GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #65 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Dragan Grbić
Ne prođe dan a da ne čujem opravdanje tipa "Lakše mi je da YUSCII fontom brzo rešim problem YU slova". Rezultati su žalosni...  «pročitajte više»
- PC #65 (Mart 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Petar Gredelj
Na naš test stiglo je čak 18 najnovijih IDE diskova, kako onih standardnih na 5400 obrtaja, tako i onih namenjenih zahtevnijim korisnicima i njihovim radnim stanicama. Ko je najbolji?
preview
Berislav Todorović
Za svega nekoliko meseci firma Foundry Networks je uspela da na tržište izbaci veoma kvalitetne switch-eve, ali i niz drugih mrežnih komponenti.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Dugovanja i potraživanja
Nenad Batoćanin
Očekuje nas velika revizija fiskalnog sistema i brojnih zakona. Hoće li u tom poslu biti uzete u obzir i specifičnosti računarske obrade?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Nacisti, laburisti i skandali
Jelena Rupnik
Ako je verovati Edvinu Bleku, postoji tajna veza između nacista i IBM-a. Zbog Fotino softvera atmosfera na dot.com tržištu je dostigla tačku ključanja, a političari su "otkrili" da i Internet služi za usavršenje sveta...
nopreview
Virusi, marketing i psihologija
Zoran Kehler
Tema broj jedan je Ana Kurnjikova, ali nažalost ne teniserka nego kompjuterski virus. Microsoft ide dalje krupnim koracima - noviteti su Windows XP i Office 10/XP, a sve to će ići (i) na pretplatu...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
KT-133A - bez kompromisa
Aleksandar Veljković
Dok je tržište sa nestrpljenjem iščekivalo setove čipova namenjene radu sa DDR memorijom, KT-133A je došao tiho i svojom efikasnošću i stabilnošću stekao naklonost analitičara.
nopreview
Kapljice za profesionalce
Milan Četić
Četiri modela ink-jet štampača dostojno predstavljaju firme Epson, Hewlett-Packard, Lexmark i Xerox u domenu profesionalnih primena ove tehnologije.
nopreview
Kakvu mrežu želite?
Aleksandar Marinović
Na nizu praktičnih primera ćemo, uvodeći kablove i drugu mrežnu opremu u jednu virtuelnu zgradu, uporediti odnos cena i performanse raznih kablovskih sistema.
nopreview
Svet DVD kutija
Branislav Bubanja
Na tržištu je sve više DVD plejera koji omogućavaju reprodukciju velikog broja različitih audio i video formata. Xwave LB-1000 i Afreey LD-2060 su novi stanovnici naših prodavnica...
nopreview
17, 19, NEC
Branko Nikitović
NEC, dobro poznati proizvođač kvalitetnih monitora, posle integracije sa firmom Mitsubishi na tržište stalno izbacuje nove modele. Pred nama su izdanci serije MultiSync F.
nopreview
Umax skeneri
Milan Bašić
U poplavi skenera, Umax Astra modeli lako pronalaze mesto u gornjem domu. Testirali smo skenere Astra 3450 i Astra 4000U.
preview
Aleksandar Veljković
U nizu prikaza računara koji nose ime domaćih proizvođača, susrećemo se sa jednim od reprezentativnih modela iz Vision serije firme Jugodata.
nopreview
Epson Perfection 1640SU Photo
Milan Četić
Epson se na tržištu skenera "bori" sa jeftinim tajvanskim konkurentima, Hewlett-Packard-om za koga se masovno odlučuju poslovni korisnici i Linotype/Heidelberg proizvodima koje preferiraju grafičari. Zato njihov Perfection 1640SU Photo predstavlja sam vrh u onome što bi moglo da se nazove "visoka neprofesionalna" klasa.
nopreview
Agfa SnapScan e40
Milan Četić
U prošlom broju opisali smo Agfa SnapScan e20 a sada je na red došao sličan, ali nešto ozbiljniji skener iste firme, e40.
nopreview
Epson EPL-5800L
Milan Četić
Epson kod nas nije previše poznat po laserskim štampačima, ali to ne znači da nema dobrih modela. EPL-5800L je dobra kombinacija mašine firme Minolta i Epson-ovog softvera.
nopreview
Apollo P-1200 i P-2100U
Milan Četić
Nikad dosta jeftinih ink-jet štampača, pa je čak i Hewlett-Packard hteo da se okuša u ekonomskoj klasi, poslujući pod imenom Apollo. Pred nama su se našla dva karakteristična modela.
nopreview
Lexmark Optra C710
Milan Četić
U svetu kolor laserskih štampača još ima mesta za nova tehnička rešenja i nove koncepte. To dokazuje najnoviji Lexmar kolor laser koji nosi oznaku C710.
nopreview
Xerox N2025
Milan Četić
Osnovni A3 laserski štampač firme Xerox nosi oznaku N2025. Brzina do 20 strana u minuti i rezolucije do 1,200 dpi su samo početak...
nopreview
Microdowell HiBox MUPS
Milan Bašić
Kompjuterski svet je prepun raznoraznih čudesa - svašta je prošlo kroz Redakciju, ali multimedijalni UPS do sada nismo videli. Microdowell HiBox je uspeo da nas iznenadi!
nopreview
Plustek OpticPro UT24
Milan Bašić
Ime Plustek privlači potencijalne vlasnike skenera, naročito kada se uzme u obzir atraktivna cena. OpticPro UT24 se potpuno uklapa u imidž firme, dodajući dva kvaliteta: USB vezu i mogućnost skeniranja transparentih materijala.
nopreview
Računar i satelit
Saša Krstić
Ako ste raspoloženi za eksperimentisanje, uz pomoć kompjutera, satelitske antene, nešto strpljenja i adekvatnog softvera mogu se dobiti interesantni rezultati...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Acer CD-R medijumi, AOpen AW744 Pro zvučna kartica, Focus tastature, Jugodata kućišta, Microsoft Trackball Optical, Momenta USB modem, Saitek Cyborg 3D USB Gold, Samsung SMS-2000 zvučnici, Shuttle i Pioneer DVD-ROM čitači i Sidewinder Dual Strike gamepad.
nopreview
Brze pruge, ali male
Aleksandar Vukalović
Otkad postoji železnica, postoje i makete vozova. To odavno nisu samo igračke, već hobi za čitav život. Sada su u pomoć došli i računari...
preview
Branko Nikitović, Pavle Kostić
Računari se u medicini ne moraju primenjivati samo za administrativne poslove - telemedicina podrazumeva širok spektar aplikacija različitih namena. Bacimo pogled u ovaj sve značajniji svet...
nopreview
Whistler i hardver
Aleksandar Veljković
Jedno od ključnih pitanja koja se otvaraju kad stigne nova verzija Windows-a jeste hardverska kompatibilnost sa širokom paletom čipova, kontrolera i periferijskih uređaja. Kako se po ovom pitanju pokazala beta verzija Whistler-a?
nopreview
Jedan za sve
Voja Gašić
Prethodna verzija najavila je približavanje Adobe Premiere-a koncepciji Photoshop-a, pre svega po obilju paleta, modularnosti i fleksibilnosti. U verziji 6 Premiere postaje univerzalna alatka za obradu video snimaka.
nopreview
Pogled na VB.NET
Ivan Sekulović
Visual Basic.NET, deo paketa Visual Studio.NET, je nova, značajno unapređena verzija Visual Basic-a, usmerena prema primeni Microsoft .NET tehnologije.
nopreview
Nije broj, ali zato renda
Stevan Josimović
Ako ste početnik u render vodama ili zaljubljenik u alternativne operativne sisteme, nemojte dalje čekati - vreme je da isprobate Blender firme Not a Number.
nopreview
Koji je ovo font?
Bojan Stojanović
Prepoznavanje fontova je mukotrpan proces, čak i za iskusne tipografe, a FontExpert je jedan od prvih pokušaja automatske identifikacije slovnih likova.
preview
Bojan Stojanović
Dobijanje sivih i CMYK nijansi na raznovrsnoj paleti izlaznih uređaja predstavlja jednu od najuzbudljivijih oblasti grafičke tehnologije. Upoznajmo još neke tipografske tajne...
nopreview
Uhvaćeni u mrežu
Slobodan Ljubišić
Windows 2000 polako ali sigurno "plete mrežu" oko korisnika. Kako i ne bi, kada donosi brojne pogodnosti za mrežni rad...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
AD-aware, Audiogalaxy, Qlock, Tiny Personal Firewall i Window Washer.
nopreview
Telefon od papira
Nadežda Veljković
Da li ćemo uskoro koristiti telefon od papira, čitati novine u kojima su elektroni zamenili štamparsku boju, a podatke memorisati na selotejpu?
nopreview
Šta bi sa sajtom?
Nebojša Vasiljević
Zadivljujuće je da posredstvom Interneta možete upravljati serverom koji je udaljen hiljadama kilometara, ali je zastrašujuća pomisao da će neko drugi, jednako udaljen, preuzeti kontrolu...
preview
Vesna Milošević
Gradske službe polako prihvataju Internet, trudeći se da i preko Mreže informišu građane o svojim aktivnostima i važnim događajima.
nopreview
Tajna zvana SE
Miloš Nikolić
Pretraživači Interneta su veoma dobro poznati svakom korisniku globalne Mreže, ali slučajni prolaznici verovatno ne znaju da na toj naoko monotonoj sceni vri kao u košnici...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Hutchinson Educational Encyclopedia, Our Earth, Sierra Home Architect i Webster's Whales and Dolphins
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Informacija je informacija, bilo da je napisana na papirno tankom monitoru ili da je čujete preko Internet tranzistora. Pošto je obimna analiza o tome koje su informacije na Internetu najtraženije (seks ili besplatne stvari) tendenciozno obrisana sa našeg hard diska, nakon višemesečnog istraživanja kompetentne komisije zaključismo da bi besplatni seks na buvljaku imao najviše poklonika...
nopreview
Adobe Illustrator 9
Bojan Stojanović
Illustrator 9 je program za rad sa vektorskom grafikom veoma blizak grafičkom modelu programskog jezika PostScript ali i važan član kolekcije DTP softvera firme Adobe. Ovaj dodatak će vam pomoći da, upoznajući Illustrator i njegove veze sa PostScript i PDF tehnologijom, upoznate mnoge tehnike savremenog DTP-a na PC i Macintosh računarima.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter