GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #292 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Edge 20: Probaj Motorolu
Filip Majkić
Motorola je novu Edge 20 seriju telefona ponudila po fantastičnim cenama. Već smo imali priliku da isprobamo vodeći model Pro, a tu je i Edge 20 kao logičan predmet interesovanja. Koji su njegovi aduti?
- PC #292 (Novembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Edge 20: Probaj Motorolu

image

Edge 20 je trendi telefon minimalističkog dizajna. Ekran dijagonale 6,7 inča dominira ovim tankim i lakim uređajem. Masa od svega 163 grama u kombinaciji s veoma malom debljinom (7 milimetara) čini da se telefon nosi i koristi veoma lako, osetno lakše od većine danas dostupnih uređaja. Ivice su zakrivljene i ostavljaju utisak prefinjene završne obrade. Kamera modul je uniforman, za razliku od Pro modela gde su dva senzora bila kružnog, a treći kvadratnog oblika – ovde je isključivo zastupljen kružni oblik. Telefon podržava „dizajn koji odbija vodu“, – mirni ste kada su u pitanju kiša ili prosipanje tečnosti.

Iskustvo korišćenja je na veoma visokom nivou. Izuzetnom utisku ključno doprinosi rezolucija 2400×1080, OLED tehnologija i odziv od 144 Hz. Svež osmojezgarni Snapdragon 778G čipset obezbeđuje visoke performanse: ovaj 6-nm čipset je posebno dobar kada je reč o grafičkim performansama, koje na testovima za 50 posto prevazilaze 765G. 5G podrška se podrazumeva, a 8 GB RAM-a je sasvim dovoljno za sve što danas postoji, ali i što vam može zatrebati u doglednoj budućnosti. Skladište je 128 GB, što je solidno ali treba znati da nema proširenja memorijskim karticama. Kad smo kod „nema“, da dodamo i 3,5-mm konektor i stereo-zvuk. Nismo iznenađeni, jer to nije imao ni skuplji Pro model, ali čisto da se notira.

Softver koji Motorola koristi je Android 11 u praktično izvornom obliku – bez nezgrapnih softverskih skinova i duplih aplikacija. Jedini dodatak stiže u vidu Moto Experiences: gestovi i automatizacija podižu upotrebljivost telefona na još viši nivo, što Motorola objedinjeno naziva My UX – dodaci i opcije kojima se proširuju funkcionalnosti izvornog Android-a.

image

Sistem kamera je adut ovog telefona. Edge 20 dolazi sa istim glavnim senzorom rezolucije 108 Mp koji je prisutan i u Pro modelu, ultrawide kamerom od 16 Mp, te telefoto kamerom sa 3X zumom (umesto 5X), ali i dalje uz prisutnu stabilizaciju na telefoto senzoru. Ukupno gledano, reč je o veoma fleksibilnom sistemu koji je i te kako u stanju da odgovori na različite vrste izazova i uvek i u svakoj prilici snimi dobru fotografiju ili video. Fotografije su veoma detaljne, vrlo vernih boja (čemu verovatno doprinosi Google-ov algoritam) i sistem kamera nudi širok spektar opcija i mogućnosti, uključujući razne modove snimanja (tu je poznati noćni režim, ali i Pro režim za one koji žele da izvuku maksimum). Podržano je 4K video-snimanje. Pohvalili bismo i prednju kameru rezolucije 32 Mp, kao i selfije koje ona pravi.

A baterija? Kapacitet od 4000 mAh ne deluje impozantno u današnje vreme, ali je u praksi sasvim dovoljan za dnevnu upotrebu, pa i više od toga ako ne igrate igrice po ceo dan. Plus ovde nema velikog potrošača u vidu „gladnog“ čipseta. Dopuna je relativno brza, zahvaljujući 30 W punjaču koji dolazi u pakovanju.

Edge 20 se, baš kao i Pro model, u Srbiji se prodaje po boljoj ceni nego na evropskim tržištima, što toplo pozdravljamo. U kombinaciji s akcijom „Probaj Motorolu“, koja omogućava da telefon vratite u roku od 30 dana bez ikakvih dodatnih pitanja, u suštini vas ništa ne košta da ga isprobate. Telefon je odlično balansiran i ne sumnjamo da će Motorola nastaviti uspešan rast na srpskom tržištu.


Motorola.com/rs/sr/home




BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter