GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #291 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Profesional: Jasan vid je osnovna potreba
Vladimir Suvajac
Dobar vid je za sve nas imperativ i nešto što nam u velikoj meri određuje i sveukupan kvalitet života. Očna bolnica Profesional koristi najsavremenije tehnologiju da vam takav vid omogući
- PC #291 (Oktobar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Profesional: Jasan vid je osnovna potreba

Ali dobar vid ne znači isto za svakog od nas. Nekom je najbitniji vid na daljinu i aktivnosti kao što su vožnja, bavljenje sportom, gledanje televizije, boravci u prirodi i slično. Nekom je najbitniji vid na blizinu, jer najveći deo svojih aktivnosti obavlja na razdaljini od 35-40 cm, kao što je slučaj s računovođama, stomatolozima ili, na primer, serviserima. A nekom je najbitniji vid na srednjoj distanci od 50-65 cm i aktivnosti koje pre svega podrazumevaju rad na desktop i laptop računarima.

image

Pored toga, vid i vidna funkcija zavise i od životne dobi. Osoba koja je nekad videla savršeno bez naočara, obično oko 45. godine života zbog fiziološkog slabljenja akomodacije (mogućnosti fokusiranja slike na blizinu) postaje potpuno zavisna od naočara za blizinu. Svi ti faktori čine potrebu za jasnim vidom prilično subjektivnim i kompleksnim procesom. Poslednjih godina, razvitkom novih tehnologija, pre svega u vidu optički savršenijih i svestranijih intraokularnih sočiva i naprednijih sistema za lasersko skidanje dioptrije, omogućen je u pravom smislu reči, potpuno individualan pristup svakom pacijentu koji želi da smanji ili potpuno eliminiše zavisnost od nošenja sočiva.

Lasersko skidanje dioptrije za HD vid u svakom trenutku

Za većinu osoba u dvadesetim i tridesetim godinama koje nose naočare ili kontaktna sočiva, najbolje i najefikasnije rešenje jeste lasersko skidanje dioptrije. Bezbolnom procedurom u kapljičnoj anesteziji većini osoba ove starosne dobi za samo 15 minuta moguće je obezbediti potpuno jasan vid i osloboditi ih nošenja optičkih pomagala. Iako je lasersko skidanje dioptrije prisutno već 30 godina, usavršavanje laserskih sistema, poslednje generacije eye tracker-a i razvitak novih ablacionih profila s većim optičkim zonama omogućilo je uspešno i veoma predvidivo uklanjanje i kompleksnih dioptrija, kao što su visoke minus dioptrije, visoki cilindri (astigmatizam) i mešoviti astigmatizam (kombinovana plus i minus dioptrija). Primer uspešnosti ovih intervencija je i podatak da bi nakon 9000 urađenih intervencija u našoj klinici za poslednjih jedanaest godina, 99,1% preporučilo intervenciju i svojim najbližim.

Multifokalna intraokularna sočiva za slobodu od naočara na svim razdaljinama

image
Dr Vladimir Suvajac

Kod osoba starijih od 45 godina, kojima je oslabila sposobnost akomodacije i kojima su potrebne naočare za čitanje, moguće je ugraditi intraokularna multifokalna sočiva i trajno ih osloboditi nošenja i naočara za blizinu. Ta intervencija se zove refraktivna zamena sočiva i uz uklanjanje dioptrije, onemogućava i pojavu katarakte u budućnosti. Nakon bezbolne ugradnje multifokalnih sočiva, koja se takođe obavlja u kapljičnoj anesteziji, pacijentima trajno nisu potrebne ni naočare za daljinu, ni srednju distancu, ni blizinu.

S obzirom na to da nakon ugradnje multifokalnih sočiva nije potrebno nositi nikakve naočare, zašto se ona ne ugrađuju svima?

Iako ona predstavljaju najkompletnije rešenje, imaju ograničenje da prave manji kompromis kad je u pitanju kvalitet vida na daljinu i primetniji kompromis kad je u pitanju kvalitet vida u noćnim uslovima. Za većinu osoba koje su veoma motivisane da ne nose nikakve naočare to obično nije presudno, ali kod osoba kojima je bitna noćna vožnja ili koje primećuju i najmanje razlike u kvalitetu vida, kao što su na primer profesionalni vozači, obično se ne savetuje ugradnja ovih sočiva.

Koje su opcije kod osoba koje ne žele kompromise kad je kvalitet vida u pitanju i nisu kandidati za ugradnju multifokalnih sočiva, ali ipak žele što veću nezavisnost od naočara? Primećeno je poslednjih godina da je razvojem smart telefona, tableta i sve češćim korišćenjem laptop i desktop računara, na značaju najviše dobio vid na srednjoj distanci jer sve više vremena provodimo posmatrajući ekrane tih uređaja na razdaljinama od 50 cm do 65 cm. Zato je nedavno razvijen novi tip sočiva, koji omogućava dobar vid i nezavisnost od naočara i na tim razdaljinama.

Intraokularna sočiva za vid bez kompromisa i unapređeni vid za rad na računaru

Premijum intraokularna sočiva za unapređeni vid na srednjoj distanci omogućavaju odličan vid na daljinu (vožnja, gledanje televizije, sportske aktivnosti), kao i na srednjoj distanci (oko 60 cm), ali im je prednost što, za razliku od multifokalnih sočiva, ne prave kompromise kad je u pitanju kvalitet vida i vid u noćnim uslovima. Mana u odnosu na multifokalna sočiva im je što je za gledanje na bliskim razdaljinama (bližim od pedesetak centimetara) i nakon njihove ugradnje potrebno nositi naočare. Zato se ona preporučuju osobama kojima je najbitniji vid na daljinu, koje dosta vremena provode radeći na srednjoj distanci (na primer, na računaru), koje žele da znatno smanje zavisnost od nošenja naočara, ali ne žele kompromise po pitanju kvaliteta vida.

Iz navedenog je, nadamo se, jasno da ne postoji rešenje koje odgovara svima, ali da je za

većinu osoba moguće naći rešenje koje će omogućiti najbolji mogući vid, eliminisati ili u najvećoj meri smanjiti zavisnost od naočara i podići svakodnevni kvalitet života.


bolnicaprofesional.rs



NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter