GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #290 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Samsung Z Flip 3: Preklop kao adut
Filip Majkić
Koliko osoba može da se pohvali time da je u stanju da svoj telefon preklopi i smesti ga udobno u bilo koji džep? Ukoliko želite da se izdvojite iz mase, najbolji preklopnik koji trenutno možete kupiti je Samsung Galaxy Z Flip 3. Da vidimo kako stvari napreduju...
- PC #290 (Septembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Samsung Z Flip 3: Preklop kao adut

image

Ona strana racionalnog – to je Galaxy Z Flip 3 mobilni telefon. Njegov udarni adut jeste specifičan osećaj sklapanja i otvaranja mobilnog uređaja, koji možda evocira nostalgiju za nekim davnim vremenima. Istovremeno je to i korisna stvar za sve koji žele da udobno nose telefon u džepu ili tašni, gde će zauzeti daleko manje prostora od standardnog monobloka, a istovremeno neće tražiti toliko pažnje, u smislu pažljivog nošenja. Tražiće pažnju prilikom rukovanja, jer je telefon vodootporan (IPX8), ali nije otporan na prašinu i sitne čestice. Dobra vest je i da su šarka i materijali od kojih je izrađen dodatno ojačani, a na ekranu je Corning Gorilla Victus zaštitno staklo. Prisutna je podrška za po jedan NanoSIM i e-SIM.

Ekrani su značajno unapređeni, Glavni 6,7“ Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex displej je dobio osvežavanje od 120 Hz, kao i drastično poboljšano osvetljenje koje ide od tipičnih 900 do maksimalnih 1200 nita. Spoljnom ekranu je dijagonala uvećana sa 1,1 na 1,9 inča, ali ta numerički nevelika razlika zapravo znači četiri puta veći spoljni ekran! U praksi je on sada izuzetno upotrebljiv za mnoge situacije i ne morate da otvarate poklopac da biste odgovorili na poruke, gledali prognozu, upravljali slušanjem muzike... Pride je i prilagodljiv jer se i ovde mogu dodati vidžeti. Linija po sredini glavnog ekrana je i dalje prisutna – očigledno je reč o limitu tehnologije. Da li se primećuje? Ne naročito, ali ako obratite pažnju – tu je.

image

Galaxy Z Flip 3 se zasniva na Snapdragon 888 čipsetu, najjačoj iteraciji Qualcomm hardvera s Adreno 660 grafikom. Na raspolaganju su 128 ili 256 GB skladišta, a treba pažljivo vagati jer nema naknadnog proširenja karticom. U svakom slučaju dobijate 8 GB RAM-a. Hardver je veoma brz, pa tako Android 11 u kombinaciji s One UI 3.1 interfejsom radi veoma tečno. Najbolja stvar telefona su brojne softverske optimizacije, koje uspevaju da iskoriste ne samo mogućnosti hardvera već i činjenicu da je ekran preklopljen i da automatski prilagođavaju sadržaje na odgovarajuće načine.

Samsung je Z Flip 3 unapredio po mnogim pitanjima, ali baterija i kamere su ostale iste. Verovatno je prostor najveći kočničar. Kapacitet baterije je 3300 mAh, što je pristojno, ali sada već iza onoga što nude telefoni visoke klase. Podržano je brzo punjenje od 15 W, bežično od 10 W, te reverzibilno od 4,5 W. Snapdragon 888 je „žedan“, što takođe treba imati u vidu. Rezultat je realna jednodnevna autonomija; više od toga samo ako ste ekstremno štedljivi.

Kamere od po 12 Mp (glavna i ultraširoka) takođe su nešto što smo viđali i premda imaju solidne mogućnosti (nije sve u broju piksela, upamtite), ne oduševljavaju naročito. Ultraširokougaona kamera nema autofokus, kao ni prednja kamera rezolucije 10 Mp. Dual pixel fazni autofokus podržan je na glavnoj kameri, a video se može snimati do 4K@60fps rezolucije. Dobro, korektno, upotrebljivo, ali ne i očaravajuće.

Lepa vest je niža cena telefona spram prethodnika. Galaxy Z Flip 3 košta 124.000 dinara, drastično manje u odnosu na prošlogodišnji model za koji je trebalo izdvojiti čak 190.000 dinara. Iako je i 120.000 dinara dosta novca, ne može se poreći da ovakvo sasecanje cene mami osmeh na lice i čini potencijalni krug zainteresovanih daleko širim. Tim pre što je ovo najuspelija izvedba preklopnog pametnog telefona do sada – pred nama je telefon koji praktično nema konkurenciju u svojoj niši.


samsung.com/rs/



Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter