GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #292 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Hisense u punom sjaju
Miloš Stamenković
Nova generacija ULED televizora predstavljena je sa idejom da se lestvica podigne na još viši nivo, kako bi se ukupni kvalitet dodatno približio najpoznatijim brendovima 4K televizora. Isprobali smo U8G modele sa ekranima dijagonale 55 i 65 inča
- PC #292 (Novembar 2021)
- U prodaji po ceni od 290 din

broj

Hisense u punom sjaju

U8G serija nudi karakteristike koje su do samo pre par godina bile rezervisane samo za najskuplje modele. Trenutno se u ponudi nalaze modeli dijagonale od 65 i 55 inča, a mi smo na testu imali pristupačniji 55“ model. Reč je o televizoru koji se može pohvaliti EISA nagradom kao najbolji porodični televizor, što je priznanje koje laska, ali i obavezuje.

Lepota je važna

image

Dizajn je mnogima bitna stavka, ali i tu ima sve manje prostora za neke naročite razlike u domenu standardnih uređaja. Trend što tanjeg okvira oko ekrana odavno svi prate, pa se i 55U8GQ bez problema uklapa u njega. Potraga za što efikasnijim rešenjem za postolje i dalje traje, jer se uvek traži što kompaktnija opcija. U ovom slučaju, postolje se veoma lako sastavlja i ima neophodnu čvrstinu kako bi relativno težak televizor činilo stabilnim. Baza je taman dovoljno široka da se postigne stabilnost, što ostavlja više izbora kada treba odabrati mesto u stanu za novi TV.

Kod ovoga modela, upotreba VESA nosača je veoma lako dostupna opcija ukoliko televizor treba da stoji u nekom širem, otvorenijem prostoru. Dobar razlog za to je i zvuk, pošto 55U8GQ poseduje izuzetan set zvučnika za jedan televizor. Ukupna snaga je deklarisana na 60 W, zajedno s dodatnim vuferom snage 20 W. Uz podržane Dolby tehnologije, finalni rezultat je toliko dobar da je potreba za nekim dodatnim soundbar sistemom diskutabilna. Eksterna rešenja ovog tipa, ako ne odete duboko u HiFi vode, teško da će biti mnogo bolje od onoga što 55U8GQ već nudi.

Odlično se vidimo

U8G ekrani koriste QuantomDot tehnologiju, što se kod Hisense-a naziva ULED. Dakle, u pitanju je 10-bitni (8-bit+FRC) ekran sa DirectLED pozadinskim osvetljenjem deklarisanim na čak 1000 nita. To omogućava da HDR sadržaj stvarno izgleda kao HDR, a da pri tome ne dolazi do distorzije prikaza. Čak i kada je osvetljenje na maksimumu ili preko njega (mogu se izmeriti i vrednosti dosta preko 1000 nita u određenim situacijama), nema iole uočljivijih problema. Ukupna preciznost prikaza boja je veoma dobra, što je u skladu sa onim što se očekuje od ULED ekrana.

image

55U8GQ prikazuje 97% palete iz DCI P3 spektra i 75% boja iz REC2020, što pokazuje primenu QuantomDot tehnologije kod ovog LED panela. Ovi rezultati su izuzetno dobri, jer nadmašuju i one koje smo videli na nekim jačim QLED modelima. Najveće odstupanje u prikazu boja primećuje se u situacijama s minimalnim osvetljenjem, ali je to verovatno posledica toga što FALD sistem pokušava da odradi svoj posao. Ovaj model ima 90 FALD zona (zone lokalnog zatamnjivanja pozadinskog osvetljenja), što omogućava ostvarivanje „potpuno crne“ boje i odličan kontrast kada je to potrebno, koji može ići i do 7000 : 1. Izuzev pomenutog detalja, FALD lepo i brzo radi, a njegova funkcija je maksimalna, bez obzira na ulaz signala ili režima rada, što znači da FALD radi i u Game režimu.

Frekvencija rada PWM sistema kojim se kontroliše pozadinsko osvetljenje je 960 Hz, što omogućava brzu reakciju. Brzina je značajna jer se visoka frekvencija ne može primetiti kao treperenje, što je slučaj kod nekih sporijih rešenja. Bonus su odlična nominalna podešavanja, pa većina korisnika neće imati nikakvu potrebu za preturanjem po opcijama vezanim za podešavanje slike. Fabrički modovi su više nego dovoljni, što je uvek pohvalno jer se od korisnika ne zahteva da gubi vreme na inicijalna (ili naknadna) podešavanja. Jedina stvar koju je najbolje isključiti je motion smoothing pri gledanju filmova, dok se pri gledanju sportskih sadržaja može eksperimentisati sa ovom opcijom.

Na 120 Hz

Još jedna specifičnost panela koji koristi 55U8GQ jeste maksimalno osvežavanje od 120 Hz, ali i sve ostale stvari koje se odmah mogu dovesti u vezu sa osvežavanjem. 55U8GQ nominalno radi na 120 Hz, pa se procesiranjem slike reguliše prikaz kompletnog video-materijala koji je uglavnom snimljen sa maksimalnih 60 frejmova u sekundi. Procesiranje radi jako dobro, pa korisnik nema potrebu za intervencijom u opcijama.

image

Frekvencija 120 Hz najviše dolazi do izražaja kada se 55U8GQ priključi na računar ili neku od modernih konzola. Za ovo povezivanje zadužen je HDMI 2.1 (ukupno četiri porta), a tada je korisno aktivirati Game režim. 55U8GQ inače već ima dosta nisko kašnjenje, ali aktiviranjem Game režima se „ulazni lag“ smanjuje na ispod 6 ms, što je odličan rezultat. Sve ovo važi za 4K i manje rezolucije pri osvežavanju od 120 Hz. Čim se osvežavanje uspori, raste i ulazni lag pa se tu opet jasno vidi prednost ovog ULED panela.

Podržan je i FreeSync kao opcija za dinamičku korekciju, ali se, kao i uvek, treba truditi da osvežavanje ekrana bude što bliže maksimalnoj vrednosti. Brzina odziva je takođe veoma dobra, što znači ispod 10 ms za 100% i 4 ms za 80% promene stanja. Ovo su vrednosti koje nisu mnogo daleko od nekih vrhunskih monitora, pa su performanse 55U8GQ po ovom pitanju impresivne.

Sistem bogat opcijama

55U8GQ koristi najnoviju 5.0 verziju VIDAA operativnog sistema, a sve to pokreće NovaTek NT72671D. U pitanju je SoC sa četiri jezgra i ARM Mali-G51 grafičkim procesorom, koji omogućava da pomenuti operativni sistem brzo funkcioniše. Sve glavne aplikacije su tu, a ima dosta toga da se nađe na Hisense app prodavnici. Tu je i EON aplikacija koja je fabrički instalirana, pa su standardni zahtevi domaćeg tržišta ispunjeni.

55U8GQ je najbolji Hisense televizor koji smo testirali, što se i očekuje od najnovije generacije televizora nekog proizvođača. Impresionira kombinacija karakteristika koje 55U8GQ čini šampionom po odnosu cene i mogućnosti. Odličan QuantomDot, pardon ULED ekran u kombinaciji sa osvežavanjem od 120 Hz, nizak ulazni lag i brzina odziva, uz sasvim dobar zvuk su primamljive opcije. Slične karakteristike se mogu pronaći u ponudi najpoznatijih TV marki, ali po znatno višoj ceni. Na sve to se mora istaći i jedinstvena ponuda za tržište Srbije – čak sedam godina garancije! Prema tome, Hisense 55U8GQ predstavlja optimalan izbor i jedan od onih televizora koji „rešavaju sve brige jednim potezom“.

Odlična kupovina!


rs.hisense.com

SLEDEĆI TEKST U PC #292
preview
Edge 20: Probaj Motorolu
Filip Majkić
BIZIT 2021


Zebra

Konvereks

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

Unicef

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter