to uvek i broj frejmova koje želite da imate jer je tada ukupan ugođaj najbolji. U slučaju kada grafička karta ne može da isporuči 144 slika u sekundi, tu je pomoć u vidu Sync tehnologija. LG 27GN600-B podržava AMD FreeSync Premium i NVIDIA G-Sync sisteme koji omogućavaju da se trenutno osvežavanje monitora sinhronizuje s brojem frejmova koja grafička karta prikazuje.

Pored osvežavanja od 144 Hz koje je danas apsolutni standard za gejming monitore, očekuje se i brz odziv. LG 27GN600-B ima deklarisani GTG (Gray To Gray) odziv 1 ms, što je trenutno najbolji rezultat. Čak i kada se izmeri kompletna brzina odziva, stižemo do tek nešto preko 4 ms, tako da 27GN600-B pruža odlične performanse. Optimalno podešavanje za ove rezultate je Normal ili Fast, jer se tada dobija ova brzina i prikaz slika koji je bez ghosting efekta. Na Fastest podešavanju ostvaruje se deklarisani minimalni odziv, ali tada se pomenuti efekat primećuje. Ulazni lag je takođe veoma nizak kod modela LG 27GN600-B, sa izmerenih 4,1 milisekundi pri fiksnom osvežavanju od 144 Hz. Aktiviranje Sync tehnologija gotovo da ne pomera ovu vrednost, pa i po ovom parametru monitor impresionira.

image

Zadivljuje činjenica s kojim panelom LG 27GN600-B ostvaruje ove rezultate. Upotreba VA panela kod gejming monitora može se smatrati standardnom zbog povoljnog odnosa cene i mogućnosti. Izgleda da je to previše jednostavno za LG, pa se kod UltraGear monitora koriste IPS paneli. Ova tehnologija je uvek omogućavala najbolji kvalitet slike i odličan ugao gledanja, ali njom nije lako postići visoke učestanosti osvežavanja uz minimalni ulazni lag i brzinu odziva. Konstantnim razvojem IPS panela došlo se do momenta kada je moguće imati sve karakteristike u gejming monitoru. Finalni rezultat je ne samo brzina panela već i reprodukcija boja, koja je uvek bila najjača strana IPS ekrana. 27GN600-B koristi 8-bitni panel (6 bit+FRC) koji može da prikaže 99 odsto boja iz sRGB spektra, pa je ukupan kvalitet slike odličan, posebno za jedan igrački monitor. Fabrička kalibracija je dovoljna, pa većina korisnika neće imati potrebu za dodatnim podešavanjima. Oni koji ipak žele da izvuku maksimum iz 27GN600-B to mogu učiniti i dobiti veoma dobar prikaz boja. HDR podrška kod 27GN600-B je tu kao bonus, s maksimalnim osvetljenjem od 350 nita. Od dodatnih stvari koje 27GN600-B poseduje izdvajamo izlaz za slušalice i opciju za aktiviranje „nišana“ koji iscrtava monitor, što može biti korisno za neke igre.

Sve ove karakteristike čine 27GN600-B kompletnim rešenjem, ne samo za igranje već i za sve standardne primene. LG 27GN600-B se u radnjama može pronaći po pristupačnoj ceni i veoma je primamljivo rešenje koje nudi odličan kvalitet slike uz sve prednosti brzog 144 Hz monitora.


lg.com/rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter