GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #293 > Prvi pogled
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Honor 50: Veliki povratak
Nakon odvajanja od Huawei-a i obezbeđivanja Google podrške, Honor je napravio dobro balansiran i odmeren telefon. Honor 50 neobično liči na Huawei nova 9, ali samo na površini...
- PC #293 (Decembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Honor 50: Veliki povratak

Honor 50 ima mnogo aduta, ali je ključni „imaš Google“ osećaj. Kvalitet izrade i dizajn su na visokom nivo, pa čim pogledate telefon, a kamoli ga uzmete u ruku, imate osećaj da je reč o premijum modelu. Slično kao i nova 9, u ruci deluje izuzetno čvrsto, ugodno, čak i kompaktno, budući da masa od 175 grama i potprosečna dijagonala od 6,57 inča omogućavaju lako i udobno rukovanje i nošenje. Utisku doprinosi i prelep OLED ekran sa zakrivljenim ivicama (videćemo koliko će biti izdržljiv) i osvežavanjem na 120 Hz.

image

Za performanse je zadužen Snapdragon 778G 5G čipset, koji će pružiti odličan utisak u radu. Nije brzinski šampion, ali se to van sintetičkih testova ne detektuje. Radi veoma mirno i bez preteranog zagrevanja, na čemu mu brzinski šampioni mogu i te kako pozavideti, dok performansi neće nedostajati u bilo kom pogledu. Telefon stiže s kombinacijom 6 GB sistemske memorije i 128 GB skladišnog prostora, a treba voditi računa da nema slota za memorijsku karticu kojom bi se taj prostor eventualno uvećao.

Tu dolazimo do stavke koja pravi razliku spram rođaka i prethodnika – Honor 50 koristi operativni sistem Android 11 te potpuno podržava GMS, što znači da su dostupne sve Google aplikacije i servisi, pa kada izađe nešto novo – to odmah postaje dostupno za preuzimanje. Ukoliko ste voleli Huawei / Honor / EMUI korisnički interfejs, bićete na domaćem terenu, budući da Honor koristi Magic UI 4.2, na kome ćete se lako snaći. Štaviše, on je toliko „utegnut“ i doteran, te obogaćen raznim mogućnostima, da bismo rekli da je komotno rame uz rame s najboljim korisničkim interfejsima za Android platformu.

image
Tabela karakteristika

Honor 50 koristi sistem s četiri kamere, gde je glavna kamera rezolucije 108 Mp glavna razlika u odnosu na „rođaka“ po imenu nova 9. Ostatak sistema je sličan – ultrawide senzor od 8 Mp i dva 2 Mp senzora za bokeh i makro. Glavna kamera je veoma dobra, i snima odlične fotografije i video-snimke pri iole solidnim svetlosnim uslovima. Odlični noćni režim donosi sjajne slike u mračnim uslovima. Šteta što kamera nema stabilizaciju, jer bi tada bila još bolja, posebno u nekim graničnim slučajevima. Za selfije je zadužen veoma dobar 32 Mp senzor, koji donosi fotografije s dosta detalja.

Kada je baterija u pitanju, da vas odmah lišimo brige – Honor 50 stiže s punjačem snage 66 W, što je (srećom) kontra modernih trendova koji nam se ne dopadaju. Punjač je u stanju da dopuni bateriju do 70 odsto za samo 20 minuta, a da je potpuno napuni za 45 minuta. Reč je o 4300 mAh bateriji, koja na papiru nudi manji kapacitet od „mamuta“ koji se pojavljuju na sve strane, ali svakako donosi barem jedan dan intenzivne upotrebe, odnosno dva dana umerenog korišćenja.

Dakle, Honor se vratio, i to odličnim telefonom. I tu nije kraj – reč o kompaniji koja nudi čitav ekosistem čiji je telefon oslonac. To znači da nas očekuju i razni pametni uređaji, slušalice, Windows 11 laptopi, pametni satovi, uvezani u jedan ekosistem i jedinstvenu ponudu. Honor 50 je odlična baza koja će bez sumnje u narednom periodu dobiti sjajnu nadogradnju.


hihonor.com/rs/Asus

Zebra

Orion DataKing

RNIDS

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter