GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #294 > Tehnovizija
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Najbolji proizvodi u 2021. godini
Branislav Bubanja
Kraj godine je tradicionalno vreme za pregled najinteresantnijih proizvoda s kojima smo se u prethodnih 12 meseci susreli. Na listi koju već godinama objavljujemo našli su se proizvodi koji su ostavili na nas najveći utisak. Nisu to samo najbrži i najskuplji modeli, već i oni koji su svojom pojavom uticali na celokupno tržište ili doneli neku novu ideju
- PC #294 (Januar 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Najbolji proizvodi u 2021. godini

Listu smo podelili u nekoliko kategorija, a u svakoj od njih našli su se proizvodi koji jasno segmentiraju tržište. Za razliku od prethodnih godina, kada smo uključivali i proizvode koji nisu dostupni u našim prodavnicama, ovog puta smo rešili da delujemo lokalno – lista je sačinjena isključivo od proizvoda koje je moguće (ili je makar tokom godine bilo moguće) kupiti kod nas.

Prenosivi računari

Desktop konfiguracije neminovno gube bitku s prenosivim računarima. Uostalom, ponuda desktop računara poznatih svetskih brendova, unapred sklopljenih i pripremljenih za prodaju, kod nas je skromna. Naši kupci se uglavnom odlučuju za samostalno sklapanje računara iz komponenti ili za odabir neke od lokalnih brendiranih desktop varijanti, čije konfiguracije se često menjaju, u zavisnosti od dostupnosti delova.

S druge strane, ponuda laptop računara je iz godine u godinu sve bolja, a i njihove performanse su odavno u rangu desktop-a. Zato smo ove godine odlučili da, kada su računari u pitanju, predstavimo samo naš izbor prenosivih modela.

image

Poslovni laptop: Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9
Cena: 279.000 din.

Poslovni laptop računari postaju sve važniji deo radne opreme. Ako želimo da obezbedimo vrhunski računar za te potrebe, onda je Lenovo ThinkPad X1 Carbon Gen 9 pravi izbor. Odlikuju ga odlične performanse, velika količina memorije, dovoljno prostora na SSD-u, a model koji je dostupan kod nas opremljen je i jednim od najbržih procesora današnjice. Sve to je spakovano u tanko i lagano kućište, s baterijom koja može da izdrži čitav radni dan i izuzetno kvalitetnom tastaturom. Ovo je i generalno jedan od najboljih laptop računara u 2021. godini i zasigurno najbolji poslovni laptop koji možete da kupite.

Gaming laptop: ASUS ROG Zephyrus DUO SE 15
Cena: 597.000 din. (sa Free DOS)

Zephyrus Duo SE je laptop s dva ekrana koji igranje (ali i druge poslove na računaru) podiže na viši nivo. Zasnovan je na najbržem AMD Ryzen-u iz serije 5.000, kao i na NVIDIA GeForce RTX 3000 GPU-u. Ova kombinacija obezbeđuje visoke frame rate-ove i impresivan realizam u igrama, ali i veliku efikasnost u zahtevnim poslovima, kao što su editovanje fotografija ili 3D rendering. Igračko iskustvo dopunjuje 4K 120 Hz / 3 ms ekran, koji donosi visoku rezoluciju i brz odgovor na promene sadržaja na ekranu, čime će svaki detalj u igrama biti kristalno jasan. A da bi sve to radilo kako treba, implementiran je i inovativan sistem hlađenja. Kontrola je takođe poboljšana dodatnim ekranom postavljenim iznad tastature. Najkraće rečeno, ASUS ROG Zephyrus DUO SE 15 je ultimativni laptop za igru, za koji treba platiti i ultimativnu cenu.

Univerzalni laptop: ASUS ROG Strix G15 G513IH-HN026
CENA: 120.000

Iako se ASUS ROG Strix G15 reklamira prvenstveno kao gaming laptop, to je moćna mašina prihvatljive cene koja će s lakoćom obaviti svaki zadatak. Odličan dizajn, kvalitetna izrada i osvetljenje koje je zaštitni znak ROG serije, nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Dijagonala ekrana od 15,6 inča u Full HD rezoluciji donosi osveženje od 144 Hz, a u ponudi su različite konfiguracije. Mi ovoga puta preporučujemo varijantu sa AMD Ryzen 7 procesorom, 16 GB RAM-a, NVIDIA GeForce GTX 1650 grafikom i SSD-om kapaciteta 1 TB. Jedan od razloga našeg odabira baš njega jeste to što ćete teško uspeti da pronađete drugi premijum laptop po ovoj ceni.

image

Apple laptop: MacBook Pro 16“ M1 Max
Cena: od 516.000 do 918.000 din.

Prelazak na sopstveni RISC procesor učinio je MacBook računare još moćnijim nego što su ikada bili. U ponudi je veliki broj MacBook računara, s dimenzijama ekrana od 13“, 14“ ili 16“. Mi smo za predstavljanje odabrali najveći i najjači model, ali koji god da odaberete, nećete pogrešiti. Dakle, MacBook Pro 16“ M1 Max ima ekran dijagonale 16“, a u osnovnoj konfiguraciji dolazi sa 1 TB prostora na disku i 32 GB RAM-a. Već i u ovoj varijanti to je zver od računara, ali ga je moguće proširiti na 64 GB RAM-a i SSD-om kapaciteta do 8 TB. Naravno, pošto je u pitanju Apple, koju god varijantu da odaberete, spremite se da je ozbiljno platite. Ali kada posle toga počnete da obrađujete video-materijal, videćete da M1 procesor ostavlja Intel i AMD daleko iza sebe.

image

2-U-1 laptop: HP Spectre X360 14
Cena: 230.000 din.

U kategoriji laptop računara koji mogu da se upotrebljavaju i kao tableti, tokom protekle godine na nas je najveći utisak ostavio HP Spectre X360 14. Ovaj uređaj, delom laptop, delom tablet, poseduje fantastičan OLED ekran osetljiv na dodir, izuzetno je lepo dizajniran i pre svega veoma je upotrebljiv u oba moda. Ekran ima rezoluciju 3.000×2.000 piksela, a PC je zasnovan na Intel i7 procesoru 11. generacije, Intel Iris Xe grafici, 16 GB RAM-a i 512 GB SSD-u. Jedan neobičan detalj u vezi s ovim računarom je USB-C port smešten na samom uglu kućišta. U pitanju je lagana i kompaktna profesionalna mašina izuzetnog dizajna, koja će u svakom okruženju privlačiti poglede prisutnih.

Komponente i mrežni uređaji

Uz desktop ili laptop računar treba imati i čitav niz dodatnih uređaja, koje ujedinjujemo u kategoriju „periferijska oprema“. Izabrali smo nekoliko komponenti vrednih vaše pažnje.

Gejmerski monitor: LG UltraGear 38GN950-B
CENA: 200.000 din.

LG UltraGear je najsnažniji monitor u LG-jevoj ponudi, gejmerski monitor iz snova. Ima zakrivljeni ekran sa ultrawide odnosom stranica, dijagonalom od 37,5 inča i rezolucijom 3.840×1.600 piksela. Frekvencija osvežavanja ekrana je 160 Hz, a vreme odziva samo 1 ms. Kompatibilan je sa NVIDIA G-SYNC i sa AMD FreeSync Premium Pro tehnologijama koje omogućavaju igračima da dožive besprekorne i tečne pokrete tokom brzih igara u visokoj rezoluciji. Ove tehnologije efikasno eliminišu kočenje i zamrzavanje ekrana i obezbeđuju savršeni doživljaj prilikom igranja.

image

Grafička kartica: NVIDIA GeForce RTX 3070 TI
CENA: 156.000 din.

GeForce RTX 3070 TI zasnovana je na Ampere, drugoj generaciji NVIDIA RTX arhitekture. Ima unapređena Ray Tracing jezgra, nove streaming multiprocesore i veoma brzu memoriju, dakle dovoljno snage za igranje najzahtevnijih igara u visokoj rezoluciji. AI specijalizovana Tensor jezgra obezbeđuju dodatno ubrzanje uz beskompromisan kvalitet slike. U doba hroničnog nedostatka čipova, ova grafička kartica (ako uspete da je pronađete u prodavnicama) je zadržala relativno normalnu, mada i dalje visoku cenu.

Gejmerski CPU: AMD Ryzen 9 5900X
CENA: 74.000 din.

AMD Ryzen 9 5900X doneo je najveći generacijski skok u performansama, daleko je moćniji od svog direktnog prethodnika. Ovo nije samo brži i jači procesor za uobičajene poslove, već predstavlja moćan CPU za igranje i kreativan rad. Cenovno je prihvatljiv, a činjenica da zbog njega nećete morati da kupujete matičnu ploču (ako već imate AMD kompatibilnu) predstavlja bonus. Ako je ploča starija, biće potreban upgrade BIOS-a. Procesor je zasnovan na 7-nm Zen 3 arhitekturi i poseduje 12 jezgara sa 24 thread-a, a radi na 3,7 GHz.

image

Univerzalni CPU srednje klase: AMD Ryzen 5 5600G
CENA: 35.000 din.

U situaciji kada su cene grafičkih kartica skočile, PC gejmeri se okreću integrisanim rešenjima kako bi premostili ovu prepreku. I tu je AMD Ryzen 5 5600G našao svoje mesto kao idealno rešenje. Ovaj procesor ima integrisanu Radeon grafiku sa sedam jezgara koja radi na 1.900 MHz, dok sam CPU ima osnovni klok od 3,9 GHz. Ova postavka možda neće obezbediti vrhunske performanse u 4K rezoluciji, ali na 1080p sve radi više nego dovoljno dobro da korisnicima priušti odličnu zabavu.

Budžetski CPU: AMD Athlon 300GE
CENA: 9.000 din.

Bilo da tražite procesor za svoj PC zasnovani medija centar ili za desktop računar opšte namene, AMD Athlon 300GE je najbolji izbor, ako se uzmu u obzir performanse i cena. Jeftin je i iznenađujuće brz za tu cenu. Naravno, neće moći da se meri sa znatno skupljim procesorima, ali bićete impresionirani njegovim mogućnostima. Procesor radi na 3,4 GHz, poseduje dva jezgra i mali je potrošač energije, pa će i neko jeftinije napajanje sasvim lepo zadovoljiti njegove potrebe. A kao dodatni bonus, ovaj procesor u sebi ima integrisanu i Radeon Vega 3 grafiku.

image

Interni SSD: ADATA XPG Gammix S70
CENA: 20.000 din. (1 TB)

XPG Gammix S70 je brzi M.2 2280 NVMe 1.3, prvi ADATA SSD koji koristi PCIe Gen4 ×4 interfejs. Za postizanje rezultata od 7.400 MB/s za sekvencijalno čitanje i 6.400 MB/s za sekvencijalni upis podataka zaslužna je kombinacija Phison kontrolera i TLC (triple-level cell) NAND-a. SSD stiže za lepo dizajniranim i, što je važnije, efikasnim metalnim sistemom za odvođenje toplote, pa je idealan za igrače, PC entuzijaste, overklokere i profesionalce koji se bave video-renderingom.

NAS uređaj: QNAP TS-451+
CENA: 70.000 din.

Na polju NAS sistema, najbolji odnos između cene i performansi donosi QNAP TS-451+. Iako ne nudi najveći kapacitet niti predstavlja najmoćniji QNAP-ov model, dovoljno je kompaktan i dovoljno snažan da zadovolji sve potrebe za smeštanjem podataka u kućnom i malom poslovnom okruženju, a može da posluži i kao odličan medija server. Pokreće ga Intel Celeron J1900 CPU, a još jedna dobra stvar je mogućnost lakog dodavanja RAM-a u slučaju potrebe za tim. Ovaj NAS ima četiri SSD/HDD slota, s podrškom do ukupno 64 TB smeštajnog prostora, a po pitanju konekcije poseduje dva 1 GB LAN konektora, USB 3.0, USB 3.2 Gen 1... Iako nema mogućnost ubacivanja M.2 SSD-ova, ovaj NAS trenutno donosi najviše za uložen novac.

image

Bežični ruter: D-Link DIR-X1560
CENA: 13.000 din.

D-Link ruter DIR-X1560 je uređaj sa inovativnom Wi-Fi 6 mrežom koji nudi veći kapacitet i manje zagušenje. Ugrađeni inteligentni QoS optimizuje protok, poboljšana je roditeljska kontrola, a postoji čak i mogućnost jednostavne glasovne kontrole (Amazon Alexa i Google Assistant). OFDMA i MU-MIMO tehnologije dozvoljavaju simultano povezivanje više uređaja uz smanjenu latenciju. Automatski update firmware-a obezbeđuje da ruter uvek bude optimizovan i unapređen najnovijim funkcionalnostima. Maksimalna kombinovana bežična brzina kreće se do 1,5 Gbps, što obezbeđuje optimalno Wi-Fi iskustvo svih povezanih uređaja, bez obzira na to da li se radi o video-strimingu, online igranju ili običnom surfovanju.

Štampači i projektori

Fokus na ovogodišnjim modelima štampača je u količini odštampanih stranica s jednim punjenjem kertridža ili tonera. A u tom segmentu posle dugo vremena konačno smo videli neka inovativna rešenja, koja će možda promeniti način na koji već decenijama funkcionišu laserski i inkjet štampači. Kod projektora je takođe vidljiv kvalitativni pomak u postojanosti uređaja, osvetljenosti, rezoluciji i maksimalnim dimenzijama projektovanih slika.

image

Laserski štampač: HP Neverstop Laser MFP 1200W
CENA: 34.000 din.

Neverstop je prva serija laserskih štampača na svetu bez klasičnog kertridža. Ako mnogo štampate, HP Neverstop je savršen za vas. Ova serija, a posebno HP Neverstop Laser MFP 1200W, donosi do 80 procenata uštede na toneru, čime se dobija i najniža cena štampe. Revolucionarni dizajn omogućava dopunu tonera za samo nekoliko sekundi i to bez otvaranja štampača, a već i fabričko punjenje obećava do 5.000 odštampanih stranica, što je i više od kapaciteta klasičnih tonera koji se dobijaju uz novi štampač. Uz sve to MFP 1200W je klasičan multifunkcionalni mono uređaj koji ima mogućnost skeniranja, kopiranja i štampe, pa je zgodan za kućna i manja poslovna okruženja.

Inkjet štampač: Epson EcoTank L8180
CENA: 85.000 din.

Epson EcoTank L8180 je multifunkcionalni inkjet uređaj koji podržava štampu fotografija do A3 formata. Štampač može da se veže direktno na računar, na mrežu preko LAN-a ili bežično, a fotografije i dokumenta za štampu mogu da se preuzimaju i sa SD kartica ili USB diskova. Jedna od velikih prednosti EcoTank tehnologije je veliki broj odštampanih stranica – u ovom slučaju, moguće je odštampati 1.800 crno-belih fotografija sa bočicom crne boje koja se dobija uz štampač ili 1.800 stranica sa isporučenom bočicom mastila u boji. Pored štampe, ovaj uređaj može da se koristi i za skeniranje i kopiranje dokumenata i fotografija.

image

Projektor: Epson EH-TW750 Cena: 95.000 din.

Epson HE-TW750 je u ovom trenutku optimalan izbor među projektorima. Može da se upotrebljava i u kućnim uslovima i u školama, salama za sastanke, kafićima... Dobar kvalitet slike i u dnevnim uslovima smanjuje potrebu za efikasnim zamračenjem, a uz to donosi i Full HD projekciju po veoma prihvatljivoj ceni. Poseduje dugotrajnu lampu koja može da izdrži čak 18 godina svakodnevnog gledanja po jednog filma ili oko pet godina ako se projektor koristi kao zamena za televizor. Maksimalna dijagonala slike je impresivnih 300 inča, a 3LCD tehnologija donosi do tri puta bolje osvetljenje slike (3.400 lumena) u odnosu na klasične lampe ili laserske projektore. Kontrast 16.000:1 obezbeđuje jasno definisane senke i pravu crnu boju. Na raspolaganju su dva HDMI ulaza, preko kojih možete da povežete računar, Blu-ray plejer, konzolu za igru ili bilo koji drugi standardni izvor slike. A zahvaljujući iProjection aplikaciji i ugrađenoj Miracast tehnologiji, čak i mobilni telefon može da postane bežični izvor projektovanog signala.

Pametni telefoni

Protekla godina konačno je donela neke promene na tržištu mobilnih telefona. Videli smo smene na vrhu najpopularnijih proizvođača, konačno prihvatanje preklopnih telefona i njihov ulazak u mainstream, sve veću zastupljenost telefona otpornih na najrazličitije uslove rada... Nakon višegodišnje stagnacije bez pravih inovacija i promena, počelo je da se dešava nešto interesantno, a kulminaciju svega toga možemo da očekujemo u narednoj godini.

image

Gaming telefon: ASUS ROG Phone 5
CENA: 105.000 din.

ASUS ROG Phone 5 je idealan uređaj za one koji vole da se igraju na telefonu. Veliki displej zasnovan je na AMOLED tehnologiji, sa osvežavanjem od 144 Hz i kašnjenjem od samo 1 ms, što predstavlja verovatno najbrži odziv u kategoriji telefona. Latencija je minimalna i prilikom detekcije dodira, samo 24,3 ms, što može da donese ključnu prednost u multiplayer igrama. Čak 12 GB RAM-a, Snapdragon 888 5G čipset i Adreno 660 grafika obećavaju vrhunsko igračko iskustvo. Ovaj čipset donosi poboljšanje rendering performansi do 35 procenata u najzahtevnijim igrama. Multimedijalni utisak zaokružen je vrhunskim DTS:X stereo-zvučnicima. Ne smemo da zaboravimo ni veoma kvalitetne kamere, 256 GB prostora za podatke, kao i bateriju kapaciteta 6.000 mAh koja obećava dugotrajnu zabavu između dva punjenja.

Inovativni telefon: Samsung Galaxy Z Fold 3 5G
CENA: 220.000 din.

Preklopni telefoni su ove godine doživeli renesansu, a predvodnik je svakako Samsung Galaxy Z Fold 3 5G. To je 2-u-1 uređaj koji, kada se otvori, postaje veoma upotrebljiv tablet. Veliki ekran je omogućio i efikasan multitasking, odnosno prikazivanje više aplikacija odjednom. Pisanje e-mail-ova, hvatanje beleški i svi drugi poslovi koji zahtevaju unos podataka više nisu mučenje, već zbog velikog ekrana postaju mnogo fluidniji i brži. A tu je i (opciona) S-Pen olovka, koja upotrebljivost ovog uređaja diže na jedan potpuno novi nivo. Kada je sklopljen, na telefonu može da se koristi spoljni ekran dijagonale 6,2 inča i neobičnog odnosa stranica (25:9), a kada je otvoren, na raspolaganju je Dynamic AMOLED 2X Infinity Flex ekran dijagonale 7,6 inča, gotovo kvadratnog oblika. Preklopni mehanizam, koji je bio najslabija tačka prvog Z Fold-a, drastično je unapređen. Z Fold 3 koristi Snapdragon 888 čipset, ima 12 GB RAM-a i 256 GB prostora za podatke.

Apple telefon: iPhone 13 Pro Max
CENA: 180.000-250.000 din. (u zavisnosti od količine smeštajnog prostora)

Kada je reč o Apple telefonima, nema mnogo razmišljanja – svi su odlični i gotovo identičnih performansi, pa preovlađuju „sitnice“. A u ovom slučaju to je veličina ekrana. Dakle, naš izbor je iPhone 13 Pro Max, koji poseduje Super Retina XDR displej dijagonale 6,7 inča, sa ProMotion tehnologijom. Unapređene su i kamere, pa telefoto opcija sada ima 3x optički zum, a sve kamere su dobile noćni mod i super inteligentan softver koji značajno doprinosi podizanju kvaliteta fotografija. Za performanse je zadužen ultrabrzi A15 Bionic čip, zajedno sa petojezgarnim grafičkim procesorom. Jednostavno rečeno, iPhone 13 Pro Max je do sada najbolji iPhone.

image

Telefon srednje klase: Motorola g200 5G
CENA: 50.000 din.

Motorola g200 je najjeftiniji Snapdragon 888+ telefon koji možete da kupite kod nas. Cenovno je rangiran u srednjoj klasi, ali po karakteristikama ozbiljno prilazi najboljim modelima drugih proizvođača. Poseduje Max Vision ekran dijagonale 6,8 inča, sa osvežavanjem na 144 Hz, 8 GB RAM-a i 128 GB prostora za podatke. Glavna kamera je takođe iznenađujuće visoke rezolucije za ovu cenovnu klasu i poseduje 108 Mp. Sve to zaokružuje i velika baterija s podrškom za brzo punjenje. Motorola je poznata da nastupa na tržištu s veoma agresivnom cenovnom politikom, a prijatno iznenađenje za sve nas bila je činjenica, da se ovaj i svi drugi Motorola telefoni u Srbiji prodaju po nižoj ceni nego bilo gde u svetu.

Satovi i fitnes narukvice

Kategorija pametnih satova i uređaja za praćenje fitnes aktivnosti ove godine doživela je nekoliko velikih noviteta. Fitnes narukvice su dobile nove funkcionalnosti po pitanju praćenja zdravstvenog stanja i sada se gotovo ne razlikuju od pametnih satova. U trku je ušao i novi operativni sistem koji je doneo opet neke novitete, pa ćemo sigurno u narednom periodu imati značajna unapređenja na tom polju.

image

Apple pametni sat: Apple Watch Series 7
CENA: 67.000 rsd.

Apple nastavlja dominaciju u sferi pametnih satova, jer njegovi proizvodi čine polovinu ukupnog svetskog tržišta. Ovogodišnji model Watch Series 7 je svakako najatraktivniji i najbolji predstavnik u toj klasi. Poseduje sve funkcije koje se tiču zdravstvenog stanja, bezbednosti i životnog stila kao i njegovi prethodnici, ali se to sada prikazuje na većem displeju. Poboljšana je zaštita od prašine i loma stakla, a redizajnirani sistem punjenja obezbeđuje brže dopunjavanje. Iako nema mnogo noviteta u odnosu na Apple Watch Series 6, sedma generacija donosi fina i ispolirana poboljšanja koja izvrstan pametni sat čini još praktičnijim za svakodnevne poslove.

HarmonyOS pametni sat: Huawei Watch 3 Pro
CENA: 60.000 din.

Huawei Watch 3 Pro je prvi pametni sat zasnovan na HarmonyOS-u, koji je Huawei predstavio nakon suočavanja sa američkim sankcijama i nemogućnošću upotrebe Android-a u punoj verziji. Kompanija se zaista potrudila da ovim satom pomeri granice, pa Watch 3 Pro donosi nekoliko zanimljivih funkcija. Za početak, na raspolaganju je prodavnica aplikacija, veliki broj različitih watch face-ova, kontinuirano merenje nivoa kiseonika u krvi, merenje temperature tela, ali i funkcionalno najvrednija opcija – eSIM integracija. Aktiviranjem eSIM-a, sat može da prima i aktivira pozive potpuno samostalno, kada nije povezan s telefonom. Kako nas je Huawei već navikao, i Watch 3 Pro ima odličnu autonomiju – pet dana kada su aktivirane sve funkcije, odnosno do tri nedelje kada se koristi u štedljivom modu.

Fitnes narukvica: Honor Fitness Band 6
CENA: 6.000 din.

Honor Fitness Band 6 je hibrid klasične fitnes narukvice i pravog pametnog sata. Veliki četvrtasti ekran je mnogo pregledniji nego kod klasičnih narukvica, a produženo je i trajanje baterije, koja sa svim uključenim opcijama traje desetak dana. Pored standardno velikog broja modova za praćenje aktivnosti, dodata je i opcija za merenje stresa. Naravno, tu su i opcije merenja nivoa kiseonika u krvi, pulsa, provere kvaliteta sna... Na tržištu postoje i bolje (skuplje) fitnes narukvice, ali kada se sve uzme u obzir, ova narukvica izbija u prvi plan.

Televizori

Televizori su u protekle dve godine, zajedno s računarima i telefonima, postali svojevrsni prozori u svet. Kad već zbog pandemije ne možemo da putujemo kad i gde želimo, i kad mnogo više vremena provodimo u kući nego ranije, bitno je da imamo kvalitetan centar kućne zabave. A to je, hteli to da priznamo ili ne, još uvek njegovo veličanstvo televizor. Da bismo ostvarili najbolje iskustvo gledanja ne samo TV sadržaja već i striming servisa, gledanja filmova ili igranja, sve je potrebnija velika dijagonala, visok kvalitet slike i velika rezolucija...

image

MINI LED televizor: Hisense 75“ 75U9GQ ULED Smart UHD TV
CENA: 409.000 din.

Hisense je ove godine predstavio veliki broj televizora, ali našu pažnju je posebno privukao model 75U9GQ. Ne samo zbog toga što se radi o velikom 4K televizoru dijagonale 75 inča, već i zbog činjenice da je zasnovan na Mini-LED tehnologiji. Pozadinsko osvetljenje kod ovog modela sastoji se iz više od 20.000 LED sijalica, koje su grupisane u 1280 zona s nezavisnim kontrolama osvetljenja. To je dovelo do boljeg ujednačenja osvetljenja slike i „crnje“ crne boje. Televizor nudi osveženje od 120 Hz, a ima podršku za Dolby Vision IQ, IMAX Enhancer i Filmmaker Mode tehnologije. Opremljen je HDMI 2.1 portovima, a s prednje strane ima zvučnike sa subwoofer-om koji obezbeđuju surround zvuk.

OLED Televizor: LG OLED65C1
CENA: 287.000 din.

LG OLED65C11LB je fantastičan TV za svakodnevnu upotrebu. OLED panel sa skoro neograničenim kontrastom obezbeđuje izuzetan kvalitet slike, pa će uživanje u filmovima u visokoj rezoluciji i HDR tehnologiji biti još veće. Minimalno kašnjenje u odnosu na ulazni signal čini ovaj TV odličnim izborom za igranje, pa se on čak može koristiti i kao (ogromni) PC monitor. Slobodno možemo da kažemo da se radi o pripadniku jedne od najboljih serija televizora, bez obzira na cenovni rang. Nova verzija WebOS-a donela je znatna unapređenja i na softverskom planu, pogotovo u vizuelnom smislu. Iako ovaj TV na našem tržištu postoji i u dijagonalama od 77 inča i 55 inča, odlučili smo se ipak za srednji model (65 inča), jer donosi najbolji odnos veličine ekrana i cene – nije previše skuplji od manjeg modela, ali je zato skoro upola jeftiniji od većeg.

HDR televizor: Samsung 4K QLED TV QN90a Neo
CENA: 200.000 din. (55"), 270.000 din. (65")

Samsung QLED donosi do sada najmoćniji doživljaj 4K rezolucije. Ekran se zasniva na Quantum Matrix tehnologiji koja precizno kontroliše raspodelu svetlosti, čime se na ekranu sa istim kvalitetom mogu videti i potpuno mračne i najsvetlije scene. Samsung Quantum procesor prilagođava sliku prema okolnom okruženju i tako poboljšava emitovan video-sadržaj. A uz moćno 4K AI skaliranje, kvalitet slike je uvek i iz svakog izvora vrhunski. Istovremeno, Samsung 4K QLED TV QN90a Neo ima do sada najbolji HDR10+ prikaz, kojim se dobijaju bogate i realne boje, kao i dublji kontrast, koji oživljava svaku nijansu i detalj na slici.

Kamere

Foto-aparati, naročito modeli u consumer segmentu gotovo su potpuno izgubili trku s mobilnim telefonima. profesionalni foto-aparati još uvek uspevaju da se izbore za svoje mesto pod suncem, kao i akcione kamere koje nude drugačiji doživljaj video-snimanja nego što mogu da ih ponude mobilni telefoni.

Combo kamera: DJI Action 2
CENA: 52.000 din.

Nakon diskutabilnog pokušaja da Osmo modelom akcione kamere ugrozi dominaciju GoPro serije, kompanija DJI se odlučila da drastično promeni koncept i dizajn novog modela DJI Action 2. Ova kamera sastoji se od tri modula, ali i niza dodatnih držača i uobičajenog zaštitnog oklopa za podvodna snimanja do 60 metara dubine. Osnovni modul donosi autonomiju snimanja oko 70 minuta i zaron do dubine 10 m bez dodatne opreme. On omogućava Wi-Fi i Bluetooth povezivanje, te praćenje i kontrolu snimanja na nekom moćnijem povezanom uređaju. Sledi Front Touchscreen Module koji omogućava detaljniju kontrolu kamere, povećava kapacitet baterije na 160 minuta snimanja i mogućnost dodavanja microSD kartice. Najzad, tu je Power Module koji takođe ima microSD slot i produžava snimanje do 180 minuta. Svi moduli, pa i držači, povezuju se magnetski (bez vijaka), što DJI ističe kao osnovnu prednost. Nas su ipak oduševili režimi snimanja: 4K/120 fps i 1080 p/240 fps kojima veličanstveno usporeno možete da snimite prelazak iz kreveta u radnu stolicu i aktiviranje Zoom aplikacije za sastanke.

image

Akciona kamera: GoPro Hero10 Black
CENA: 60.000 din.

Ovogodišnji GoPro Hero10 Black naslonjen je na prošlogodišnji redizajn. Nova kamera veoma liči na Hero9, ali je zato opremljena brojnim unapređenjima, uključujući i najbolju stabilizaciju na akcionim kamerama do sada. Takođe, omogućen je i veći framerate snimanja (što znači i sporiji slow-motion), bolji prednji displej, a donosi i mnogo drugih unapređenja. GoPro Hero Black već godinama jednostavno nema dostojnog konkurenta na polju akcionih kamera.

Profesionalni foto-aparat: Canon EOS R5
CENA: 570.000 din.

Canon EOS R5 redefiniše značenje profesionalnog foto-aparata bez ogledala. Šta god da snimate i kako god da snimate, EOS R5 će vam pomoći da svoju kreativnost pokažete na načine kakvi su ranije bili nemogući. CMOS senzor od 45 Mp i DIGIC X procesor omogućavaju snimanje do 20 kadrova u sekundi, a za video je na raspolaganju kinematografski 12-bitni 8K RAW video. Napredni autofokus koristi veštačku inteligenciju, a stabilizacija slike u telu foto-aparata može da radi zajedno sa stabilizacijom u objektivu. Time se dobija sveobuhvatna zaštita od podrhtavanja i osigurava kristalno oštra fotografija u svakom trenutku. Tu je i mnogo drugih opcija koje jednostavno ne mogu da se predstave na ovoliko prostora, a čine EOS R5 u ovom trenutku jednim od najboljih izbora za profesionalne fotografe.

image

Dron: DJI Air 2S
CENA: 160.000 din.

Dronovi nisu ništa drugo do leteće kamere koje obezbeđuju jedan potpuno novi ugao snimanja. A DJI je pokazao da zaista zna da napravi kvalitetan dron, ali i kvalitetnu kameru na njemu. DJI Air 2S donosi kameru s visokokvalitetnim senzorom od jednog inča, koja je povezana na gimbal koji obezbeđuje odličnu stabilizaciju video-snimka. Video može da se snima u 5,4K rezoluciji, a fotografije pravi u sasvim solidnoj rezoluciji od 20 Mp. Dron je opremljen različitim opcijama, kao što su senzori za izbegavanja prepreka i baterijom koja obezbeđuje autonomiju leta od oko 30 minuta.

SLEDEĆI TEKST U PC #294
preview
Igre godine
Nadežda Veljković



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter