GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #62 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
I za vožnju i za letenje
Milan Četić
U svetu igračkog hardvera force feedback je hit - isprobali smo Genius Maxfire F33D džojstik i volan koji se "koprca" po imenu Rockfire Force Feedback Wheel.
- PC #62 (Decembar 2000)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

I za vožnju i za letenje

U svetu igračkog hardvera (kontrolora za igre), force feedback je hit već dve godine i biće to sigurno još neko vreme, dok neko ne izmisli novu mamiparu. Iako mnogi poznavaoci igara tvrde da FF tehnologija jedinu pravu primenu ima u simulacijama vožnje tj. na volanima, mislim da „drmusanje“ povremeno dobro dođe i džojsticima. Svi se obično slažu da je Imersion tehnologija najbolje rešenje, a to dokazuju i dva uređaja koje predstavljamo.

Genius Maxfire F33D je napravljen u skladu sa Genius-ovom politikom proizvodnje solidnih uređaja, koji svoje korisnike dugo i verno služe. Imersion IFORCE 2.0 tehnologija obezbeđuje mekan i vrlo veran FF efekat, pa se sa F33D može igrati više sati bez zamora. Problemi se javljaju samo prilikom instalacije, ako džojstik povezujete preko USB interfejsa (postoji i serijski). Tada je, pošto završite automatski deo instalacije, potrebno da ponovite proceduru još jednom, ali ovoga puta iz Control Panel/Game Controllers prozora.

Na ručici napravljenoj samo za dešnjake su četiri tastera: jedan pod kažiprstom, drugi malo levo od njega, a dva na pločici koja se nalazi na gornjoj strani ručice. Tu je još i osmopoložajna „pečurka“ i tropoložajni mini-džojstik kojim upravljate gasom odnosno kočnicom. Na telu je još šest tastera i rudder kontrola, kao i zelena LED dioda koja treperi za vreme rada i uspešno vas nervira. Osećaj pri igri je fantastičan, ali smo imali malo problema sa rasporedom tastera na bazi i slabijom preciznošću rudera.

Rockfire Force Feedback Wheel je koncipiran slično F33D, s tim što se radi o volanu. I kod njega instalacija može da pravi probleme (samo pri USB vezi), ali po instalaciji radi sasvim normalno i pouzdano. Osećaj u igri je dobar, mada su komande nešto „tvrđe“ nego što bi trebalo, pa se javlja zamor posle sat ili više vožnje. Tu su i pedale, koje imaju vrlo slabe opruge, pa igranje u cipelama nije preporučljivo, jer vam noga „propada do daske“ gotovo bez otpora i bez pravog osećaja otpora.

Zamerku upućujemo i rasporedu tastera na samom volanu – ima ih previše i ne mogu se svi lako dohvatiti palcem. Na volanu je osmopoložajna „pečurka“, desno od nje je sportski menjač koji radi po principu plus/minus/neutralni položaj. Njegov hod je nešto duži, pa ponekad treba skinuti desnu ruku sa volana da biste promenili brzinu. Sve u svemu, smatramo da je ovaj force feedback volan pomalo grubo izrađen, ali su to ipak razlike u finesama u odnosu na neke znatno skuplje modele. P

Cena: 210 DEM (džojstik) i 310 DEM (volan)

Korisne adrese:

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #62
preview
Povratak na tron?
Stevan Josimović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter