GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #65 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
IDE kandidati
Petar Gredelj
Na naš test stiglo je čak 18 najnovijih IDE diskova, kako onih standardnih na 5400 obrtaja, tako i onih namenjenih zahtevnijim korisnicima i njihovim radnim stanicama. Ko je najbolji?
- PC #65 (Mart 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

IDE kandidati

Na tržištu hard diskova prethodne godine su se desile zanimljive stvari: Seagate je platio danak politici dampinga cena i izgubio položaj najvećeg svetskog proizvođača, a onda je pao pod stečaj. Novi vlasnik je ambiciozno pokrenuo proizvodnju, ali nije lako povratiti izgubljene pozicije. Možda značajniji događaj je preuzimanje Quantum-a od strane Maxtor-a - Quantum je uspeo da zagospodari evropskim tržištem, ali po cenu finanisjskog fijaska, što je Maxtor vešto iskoristio. Mnogi su očekivali da će posle preuzimanja ime Quantum otići u istoriju, ali se Maxtor odlučio za sigurniji put: oba proizvođača nastavljaju sopstveni razvoj i proizvodnju, s tim što Maxtor vodi glavnu reč i zauzima mesto najvećeg svetskog proizvođača diskova.

Poštovaoce Western Digital-a svakako raduje povratak ovog velikog proizvođača na glavnu pozornicu - nakon poslovnih teškoća i otpuštanja radnika, WD je ponovo pronašao dobitnu formulu. IBM nema većih problema - svetskog inovatora broj jedan pomeranja na tržištu mnogo ne dotiču, budući da ima potporu dovoljnu za svaki krizni period.

Prate li današnji hard diskovi napredak PC tržišta? Svi verovatno maštamo o danu kada nećemo morati da čekamo na učitavanje podataka, kada će se sve operacije izvršavati "iz memorije". Često čitamo o tehnologijama koje će izmeniti diskove, ali se malo od tih ideja ostvarilo. Današnji diskovi su tehnološki slični svojim prethodnicima, mada iz godine u godinu nude sve veći kapacitet po sve atraktivnijim cenama.

Kako smo testirali?

Na naš test stiglo je čak 18 najnovijih IDE diskova, kako onih standardnih na 5400 obrtaja, tako i onih namenjenih zahtevnijim korisnicima i njihovim radnim stanicama. Prisutni su svi najveći proizvođači, osim firmi Seagate i Fujitsu, čijih modela očito nema mnogo na tržištu. Zanimljivo je samo jedan od testiranih diskova nije odgovarao ATA100 specifikaciji, što znači da je ovaj standard zaživeo na našem tržištu.

Za testiranje smo koristili poznatu "bateriju" Ziff Davis testova, koji obuhvataju merenje performansi diskova pri realnim aplikacijama, vreme potrebno za pristup podacima, zauzeće centralnog procesora i daju grafički prikaz brzine transfera. Ovaj poslednji test nosi naročitu "težinu" pri sumiranju utisaka, pa je prava štata što nam raspoloživi prostor nije dopustio da prezentiramo krive transfera svakog modela ponaosob.

Ziff Davis-ovim rezultatima smo dodali i skorove izmerene u popularnom paketu SiSoft Sandra 2001. Ovaj test će vam pomoći da nove modele uporedite sa vašim hard diskom i zaključite isplati li se njegova zamena. Mnogo toga je jasno već nakon kopiranja sadržaja diska korištenjem popularnog programa Ghost - brzina transfera pod "običnim" DOS-om i dalje predstavlja važan parametar diska. A sam Ghost nam je značajno pomogao u ovom obimnom poslu - ne smem ni da pomislim koliko bi trajalo samo formatiranje i priprema 18 diskova za opsežne testove.

Za merenje smo koristili ASUS A7V133 matičnu ploču zasnovan na najnovijem VIA KT133A čipsetu na kojoj se nalazi integrisani Promise UltraDMA 100. Koristili smo i Athlon procesor na 1 GHz (7.5*133 MHz) kao i 128 MB kvalitetne Kingmax PC150 memorije.

Za detaljan opis diskova kao, rezultate brzinskih testova i uredničke preporuče pogledajte martovski broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

Adacom
Kneza Miloša 7, Beograd
tel: 011/3344-123
http://www.adacom.co.yu

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

MD&Profy
tel: 011/4441-237

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Tehnikom PC Outlet
Bulevar vojvode Mišića 37, Beograd
tel: 011/3060-821
http://www.tehnicom.com

Sampro
http://www.sampro.rs



NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter