GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #291 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Uspon telemedicine
Voja Gašić
Pandemijska preopterećenost zdravstvenog sistema ne donosi ništa dobro pacijentima koji se bore s drugim, akutnim i hroničnim zdravstvenim problemima. Telemedicina je u proteklom periodu imala snažne podsticaje za razvoj, a rezultati se već vide...
- PC #291 (Oktobar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uspon telemedicine

Svet medicine se stalno menja, a tehnologija igra sve značajniju ulogu u medicini. Lekari redovno traže bolje načine za lečenje ljudi, ali tehnologija je donela veliki napredak u medicinu donoseći savremene i tehnološki sofisticirane instrumente za dijagnostiku, pa i lečenje. Ipak, telemedicina donosi novi pristup medicinskim uslugama ili informacijama koje inače obično nisu dostupne na mestu gde su pacijentima neophodne.

Uopšteno, telemedicina je razmena medicinskih informacija sa jedne lokacije na drugu putem elektronskih komunikacija. Primetićete da se to ne odnosi samo na razmenu informacija lekara s pacijentom, već i na razmenu informacija među lekarima, kao u konzilijarnom pristupu, ili na podučavanje mlađih kolega ili specijalizanata u telekomunikacionim sesijama umesto na uobičajenim bolničkim vizitama.

Od pregleda, preko konsultacija, do lečenja

image

Svi znamo da može biti veoma teško doći na pregled kod lekara i specijalista primarne zdravstvene zaštite. Liste čekanja za prijem ili intervenciju mogu da budu obeshrabrujuće duge, a dobijanje uputa ne garantuje brzi sastanak.

Telemedicina postoji više od 40 godina, a primarni zadatak je da doktora učini efikasnijim u pružanju medicinskih usluga, a pacijenta zdravijom osobom s češćom i efikasnijom medicinskom brigom.

Jedan od najvažnijih uslova za primenu telemedicine je da i vi i vaši lekari veruju u mogućnosti ove tehnologije. Vaš lekar može proslediti dijagnostičke slike, kao što su rendgenski snimci i vašu istoriju bolesti specijalisti. Specijalista uz telemedicinu može da ima dovoljno informacija da postavi dijagnozu, pa čak napravi odgovarajući plan lečenja. Po potrebi, može se obratiti lično vama ili vašem lekaru za dodatne informacija.

Neki vidovi telemedicine već imaju specijalizovane uređaje (u vidu stalno priključenih medicinskih gadžeta) koji stalno prate određene parametre značajne za zdravlje pacijenta. Ovi udaljeni sistemi stalno prikupljaju i šalju podatke drugim učesnicima u lancu zdravstvene zaštite radi dodatnih tumačenja. Ovo je važan korak u telemedicini, jer čak i ako ste kod kuće, lako možete predati svoje najnovije zdravstvene informacije svom lekaru. Medicinski tehničar može da dođe, postavi svu opremu u vaš dom, obavi potrebne testove i prenese dodatne podatke lekaru.

Telemedicina nije svemoguća, ali predstavlja izvanredan sistem podrške i dopune uobičajenim merama zdravstvene zaštite. Zato ćemo razmotriti neke od oblasti u kojima je telemedicina već zauzela značajno mesto u okviru brige o pacijentima.

Spektar primena

Kardiologija

Ljudima koji pate od kardiovaskularnih bolesti ili urođenih srčanih mana generalno je potrebna stalna nega i precizni planovi lečenja. Video-posete smanjuju nelagodu čestih poseta kardiologu i pomažu ljudima da se pridržavaju uputstava za praćenje bolesti blagovremeno reagovanje.

Dermatologija

Savremeni video-zapisi visoke rezolucije omogućava dijagnostikovanje i lečenje različitih kožnih oboljenja na daljinu. Može se koristiti za rutinske procene kože, poput pregleda mladeža i hitnijih potreba za trijažom.

Endokrinologija

Specijalisti endokrinologije koriste daljinske konsultacije za lečenje pacijenata sa hroničnim stanjima, uključujući dijabetes i bolesti štitne žlezde. Video-poseta je odličan način za prilagođavanje različitih tretmana hormona i hipertenzije.

Gastroenterologija

Lečenje ulceroznog kolitisa, hepatitisa C i Kronove bolesti zahtevaju dugotrajnu negu i često zahtevaju čitav niz lekova. Video-posete su savršene su za upravljanje lekovima i brze korekcije terapije, za savetovanje o ishrani i pregled rezultata dijagnostičkih testova.

Hematologija i onkologija

Hematolozi i onkolozi takoše koriste video posete kao način za praćenja pacijenata, kontrole lekova i administriranja planova lečenja pacijenata sa rakom, srpastom ćelijom, nedostatkom gvožđa i drugim složenim stanjima.

Zarazne bolesti

Telemedicinska tehnologija se koristi za praćenje progresije simptoma, upravljanje lekovima i reagovanje na neočekivane nuspojave kod pacijenata sa zaraznom bolešću. Posete na daljinu smanjuju rizik od izloženosti za pružaoce usluga, kancelarijsko osoblje i druge pacijente.

Nefrologija

Telemedicina je idealno oruđe za pomoć pacijentima u usporavanju progresije bubrežnih bolesti i minimalizuju potrebe za dijalizom ili transplantacijom bubrega. Nefrolozi takođe koriste telemedicinu kako bi obezbedili planove kućne nege za pacijente koji se oporavljaju od operacija povezanih s bubrezima.

Ginekologija i akušerstvo

Akušeri i ginekolozi koriste video posete za upravljanje širokim spektrom stanja, uključujući sve, od planiranja porodice do postporođajne depresije. Pacijenti nakon operacije mogu da dobiju potrebnu negu bez posete ordinaciji, što je posebno važna prednost za nove majke.

Psihijatrija

Telepsihijatrija je termin koji se odnosi na psihijatrijsku dijagnostiku i lečenja pomoću telekomunikacione tehnologije. Ponekad se izraz primenjuje na svu zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja i ponašanja koja se isporučuje putem daljinske veze. Pristup je savršen za pružanje ovih usluga jer smanjuje prepreke u brizi, uključujući udaljenost, brigu o privatnosti i troškove.

Pulmologija

Ljudi koji imaju astmu, bronhitis, KOPB i pacijenti kojima je potrebna mehanička ventilacija odlični su kandidati za telemedicinu. Video posete im olakšavaju da ostanu angažovani na upravljanju svojim stanjem koje ih često sprečavaju da lično posete lekara.

Hitna stanja

Telemedicina može da pomogne i u rešavanju hitnih slučajeva. Pacijenti često mogu da izbegnu nepotrebne posete hitnoj pomoći, a da im se i dalje pruža blagovremena pomoć umesto daljinskog susreta, a nemali broj pacijenata usled panične reakcije bespotrebno ide kod lekara iako bi im daljinski savet bio dovoljan.

Urologija

Urolozi koriste telemedicinu za lečenje poremećaja urinarnog trakta, kao što su infekcije urinarnog trakta, kamen u bubregu, inkontinencija i često mokrenje.

Očekujući budućnost

image

Telemedicina ima nekoliko prednosti, a jedna od najvećih je to što daje pristup stručnjacima i informacijama do kojih pacijent teško može doći na druge načine. Tokom telemedicinskih konsultacija, obično imate priliku da ispričate lekaru svoju istoriju bolesti i postavite pitanja. Zauzvrat, specijalista vam može direktno postaviti pitanja koja su bitna za poboljšanje vašeg stanja. Naravno, ne treba odmah očekivati čuda. Određene vrste bolesti i problema zahtevaju fizičku procenu „licem u lice“ i ne mogu se dijagnostikovati putem telemedicine.

Ne treba zaboraviti i da su važni faktori telemedicine dostupnost i cena. Iako će na jednoj strani telemedicina smanjiti troškove dijagnostike i lečenja, na drugoj strani može da zahteva tehnološke preduslove koji su vam nedostupni. Možda nemate pristup uslugama telemedicine jer nemate novca za dodatne gadžete koji bi redovno izveštavali lekare o vašem stanju. Ili jednostavno nemate (ili nemate dovoljno dobar) pristup Internetu. Za provajdera postavljanje i održavanje preduslova za telemedicinu može da bude skupo. Iako je to odlična i vredna usluga, telemedicina može biti preskupa za manje zdravstvene ustanove. Ipak, dostupnost telemedicine doneće bolje zdravlje, a time i viši standard života uopšte. Pa ako se već besplatno (ne) vakcinišete, uložite nešto u telemedicinu – sigurno će se isplatiti!




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter