GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #291 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Sion Net: Linksys u Wi-Fi 6 svetu
Dejan Ristanović
Wi-Fi 6 prestaje da bude egzotika i najveći proizvođači se trude da što pre ponude svoje adute u svetu brzih bežičnih komunikacija. MR9600 je trenutno najjači Linksys-ov Wi-Fi 6 ruter, a iz sufiksa Dual-Band Mesh vidi se da je spreman da preuzme i neke dodatne funkcije u vašoj mreži
- PC #291 (Oktobar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sion Net: Linksys u Wi-Fi 6 svetu

image

MR9600 trenutno predstavlja vrhunac ponude kompanije Linksys na tržištu Wi-Fi rutera. Puna podrška za 802.11ax (kolokvijalno Wi-Fi 6) protokol obezbeđuje brzu komunikaciju uz ravnopravno korišćenje 5 GHz i 2.4 GHz opsega; naravno, korišćenje 5 GHz opsega se preporučuje jer je tada brzina komunikacije bitno veća. Epitet mesh u punom nazivu znači da je spreman za povezivanje sa kompatibilnim Linksys mesh ruterima, uz automatsko prenošenje parametara rada sa uređaja na uređaj – takvu tzv. mesh network je daleko lakše administrirati od klasičnih mreža, u kojima je svaki ruter ili access point svet za sebe.

Ruter izgleda klasično – pravougaona kutija dimenzija 280×170×60 mm koji su pričvršene četiri antene koje se ne mogu odvojiti od kućišta. Okretanjem antena uvis ruter je hardverski spreman za rad, a softversko podešavanje je prilično jednostavno, bilo korišćenjem Web interfejsa ili mobilne aplikacije za Android ili iOS uređaje; podešavanje iz aplikacije sada karakteriše većinu rutera iz više klase. Sa prednje strane kućišta je indikator koji signalizira žuto tokom startovanja, prelazi u tamno ljubičastu boju tokom podešavanja i najzad „pocrveni“ kada je ruter ostvario vezu sa internetom. Drugi indikator koristi se tokom podešavanja WPS protokola, koji većina administratora iz sigurnosnih razloga izbegava. Sa zadnje strane su gigabitni portovi – jedan WAN za povezivanje sa internetom i četiri LAN porta za priključivanje mrežnih uređaja. Tu su još i dva USB 3.2 porta, taster za reset, napajanje i prekidač.

Teoretska brzina prenosa podataka je 1147 Mbps pri radu na 2.4 GHz, odnosno 4804 Mbps pri radu na 5 GHz. Jasno je da se brzina od skoro 5 gigabita u sekundi ne može postići kad ruter ima samo gigabitni port za vezu sa svetom, ali smo u realnosti postigli 858 Mbps kada je laptop bio udaljen oko metar od rutera. Taj rezultat ocenjujemo kao izuzetnu brzinu, gotovo na granici mogućnosti gigabitnog protokola. Kada smo u istim uslovima kopirali folder sa oko 3 GB malih fajlova sa laptopa na server (server je bio vezan u mrežu preko 10 GbE kartice, a kopirali smo sa SSD-a na SSD), izmerili smo 77 megabajta u sekundi, što je brzina o kojoj se sa ranijim verzijama Wi-Fi-ja moglo samo sanjati. Kopiranje sa servera na laptop bilo je nešto sporije, 62 MBps.

image

Tajna ovakvih brzina je, osim karakteristika samog protokola, i u snažnom hardveru, pošto ruter koristi quad-core procesor koji radi na 1.8 GHz i ima 512 MB SDRAM memorije i 512 MB flash memorije. Raspoloživo vreme za test nije dopustilo da istražimo brojne opcije podešavanja koje nude Web interfejs i mobilna aplikacija, ali ćemo pomenuti parental control funkcije kojima deci možete ograničiti periode korišćenja interneta, a po potrebi i privremeno zaustaviti komunikaciju. Sve to može da se radi i glasovnim komandama, uz kompatibilnost sa Alexa uređajima. Koliko je sve to bitno za jedan ruter ostavljamo čitaocima da procene, ali su mogućnosti tu, pa ćete ih koristiti po potrebi.

Sve u svemu, MR9600 je dobar kandidat za centar vaše Wi-Fi 6 mreže. Njegove performanse su naročito jake u 5 GHz opsegu a brzina prenosa fajlova je gotovo neočekivano visoka. Za nešto više (brzine nikad dosta) će biti potrebni ruteri za 2, 5 ili 10 GbE portovima, ali nema potrebe da ih čekamo – Linksys je ponudio način da uz umerene troškove uživamo u brzoj i pouzdanoj bežičnoj komunikaciji.


sionnet.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #291
preview
D-Link: Wi-Fi 6 pametni ruter



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter