GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #293 > BIZ&IT
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Extreme: Microsoft Power platforma
Bojan Miljković
Ako ste i čuli za Power platformu ili Power Apps, a ne može vam se zameriti i ako niste, velika je verovatnoća da nemate baš jasnu sliku zašto postoji ta platforma i šta bi mogla da znači za vašu firmu
- PC #293 (Decembar 2021)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Extreme: Microsoft Power platforma

image

Verujem da će dobar broj vas sigurno još neku godinu biti sasvim srećan da o tome zna jako malo ili ništa (što je, ponavljam, sasvim u redu), pa je cilj ovog teksta da onima među vama koji vole da što ranije saznaju kakve mogućnosti im stoje na raspolaganju za podršku sveprisutnom pokretu „digitalizacija procesa“ pruži ulaznicu u Power Apps svet iz ličnog ugla, malo više iz poslovne nego iz IT perspektive…

Šta je Power Apps? Microsoft i brojne istraživačko-vizionarske agencije su predviđale pre neku godinu da će poslovnim korisnicima biti potrebno na stotine miliona aplikacija. Pre nego što zajedno olako bacimo u kantu ovo predviđanje, trebalo bi da se zapitamo na koliko relativno legitimnih zahteva poslovnih korisnika u firmi u kojoj radimo (ne mora dalje) smo rekli da ne postoji takva aplikacija i da bi njen razvoj bio dugotrajan i skup. Da ne pominjemo tihu patnju neizrečenih zahteva, jer kako uglavnom svi pre ili kasnije saznaju da je razvoj dugotrajan i skup a budžeti tanki, najčešće niko interno i ne ohrabruje korisnike da dostavljaju zahteve. Što dovodi do toga da kod praktično svih firmi postoji gomila (pri)ručnih, Excel i „snađi se“ nesistemskih metoda da se neefikasno i presporo (neko kad bi se udubio bi rekao i preskupo) završi ozbiljan deo posla koji mora da usledi pre, paralelno i nakon knjiženja poslovnih promena u ERP-u koji smo izabrali. Neke od ovih metoda će se još dugo raditi ručno iz raznih razloga. Za sve druge, Microsoft nudi Power platformu s Power Apps-om kao vodećom aplikacijom.

U svojoj suštini, Power Apps je ispod haube svojom strukturom, logikom i interfejsom u stvari 80 odsto Microsoft Dynamics cloud CRM, s kojeg su uklonjene određene funkcionalnosti koje bi obesmislile njegovu dalju zasebnu prodaju i dodate funkcionalnosti za brzu izradu poslovnih aplikacija najširih mogućih primena i veličina.

Kakve su to aplikacije?

image

Od najbanalnijih mogućih, gde vaši zaposleni sa svog mobilnog telefona podnose zahteve za odsustva, preko aplikacije za preventivno održavanje proizvodnih mašina, sve do kompleksnih koje potpuno automatizovano podržavaju celokupan proces odobravanja jednog kredita u banci. Zašto je to brže od razvoja od nule ili alternativnih proizvoda koje već imamo? Ako uparite veliki broj tabela (već postojećih entiteta u Power Apps bazi) s već predefinisanim poljima i prilagodljivim formama, s mogućnošću da dodajete sopstvene tabele i relacije, na šta dodate vizuelnu podršku logici bilo kakvog procesa sa zadacima, učesnicima i sektorima, s responsive Web interfejsom i udobnim načinom da se sve nađe na mobilnom uređaju i na to dodate enorman broj gotovih konektora na Office 365 (SharePoint, Planner, Teams) i većinu mogućih izvora podataka unutar i van MS ekosistema (Google, SAP, Oracle itd) koje možete da zamislite i sve začinite dodatnim aplikacijama i alatima za izveštavanje i veštačku inteligenciju na samoj platformi, slika budućnosti iz uvoda počinje da dobija jasnije obrise.

Tim pre jer je raspon cena platforme takav da se za Power Apps mesečna pretplata kreće od cene jedne kafe u čuvenom Starbucks-u pa do cene ručka za jednu osobu u pristojnom beogradskom restoranu. Ovo je bez ikakve sumnje apsolutno dostupno svakoj firmi u Srbiji, velikoj ili maloj.

Veze, veze, vezice…

image

Mada detaljan opis platforme svakako nije deo skromnih ambicija ovog teksta, treba naglasiti da Power platformu čini pomenuti Power Apps na DataVerse infrastrukturi, Power Automate (za podršku procesima), Power BI za izveštavanje i Power Virtual Agents za pravljenje sve popularnijih chat botova (mada sam lično daleko od ljubitelja ovih poslednjih, razumem da postoje scenariji gde je ova upotreba ne samo prihvatljiva već možda i ponajbolja opcija za firmu).

Platforma se razvija velikom brzinom. Na primer, nedavno je Microsoft prezentovao Power Apps Portal kojim za vrlo kratko vreme možete otvoriti kanal uređene komunikacije i saradnje sa svojim kupcima, partnerima ili javnošću, gde se podaci koji se nalaze u vašoj Power Apps bazi prezentuju i ažuriraju dvosmerno s portalom. Microsoft je za korisnike Power Apps-a objavio PowerFx, jezik kojim se mogu pisati formule unutar Power Apps-a sa sličnom idejom s kojom se pišu formule unutar Excel tabela.

Posebno treba istaći jaku vezu na relaciji Power Apps - Microsoft Teams. Upotreba Teams-a u poslovnom svetu je za vreme pandemije bukvalno eksplodirala – Teams je postao centralno mesto za komunikaciju u firmi u uslovima gde dobar broj zaposlenih radi od kuće. Dakle, pomoću Power Apps konektora možete, na primer, napraviti Power Apps aplikaciju koja preuzima podatke iz vaše lokalne baze u kojoj se elektronski registruju ulasci i izlasci iz firme i poslati svakom zaposlenom na željeni kanal u Teams-u tačno vreme kada je jutros ušao u firmu (primer iz naše prakse).

Kakvi ljudi su vam potrebni?

image

Pažljivi čitalac je možda primetio da dosadašnji tekst obiluje izrazima koji podrazumevaju brzinu, ali da nema mnogo reči koje podrazumevaju lakoću. Mada je jedna od marketinških poruka cele platforme demokratizacija izrade aplikacija i low code / no code pristup, treba istaći da je potrebna investicija u obuku i određeno strpljenje da biste došli do prvih rezultata. Osim toga, sama činjenica da se neka aplikacija može brzo napraviti, ne znači da je odjednom, naročito za ozbiljnije primene, nestala potreba za konsultantskim uslugama, poslovnom analizom, dizajnom rešenja, implementacijom i obukom. Posebno se treba u većim firmama osvrnuti i na životni ciklus upravljanja rešenjem, postavkama i njegovim izmenama za sve vreme upotrebe aplikacije. Bez ikakve sumnje, za jednostavnije primene ili potencijalno održavanje rešenja možete se osloniti na sopstvene snage. Za sve iznad toga, na duži rok je pametnije da nađete specijalizovanog partnera koji svaki dan radi na tome i svakako vam može pomoći da platformu iskoristite na najbolji način.

Sa sadašnjom stopom usvajanja Office 365 platforme kao osnove za poslovnu IT infrastrukturu nije teško zamisliti da će broj korisnika koji će želeti da svoju digitalnu agendu realizuju na mestu gde obavljaju svoje svakodnevne poslovne aktivnosti biti sve veći. Power Apps živi baš tu gde i vaš Office 365, svima nadohvat ruke. Danas čak i vrlo male firme ne žele više da gube vreme na papirne evidencije. I država od sledeće godine zakonom praktično ukida papirne račune u prometu skoro svih subjekata u privredi i javnom sektoru. Za neke od nas, budućnost je već počela. Drugi će se priključiti kada dođe vreme. Prilagođavanje okruženju je jedna od ključnih odlika svih firmi koje su preživele i preživljavaju uprkos svim izazovima. Po mom shvatanju, Power Apps je već danas ekonomičan, brz i jak strateški saveznik na tom ozbiljnom zadatku.


Extreme.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #293
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter