GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #293 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AB Soft: Elektronske fakture na dlanu
Milan Bašić
AB Soft je razvio tehnologije i funkcionalne pakete koji su po meri široke palete preduzeća u kojima radi ovaj ERP. Reakcije posle nedavno održanog webinara pokazuju da je izbor bio pravi i da su ispunjena očekivanja korisnika
- PC #293 (Decembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AB Soft: Elektronske fakture na dlanu

S nastupajućom godinom očekuju nas dve važne promene u načinu komunikacije kako između preduzeća, odnosno bolje rečeno pravnih subjekata među sobom, tako i u komunikaciji sa državom. Naravno, to su sistem elektronskog fakturisanja i novi, kažu brži, pouzdaniji, fleksibilniji i ekonomičniji sistem fiskalizacije. Ovog puta pažnju posvećujemo AB Soft-ovom rešenju za elektronsko fakturisanje.

image

“Čim smo imali dovoljno pouzdanih informacija o tome kako će raditi ovaj sistem, prionuli smo na rad. Formiran je tim u kojem smo pažljivo proučili sve aspekte, ne samo sa stanovišta razvoja softvera već komercijalne, odnosno podrške koju ćemo pružiti tokom eksploatacije našeg rešenja“, kaže nam Dejan Vuković i dodaje: „Odmah smo uvideli da jedno rešenje nije optimalno za sve naše korisnike, a ima ih oko hiljadu, već moramo da razmišljamo na način da izgradimo paletu koja će odgovarati svima – od najmanjih do najvećih poslovnih sistema“. Sam deo koji se tiče aktivnosti u razvoju novih funkcionalnosti u softveru, a radi se o generisanju i čitanju propisanog XML formata elektronske fakture, kao i komunikacije sa serverima u Ministarstvu finansija, za AB Soft bila je misija u kojoj je malo ili nimalo nedoumica – prezentovana tehnička dokumentacija je obimna i precizna, a sama tehnologija koja će se primeniti već je ranije savladana. Ostalo je samo da se zavrnu rukavi i ispiše novi programerski kod. Samo, šta sve obuhvatiti, gde je početak, a gde kraj onoga što će od nove godine biti potrebno jednom preduzeću?

„U suštini, sistem je napravljen tako da i bez ikakvog informacionog sistema možete da izdate i primite elektronsku fakturu. Dovoljno je samo da imate regulisan pristup do portala Ministarstva finansija i tamo možete sve da uradite jer postoje svi neophodni alati. I to je svakako dovoljno za preduzeća koja će u 2022. korisnicima budžetskih sredstava izdati nekoliko računa, s tek nekoliko stavki na njima. Već nekoliko računa s desetak i više stavki mogu da budu zahtevan manuelni posao“, upućuje nas naš sagovornik.

Za svakoga ponešto

image

Za ove korisnike AB Soft softvera razvijen je osnovni, Basic paket koji je besplatan za sva preduzeća koja su u sistemu redovnog održavanja i s njim iz AB Soft ERP-a moguće je kreirati XML datoteku koja se kasnije ručno prenosi na sistem elektronskih faktura. Jedna muka manje – nema potrebe na portalu da se unose podaci koji postoje u ERP-u: generalije kupca, šifre, nazivi, količine i cene prodate robe ili usluga.

Za veći nivo integrisanosti između AB Soft ERP-a i sistema elektronskih faktura osmišljena su tri paketa koja su skrojena prema prepoznatim grupama korisnika AB Soft softvera. Budući da se ovde radi o značajnijoj automatizaciji, mogućnostima arhiviranja i praćenja tokova dokumentacije u poslovnom sistemu, paketi Business, Total i Premium se kupuju.

Paket Business omogućava transparentnu komunikaciju AB Soft ERP-a i sistema elektronskih faktura. Pokretanjem adekvatne akcije po kreiranju računa, XML reprezentacija se automatski šalje na server Ministarstva finansija, gde se ujedno proverava ispravnost formata i sadržaja dokumenta. Status da li je račun kupac prihvatio ili odbio prenosi se pokretanjem odgovarajuće aktivnosti u ERP-u.

Paket Total, kako mu i ime sugeriše, nudi potpunu komunikaciju. Ne samo da se šalju već se i primaju računi u ERP, a da bi se postigla puna integracija, instalacija ERP-a se dopunjuje AB Soft DMS sistemom ukoliko on već ne postoji kod korisnika. To već značajno širi čitav poslovno-informacioni sistem i uvodi vas u integrisani sistem upravljanja dokumentima unutar preduzeća.

Na kraju Premium paket na sve prethodno dodaje funkcionalnosti odobravanja kako ulaznih, tako i izlaznih računa. Ova funkcionalnost je u skladu s potrebama kontrolisanog upravljanja informacijama u poslovnom sistemu gde se većina poslova u vezi s komunikacijom obavlja kroz informacioni sistem. Vuković kaže da je ovaj paket prirodan za ne tako mali broj korisnika AB Soft ERP-a koji ove funkcionalnosti već imaju implementirane, ili imaju u planu da ih tokom narednih meseci uvedu u poslovanje.


ABSoft.rs



Nordeus

BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter