GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #290 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Datalab: Idu li fiskalne kase u penziju?
Dejan Kontić
Fiskalne kase će zameniti moderni mali uređaji, recimo Android telefoni, a nosilac procesa je ovoga puta softver a ne hardver. Datalab je tu da pomogne svima, kroz upotrebu jednostavnih Android ili Web rešenja za maloprodaju
- PC #290 (Septembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Datalab: Idu li fiskalne kase u penziju?

Fiskalizacija 15 godina kasnije

image

U Srbiji danas, u nešto oko 300.000 maloprodajnih objekata, možete sresti najrazličitije uređaje na pultovima za naplatu – od malo naprednijih digitrona kod kojih se termalna traka za štampu gotovo ručno okreće do savremenih All In One fiskalnih uređaja. Gotovo uvek se podrazumeva hardverski uređaj koji često zauzima i ceo pult za naplatu, s mnoštvom kablova, dodatnim terminalom koji na kraju dana šalje podatke „negde gore“... Svaki od tih uređaja se fiskalizuje pre puštanja u rad, redovno servisira, a stari propisi definišu i štampanje svakog računa u dva primerka, od kojih jedan dobija kupac, a drugi se čuva na kontrolnim trakama kod prodavca.

Verovatno ne možete da zamislite odlazak u kupovinu, a da neko od trgovaca nema problem sa izvlačenjem trake iz fiskalne kase, nestankom struje ili onim čuvenim pitanjem „ko je izvukao ovaj kabl i odakle“. Neretko ćete nalog za ispravku fiskalnog računa, ukoliko vraćate kupljenu robu, menjate je ili potražujete svoj novac nazad – dobiti ručno ispisan na nekom paragon bloku.

S druge strane, ponuđači poslovnih programa i njihovi korisnici iz segmenta maloprodaje nailazili su na brojne izazove u povezivanju s takvim kasama i štampačima. Neki od tih uređaja su zahtevali dodatne drajvere, posrednike u komunikaciji, razna programiranja i integracije, a one najrasprostranjenije kase po malim prodavnicama često nisu ni mogle da se povežu s nekim od poslovnih rešenja. Jedna od najtežih rečenica korisnika duboko će ostati urezana u pamćenju svih supporter-a poslovnih rešenja: „Nije mi izašao fiskalni!“ Očaj u glasu, strah od poreskog prestupa i kupac koji besno čeka da dobije svoju kupljenu robu – neodoljiva kombinacija stresa kod korisnika!

U međuvremenu je tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti znatno napredovala, te je nakon detaljne analize postojećeg sistema fiskalizacije ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem, u cilju stvaranja uslova za suzbijanje sive ekonomije, efikasnije kontrole i bolje naplate poreza.

Gde ćemo sa svim tim kablovima?

U Službenom glasniku Republike Srbije, broj 153/20, krajem 2020. godine, objavljen je novodoneseni Zakon o fiskalizaciji koji će se primenjivati od 1. januara 2022. godine.

image

Novim Zakonom predviđeno je da se u momentu prometa na malo, svaki račun fiskalizuje i da se Poreskoj upravi vrši prenos podataka o izdatim fiskalnim računima putem stalne Internet veze, u realnom vremenu. Naravno, postoje i tehnička rešenja u situacijama kada u prodajnom objektu nije moguće obezbediti stalnu Internet vezu.

Vlada Republike Srbije uredila je oblast fiskalizacije u dva pravca: jedan je vezan za donošenje odluke o tome koje će sve delatnosti morati da obezbede izdavanje fiskalnih računa tokom sledeće godine, a druga uredba vezana je za način izdavanja računa, koji je sada pojednostavljen i nudi izbor više mogućnosti.

Već za par meseci videćemo na delu promene koje ove dve uredbe nose sa sobom. Nove uredbe praktično uključuju gotovo sve delatnosti gde se vrši promet dobara ili usluga na malo i njima će biti uključen u proces fiskalizacije najširi krug preduzetnika koji posluju u našoj državi.

Sigurno je da će neki deo postojećeg hardvera moći da se koristi i dalje, uz prepravke i prilagođavanje novom sistemu. Ipak, očekivanja su da će većina uređaja, pogotovo samostalne fiskalne kase koje se najčešće koriste u trgovinama malih formata ili u preduzetničkim radnjama, otići u istoriju i na reciklažu. Zameniće ih moderni mali uređaji, Android telefoni i fiskalizacija čiji je nosilac ovog puta softver, a ne hardver. Bez kablova, robusnih mašina i bespotrebnog dupliranja papirne štampe.

Kako ćemo proći „lakše i jeftinije“?

Novi model fiskalizacije podrazumeva da je poreski obveznik u obavezi da evidentira svaki ostvareni promet na malo, bez obzira na to kako je roba plaćena, da li gotovinom, čekom, platnom karticom ili na neki drugi način. Ono što je bitno napomenuti jeste da nove uredbe ne prave razliku između toga na koji način je obveznik fiskalizacije oporezovan, nebitno da li je u pitanju PDV sistem, ili preduzetnik paušalac, što nas dovodi do zaključka da su sada mnoge paušalne delatnosti obuhvaćene novim sistemom fiskalizacije.

Većina tih preduzetnika svoje šifre delatnosti je i birala, između ostalog, zato što nisu potpadale pod stari Zakon o fiskalizaciji i sada su pred velikim pitanjem: hoće li morati da kupuju fiskalne kase?

Čini se da ipak nema razloga za takav strah. Pored najava o subvencionisanim nabavkama novih elektronskih fiskalnih uređaja, uredba definiše da će preduzetnici ipak moći da prođu jeftinije, bez fizičkog fiskalnog uređaja, jer će fiskalni računi po sadašnjim normama moći da se izdaju putem gotovo bilo kog Android uređaja uz jednostavan softver, a da se štampa na bilo kom štampaču. To će umnogome olakšati uvođenje nove elektronske fiskalizacije, a svim novim obveznicima koji su dužni da uvedu izdavanje računa smanjiti troškove.

Odgovor većini preduzetnika bio bi da se ne brinu, jer se ova reforma sprovodi na način da ne podrazumeva obaveznu nabavku skupih velikih uređaja, uvođenje novih Internet linija i razvlačenje novih kilometara kablova, a to je već dovoljan signal da ćemo proći „lakše i jeftinije“.

Po Uredbi o elementima elektronskih fiskalnih uređaja, postoji mogućnost da će izdavaoci računa moći da ih izdaju putem Android pametnih telefona ili svog računara, i da ih štampaju na bilo kom štampaču, a biće im potreban samo softver za izdavanje fiskalnih računa koji je sertifikovala Poreska uprava Srbije. To bi smanjilo troškove u startu i olakšalo navikavanje na novu obavezu u svakodnevnom poslovanju.

Datalab korisnici i fiskalizacija

image

Novi model fiskalizacije za većinu PANTHEON korisnika u Srbiji neće promeniti mnogo toga u načinu rada u maloprodaji, s obzirom na to da je Datalab već ove promene lokalizovao za Sloveniju, Hrvatsku i odnedavno Crnu Goru. Srbija preuzima iste modele fiskalizacije, što ukazuje na to da će svoja stečena znanja i iskustva iz zemalja u regionu Datalab primeniti i prilagoditi fiskalnoj politici u našoj zemlji.

Ipak, za Datalab kao ponuđača poslovnih rešenja, nešto se menja. Pored ustaljenog načina rada sa PANTHEON korisnicima koji to već jesu i softver imaju implementiran u svoj maloprodajni sektor, otvara se potpuno nova sfera saradnje s malim prodavnicama, preduzetnicima i korisnicima koji do sada u svoje maloprodaje nisu implementirali poslovna rešenja. U svetlu softverske fiskalizacije, kao jednostavnog i jeftinog rešenja za svaku prodavnicu, Datalab malim korisnicima nudi podršku u skladu s novim Zakonom o fiskalizaciji, kroz upotrebu jednostavnih Android ili Web rešenja za maloprodaju.


www.datalab.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #290
preview
Vesimpex: Pratite li IT trendove?




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter