GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #292 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
QNAP switch: Ferrari mreža
Mirko Topalović
Sa sve većim SSD diskovima, 4K video-snimcima, potrebe za bržom komunikacijom rastu, a s njima i potreba za boljom infrastrukturom. Upoznajte QSW-M408-2C switch...
- PC #292 (Novembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

QNAP switch: Ferrari mreža

image

Nove matične ploče na računarima imaju sve više LAN portova bržih od 1 Gb/s, čime se omogućava brža komunikacija i razmena podataka sa serverom. Ono što je i dalje zajedničko za brzu mrežnu infrastrukturu jeste relativno visoka cena. Ruku na srce, prisutan je trend pada, ali je razlika u odnosu na obične gigabitne uređaje i dalje desetostruko veća.

QNAP je svoju liniju cenovno pristupačnih upravljivih (managed) switch-eva predstavio još 2019. godine, pa je model koji smo sada dobili na test već treća generacija uređaja. QNAP se ponosi kompaktnim, cenovno pristupačnim, energetski efikasnim i tihim dizajnom, što je ozbiljna tvrdnja za današnje pojmove.

Sa ukupno 12 portova, QSW-M408-2C spada u red ozbiljnijih switch-eva koji treba da se brinu o velikom broju uređaja, odnosno da odgovara za male kancelarije i napredne kućne korisnike. Kompaktno i pristupačno 10 Gb/s rešenje je prvi korak ka unapređenju vaše mrežne infrastrukture i neophodna karika u povezivanju kompatibilnih uređaja brzim interfejsom. Njegov kombinovani interfejs omogućava spajanje bakarne i optičke infrastrukture, što obezbeđuje veliku fleksibilnost kada je u pitanju povezivanje postojeće infrastrukture sa novom.

QNAP QSW-M408-2C poseduje intuitivni Web interfejs s panelom za upravljanje koji dizajn pozajmljuje od dobro poznatog QTS sistema, jednog od najboljih na tržištu. Sa fizičke strane, belo kućište je dopadljivog dizajna i lepo će se uklopiti i u okruženja u kojima je switch vidljiv, a ne skriven u nekom uglu. Napajanje je specifično, izvedeno u vidu rotacionog adaptera koji se kao lego kockice uklapa u kućište switch-a, omogućavajući fin raspon dodatne rotacija kablova.

image

Jedan ventilator izbacuje topao vazduh preko proreza s gornje i bočnih strana, dok su svi portovi frontalno orijentisani, sa izdvojenih osam gigabitnih i 2+2 10 Gb/s bakarnih portova. Grupa od četiri brza porta je podeljena na dva 10 GbE SFP+ i dva kombinovana 10 GbE SFP+/RJ45 porta sposobnih da prihvate bakarne i optičke kablove.

Uprkos nevelikoj ceni za jedan 10 Gb/s svič, QNAP QSW-M408-2C ima niz korisnih mogućnosti koje uglavnom nalazimo kod skupljih modela. Ovaj uređaj stiže opremljen sa Layer 2 funkcionalnošću upravljanja (LACP, ACL, VLAN, LLDP...) korišćenjem jednostavnog Web interfejsa bogatog opcijama. Na ovaj način korisnici mogu da upravljaju protokom podataka i bezbednosnim aspektima mrežnog saobraćaja, što je veoma bitno za poslovna okruženja. Sa ukupno 12 portova, maksimalni kapacitet protoka QSW-M408-2C je 96 Gb/s, što je impresivno za jedan uređaj ovog tipa.

Sekcija za administraciju mreže daje sistemske informacije u realnom vremenu, uključujući status i saobraćaj svih portova, onda statistiku paketa po portovima, konfigurisanje brzine pojedinačnih portova, ali i funkcije kontrole protoka i paketa (LACP, VLAN, QoS, IGMP Snooping...) zarad boljeg upravljanja mrežom kroz IP grupisanje. Zahvaljujući moćnom interfejsu, možete kreirati i više virtuelnih mreža u okviru glavne mreže i automatizovati bitne stvari kao što je ažuriranje firmvera. Naravno, ovo su napredne opcije bez kojih možete, ali ih pominjemo jer se radi o funkcionalnostima koje su uglavnom rezervisane za skuplje modele.

Kao paket, QNAP QSW-M408-2C zaista nudi mnogo više nego što se očekuje od jednog 10 Gb/s sviča ove cene. U pitanju je kompaktno, lepo dizajnirano rešenje koje će vam pomoći da steknete mnogo veću kontrolu nad mrežom i dobijete brze interfejse za laku modernizaciju mrežne infrastrukture.


mikroprinc.com

SLEDEĆI TEKST U PC #292
preview
Laptop da se OLEDiš
Filip Majkić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter