GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #294 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Naših 25 izbora
Dejan Ristanović
Sredinom decembra po sada već četvrtvekovnoj tradiciji počinjemo izbor najboljih on-line sadržaja - Top50 2021. Procedura ista kao i prethodnih godina, a opet potpuno nova i različita. Pronalazimo dobre sadržaje, biramo i nagrađujemo najbolje od njih. A ko su najbolji videće se već prvih dana februara, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda
- PC #294 (Januar 2022)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Naših 25 izbora

image

Zar je prošle 25 godine otkako je Aleksandar Petrović predložio da objavimo tekst o 50 najboljih strana na domaćem Web-u, tada u nastajanju? Godina 1977. je bila pravi trenutak za to – otkad se u februaru 1996. Srbija konačno povezala na svetsku Mrežu, svakodnevno su nastajali sajtovi, a i publike nije nedostajalo – „svako“ je već bio na Internetu, a pogotovu svaki naš čitalac. Ipak, tada mi je izbor najboljih sajtova zvučao kao još jedan lep tekst za novogodišnji broj časopisa „PC“, baš kao i specijalni dodatak „Leto na Web-u“ ili rubrika „Internet vodič“. A eto, dobra ideja je, uz dosta upornosti, stvorila brend Top50, koji je iz godine u godinu sve jači.

Četvrtina veka je ogroman interval, pa se naš izbor mnogo puta menjao. Aleksandar je pravio liste 50 najboljih i sledećih godina, zaključno sa januarom 1999, posle čega su pripremu liste preuzeli urednici časopisa „PC“. Od 2004. godine je objavljivanje liste translirano sa januarskog na februarski broj, godine 2009. smo reorganizovali izbor i uveli pobednike u kategorijama, od 2012. dodeljujemo i posebna priznanja, godine 2013. uvodimo Nagradu publike kao i posebnu kategoriju za mobilne aplikacije, godine 2014. činimo iskorak izvan zone Web-a i biramo Top50 on-line nastupa, dakle u obzir dolaze i nalozi na društvenim mrežama, a od 2018. pri izboru Top50 urednicima našeg časopisa pomaže stručni žiri, koga čine istaknuti stručnjaci za Internet i komunikacije.

image

Čitava akcija je 2012. dobila novo ruho, pošto smo 2. februara te godine naše oskare, u vidu plaketa i statua, predali na svečanosti u Skupštini grada Beograda. Tradicija se nastavila i sledećih godine, s tim što smo prošle godine iz epidemioloških razloga svečanost organizovali u Klubu poslanika, uvodeći i jedan veliki novitet – dodela nagrada se strimuje na našem YouTube kanalu, pa mogu da je prate svi naši čitaoci.

Upravo naši čitaoci imaju značajnu ulogu u ovoj akciji, pa vas pozivam da redovno pratite sajt top50.rs. Ovogodišnja procedura je već počela – posetioci našeg sajta nominuju kandidate. Krajem decembra pregledaćemo i sortirati pristiglu listu predloga, a onda će naši urednici, u saradnji sa kolegama iz stručnog žirija, kroz niz iteracija formirati finalnu listu on-line nastupa grupisanih po kategorijama. Sredinom januara biće organizovano veliko glasanje posetilaca sajta, na osnovu kog će biti dodeljena Nagrada publike, i najzad ćemo prvih dana februara uručiti priznanja najboljima od najboljih. Nadam se samo da će epidemiološka situacija dozvoliti da se osmesi onih koji primaju nagrade ne kriju iza maski!

SLEDEĆI TEKST U PC #294
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter