GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #289 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Windows (top) 11
Voja Gašić
Windows 11 dolazi krajem godine i biće besplatan za korisnike "desetke". Šta se još zna o novom operativnom sistemu i kada da očekujemo beta verzije?
- PC #289 (Jul/Avgust 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Windows (top) 11

image

Kratak rezime (za one koji čitaju samo „prvi skrol“) je da ćete verovatno morati da kupujete novi hardver ako želite potpunu zabavu koju nudi novi „ekosistem“… I da ćete morati da menjate neke navike ako zaista želite da uživate u svim blagodetima novog Windows-a... to je za one koji tvrde da njihov XP još uvek sasvim dobro radi.

Bez ikakve sumnje, Windows 11 izgleda obećavajuće i lepršavo. Nove ikone, novi meniji, zaobljeni prozori koji se sami raspoređuju baš onako kako biste vi to želeli a da vas čak i ne pitaju kako biste vi to želeli… Veza sa servisima u oblaku je ojačana, ponuda Xbox i Microsoft Store-a je toliko porasla da ćete moći da koristite igre i aplikacije čak i iz Amazon ponude, a prirodna podrška omogućiće izvršavanje Android aplikacija. Priznaćete da su vam je nešto od toga nedostajalo na Windows-u. Najlepša stvar je što ćete sve (ali baš sve), moći da počnete na jednom uređaju, a nastavite na bilo kom drugom uređaju koji je deo vašeg Windows (ili Microsoft) ekosistema.

Tehnološki push-up

image
Izvor: Microsoft Windows 11 LiveEvent

Naravno, ostaje pitanje zašto Microsoft baš sada predstavlja novi Windows. Činjenica je da se hardversko tržište pomalo „zabajatilo“, a da je novi Windows uvek predstavljao dobar podsticaj da se tržište pokrene. Partneri su odmah reagovali i najavili nove Windows 11 modele. Microsoft poklanja dosta pažnje razvoju, pa ne čudi da su pored Intel i AMD procesora, ovaj put podržani i Qualcomm procesori. Kako god, blagodeti od Windows-a 11 osetiće samo oni koji osveže i hardver.

Druga istina je da će ARM procesori od sada verovatno zauzimati ravnopravno mesto u Windows ekosistemu. Možda ne baš odmah i ne baš svi ARM procesori. Windows na ARM arhitekturi nije nepoznat, a primeri su Microsoft Surface Pro X i mini PC Qualcomm ARM development kit koji se već prodaje u Microsoft prodavnici. Promena se sastoji u tome da će Windows 11 biti dostupan isključivo u 64-bitnoj varijanti jer 32-bitna verzija podržava samo 4 GB RAM-a.

image
Izvor: Microsoft Windows 11 LiveEvent

Da se ne uplašite odmah – Windows 11 će izvršavati sve dosadašnje, pa i buduće 32-bitne aplikacije. Neke aplikacije koje su bile sastavni deo Windows-a moraćete da instalirate sa Microsoft Store servisa, a razlog je veoma jednostavan. Aplikacije u „prodavnici“ moraju da rade na svim podržanim procesorima, pa je Microsoft odavno krenuo u razvoj koji koristi konverziju u neki programski „međujezik“ koji će svaka platforma dalje tumačiti na svoj način.

Pristup je zapravo vrlo opravdan i elegantan – Android od početka koristi Dalvik kao stepenicu između Linux podloge i Android OS-a i aplikacija. Moderni procesori su dovoljno jaki da podrže ovakav pristup, samo je Windows u malo delikatnijoj poziciji jer podržava pravi multitasking, a korisnici su listom navikli da istovremeno otvaraju više aplikacija, višestrukih ekrana, pa i višestrukih virtuelnih desktop-a… Zvuči kao težak zadatak? Zaista jeste, ali smo svedoci da se Windows 11 vrlo uspešno bori s ovim (uobičajenim) zahtevima korisnika.

Da li ste kvalifikovani

image
Izvor: Microsoft Windows 11 LiveEvent

Da biste saznali da li je vaš postojeći računar sposoban za instalaciju novog Windows-a, moraćete da proverite. Neke osnovne smernice su da procesor mora da bude 64-bitni. Minimum je 4 GB RAM-a, disk (storage) zahteva bar 64 GB (ne treba posebno napominjati da se stara, rotirajuća HDD tehnologija ne preporučuje, a da će 99,9% korisnika koji imaju 64-128 GB storage-a već posle tri minuta nakon instalacije imati problema s manjkom prostora na disku). Ono što može da vam predstavlja problem je bezuslovni zahtev za prisustvom TPM (Trusted Platform Module) čipa – i to verzije 2.0, te grafičke kartice koja podržava DirectX 12, sa WDDM 2.0 drajverima. Da li je to mnogo, malo ili prava mera da korisnici obnove hardver?

Lično nisam pristalica starog hardvera. Održavanje „u životu“ kompjutera starijeg od pet godina može da bude pravo mučenje, a ima smisla samo ako mašina rutinski obavlja neke specifične zadatke. Kompjuter opšte namene ne bi trebalo da bude stariji od četiri godine, a za naprednije korisnike period obnavljanja je dve godine, baš kao i za telefon. Zato sam radosno pokrenuo proveru sistema koje koristim. Za proveru se upotrebljava stara, dobra PC Health aplikacija koja je za ovu priliku dopunjena funkcijom koja će pokazati da li je vaš PC spreman za Windows 11. Aplikaciju ćete naći na adresi aka.ms/GetPCHealthCheckApp.

Čak i za jednog dugogodišnjeg člana Windows Insider programa, sa DevChannel statusom – rezultati su bili porazni iako sam bio ubeđen da svakodnevno radim na tri solidna kompjutera. Prvi na listi je moj redakcijski računar, drugi je moj stari računar, a treći je relativno novi ultrabook s Intel procesorom 10. generacije. Svi imaju Core-i7 procesore (raznih generacija), barem po 8 GB RAM-a… Činjenica je da je samo moj najnoviji digitalni drugar prošao proveru i kvalifikovao se za instalaciju Windows-a 11.

Vreme je za promene…

image
Izvor: Microsoft Windows 11 LiveEvent

Možda još nismo sazreli da menjamo političku klimu u zemlji, ali sakupite donacije koje ste dobili za oživljavanje privrede, vakcinaciju i još koješta, pa obnovite svoj hardver. Windows 11 će se distribuirati tek od jeseni, kad se očekuju prvi OEM računari s preinstaliranim OS-om. Ponuda u Retail kanalu najavljuje se takođe za jesen, s nejasnim datumom početka distribucije, a korisnici Windows 10 sistema će moći besplatno da se upgrade-uju kroz Windows Update (s takođe nejasnim datumom distribucije).

Kroz DevChannel je već stigla većina noviteta najavljenih za Windows 11, a lepa vest je da zaista sve izgleda lepše, funkcionalnije, pa i 10-15% brže pod uslovom da koristite hardver novije generacije – na starijem hardveru gotovo da nećete primetiti poboljšanja, jer se Microsoft odlučio da optimizuje sistem za novije CPU/GPU kombinacije.

Igrajte po pravilima – isplati se

Da li čekati? Zaista ne znam zašto biste čekali i zašto ne biste instalirali Windows 11 čim vam se ukaže prilika. Mnogo responzivniji i logičniji UI/UX, mogućnost izvršavanja Android aplikacija, veoma unapređen ekosistem u kome gotovo uvek možete da nađete ono što vam trenutno nedostaje i niz drugih pogodnosti su dovoljan razlog za to. I da ne zaboravimo, ako za logovanje ne koristite Microsoft ID – napravite ga već jednom i počnite da ga koristite, jer je to preduslov da završite instalaciju i da sve funkcioniše baš onako kako je Microsoft predvideo.

image
Izvor: Microsoft Windows 11 LiveEvent

Pre svega, uz Microsoft ID dobićete i uobičajenu kvotu OneDrive cloud storage-a. Možda mislite da vam je on nepotreban jer već koristite neki Dropbox, ali brzo ćete uvideti da grešite. Prednosti OneDrive servisa su brojne – od toga da besplatno dobijate online verziju Office paketa u kojoj možete da obrađujete svoje tekstove, fotografije, tabele, prezentacije… Ako vaše potrebe premašuju povremeno korišćenje ovih usluga, toplo preporučujemo Office 365 pretplatu (samo 4.500 dinara godišnje) koja će vam obezbediti i 1 TB OneDrive prostora u koji će uredno backup-ovati sve vaše drage i vredne stvari s računara. A nije zanemarljiva ni činjenica da ćete imati i raspoloživ kompletan Office za Android i iOS uređaje.

Da li je sve sigurno i dovršeno? Pojava Windows Vista sistema bila je velika „detonacija“ (to je sad valjda moderna reč) u Windows sistemu. Sve potonje verzije bile su samo usavršavanje, pa odavno nismo videli novi Windows koji bi se mogao oceniti kao sporiji, komplikovaniji ili manje siguran od prethodnog. Windows 11, barem prema našem iskustvu, će u potpunosti slediti ovu dobru tradiciju.


Microsoft.com

SLEDEĆI TEKST U PC #289
preview
Logitech za rad od kuće
Filip Majkić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter