GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #291 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
OnePlus Nord 2: Kineski Viking
Filip Majkić
OnePlus je počeo kao "flagship killer", brend čiji su telefoni za znatno manje novca nudili performanse i mogućnosti koje pariraju i najskupljim modelima. Danas Nord 2 puca na sam vrh ponude u srednjoj klasi
- PC #291 (Oktobar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

OnePlus Nord 2: Kineski Viking

image

OnePlus Nord 2 ima sve stavke koje se traže od današnjeg telefona – dizajn iz najjače OnePlus 9 Pro serije, odlične Sony kamere, dobru bateriju s fantastično brzim 65W Warp Charge punjenjem (i punjačem u kutiji), odličan korisnički interfejs, predivan i fluidan AMOLED ekran. Posebno ističemo njegov „kul faktor“, kojim se ne mogu ponositi drugi proizvođači. Ima nešto u tome kada vrhunski proizvod napravi relativno mali tim, kada ga ne srećete tako često, kada vas pitaju šta je to što držite u ruci, dok su kanali komunikacije preplavljeni nominalno snažnijim konkurentima. Vi lakonski odgovorite: „To je moj OnePlus“. To ne bi bilo moguće bez vrhunske podloge, odnosno sjajno osmišljenog telefona koji u praksi radi izuzetno dobro. OnePlus se uvek isticao posebnim dizajnom i prepoznatljivim oblikom, a tako je i ovog puta, posebno jer je dizajnerski koncept top-modela 9 Pro „spušten“ u kategoriju ispod. Sistem kamera je oslonjen na Sony IMX 766 senzor rezolucije 50 Mp, takođe preuzet s top-modela 9 Pro. Fotografije koje pravi Nord 2 su odlične, bogate detaljima i velikog dinamičkog raspona – i na sve to, ovaj senzor se može podičiti stabilizacijom, što je prava retkost u klasi. Ultraširoki i monohromatski senzori od 8 i 2 Mp su prosečni, ali spreda zatičemo još jedan Sony senzor – IMX 615 od 32 Mp, koji beleži fantastične selfije i zaokružuje odličan utisak o mogućnostima kamere, koje čine Nord 2 jednim od lidera u klasi. Već smo se pohvalno izrazili o dizajnu i utisku držanja telefona u ruci. To upotpunjuje 6,43“ Fluid AMOLED ekran, osvežavanja 90 Hz. Pravo je uživanje koristiti ga i gledati sadržaje na njemu, a ubrzo primetite da je telefon nešto kompaktniji od većine konkurenata, što je još jedan plus. Ekran ima Corning Gorilla Glass 5 zaštitu, tako da je korisnik bezbrižan i s te strane.

Osnovu hardvera čini najnoviji i najbrži MediaTek Dimensity 1200, osmojezgarni 6-nanometarski čipset koji je po svemu rame uz rame s najbržim rešenjima današnjice. Qualcomm i MediaTek su ove godine zamenili mesta, pa umesto vrelih i throttle-ovanju sklonih Snapdragon-a imamo odlične Dimensity čipsetove u raznim kategorijama, na šta se još uvek navikavamo. Utisku doprinosi 8 GB sistemske i 128 GB memorije za skladištenje podataka, pri čemu je potonja UFS 3.1 tipa, kao na najboljim telefonima današnjice.

image

Softverska podloga telefona je odlična. OxygenOS 11.3 prekriva Android 11 i predstavlja jedno od najfunkcionalnijih, ali i najlepših rešenja danas. U tom pogledu imamo samo reči hvale – rad je izuzetno fluidan, sve funkcioniše besprekorno i predstavlja najbolje što danas mogu ponuditi pametni telefoni.

Najzad, baterija kapaciteta 4500 mAh doneće dan i po do dva korišćenja čak i zahtevnijim korisnicima. Za njeno brzo dopunjavanje stara se munjeviti Warp Charge punjač, koji stiže u paketu i isporučuje čak 65 W snage. U stanju je da bateriju od nule do punog kapaciteta napuni za svega 30 minuta.

Nord 2 je kao stari Nordijac koji plovi svojim drakarom i pametno bira gde će i koga udariti. Dok se Volfgang maklja sa Francom oko rudnika, a Radoslav udobno ubira plodove onoga što mu daje majka priroda u širokim prostranstvima, Viking svima preti i sve ih cedi. Zato danas ne živimo u svetu nemačke inovativnosti, slovenske duše ili francuske elegancije, već u svetu Vikinga. OnePlus upravo podseća ceo svet na istorijske lekcije, a Nord 2 je jedan od njegovih udarnih aduta.


comtradedistribution.com



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter