GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #66 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Štampanje na CD-u
Milan Četić
Snimili ste CD, ali kako ga obeležiti? Testirali smo specijalni ink-jet uređaj namenjen štampi na kompakt diskovima. Njegovo ime je Seiko CDP 2000.
- PC #66 (April 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Štampanje na CD-u

Štampa na snimljenim CD-ROM diskovima je oduvek predstavljala problem – nalepnice treba precizno centrirati na disku da se ne bi javio debalans (smeta kod bržih CD plejera), a osim toga nalepnice mogu da se odlepe i pocepaju dok je disk u plejeru, a lepak malo-pomalo nagriza ploču, pa može oštetiti zapis na disku. Ostaje štampa na CD-u korišćenjem sito štampe, što podrazumeva veće serije, ili pomoću ink-jet štampača, kojih do sada nije bilo na našem tržištu. Stvari su se promenile kada je stigao Seiko CDP 2000. Ovaj ink-jet štampač može da štampa na kompakt diskovima, pod uslovom da su oni sa gornje strane presvučeni specijalnim slojem koji može da upije ink-jet mastilo.

Medijum koji se ne savija

CD 2000 predstavlja modifikaciju Epson-ovog Stylus Color 460 štampača, što je logično, pošto je Epson deo firme koja se zove Seiko Epson Corporation. Modifikacija je izvršena na mehanizmu za povlačenje i transport papira – CD 2000 može da štampa i na papiru, ali je posebno prilagođen CD diskovima i drugim debelim i nesavitljivim medijima. U tu svrhu uz štampač stiže poseban nosač napravljen od plastike u koji može da se stavi CD sa gornjom površinom po kojoj može da se štampa, ali i CD singlovi, CD vizit-karte i predlošci formata kreditne kartice sa i bez magnetne trake. Naravno, Seiko proizvodi sve ove materijale, ali se mogu koristiti medijumu drugih proizvođača.

Na Seiko medijumima vrhunskog kvaliteta može se snimati brzinama do 12x, što važi za obične i „vizitkarta“ CD-ove. Na njima nema nikakve oznake proizvođača, već je cela površina bela pa je moguće u potpunosti je koristiti za dizajn slike na CD-u (ili iskopirati postojeću). Štampanje na unutrašnjem prstenu je moguće na standardnom CD-u, dok na CD singlu to nije izvodljivo.

Mastilo koje koriste Epson ink-jet štampači nema nikakva „agresivna“ svojstva, pa nema ni mogućnosti da sloj koji nosi podatke na CD-u bude oštećen. Štampa je delimično otporna na vlaženje – čista voda joj ne smeta, ali razni organski rastvarači, koje mnogi koriste da bi s vremena na vreme očistili CD-ove, mogu da rastvore i razmažu sliku odštampanu na CDP 2000. Zato je Seiko osmislio ColorFix sprej koji se prska po CD-ovima i predstavlja svojevrsni lak koji štiti štampu od vlage, alkohola i drugih organskih rastvarača, a delimično i od mehaničkih oštećenja. Nažalost, sprej se ne isporučuje uz štampač – treba ga dokupiti.

Sličnosti i razlike

Rezolucija štampe je 720 tačaka po inču, kao kod modela SC 460, što dodatno svedoči da osim mehanizma za transport papira i (delimično) drajvera nisu rađene izmene na ovom štampaču. Što se kvaliteta štampe tiče, rezolucija i tehnologija štampe preuzeta sa SC460 ne omogućava foto realističan otisak, ali je kvalitet i pored toga veoma visok. Štaviše, ono što može da proizvede CDP 2000 često je kvalitetnije i od slike na mnogim originalnim CD-ovima, jer se oni štampaju sito tehnikom.

Brzina štampe je pet A4 strana teksta u minuti ili tri strane teksta u boji, ali je mnogo važnija brzina štampe na CD-ovima. S obzirom na način ulaganja, dobro obučen operater može da obezbedi jedan gotov CD u minutu, i to kada se štampa u vrlo visokom kvalitetu. Ovo uključuje i vreme potrebno za zamenu medija, a sama štampa traje oko 40-45 sekundi. Sa najboljim kvalitetom štampe brzina pada na oko 100 do 110 sekundi po disku, što je i dalje mnogo brže od snimanja CD-a. Štampač je veoma zgodan za „štancovanje“ velikih količina CD-ova – može da opsluži 2 - 4 četiri CD pisača.

Korišćenje CDP 2000 je vrlo jednostavno. Snimljeni (ili prazan) kompakt disk stavimo u priloženi nosač, a zatim nosač, sa zadnje strane, gurnemo u otvor tako da suženi deo uđe u štampač ispod prostora kuda prolazi glava. Od tog trenutka CDP 2000 se ponaša kao običan štampač. Na CD-u sa drajverom stiže i pripremljeni template za CorelDraw.

Drajver je modifikovan u odnosu na klasičan Epson-ov, a glavni dodatak je upravo mogućnost izbora tipa CD-a na kom se štampa (120 mm, 80 mm, vizit CD ili kreditna kartica). Ostala setovanja su ista kao kod drajvera za SC 460, ali ne preporučujem korišćenje bilo koje vrste papira osim običnog ili eventualno ink-jet papira, jer površina na CD medijima nije u stanju da upije količinu mastila koja je predviđena u štampi na foto ink-jet papiru.

Sve u svemu, Seiko CDP je zgodna alatka – nije teško naći i neku zamerku njegovoj koncepciji, ali s obzirom na to da na našem tržišu naprosto nema konkurenciju, zamerke nisu vredne pomena. Radi se, kratko rečeno, o najefikasnijem načinu za štampu vaših originalnih rešenja na površini CD-a; sito ili tampon štampa ostaju za veće serije, kada postaju isplative.

Korisne adrese:

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

SLEDEĆI TEKST U PC #66
preview
Office za (ne)iskusne
Dragan Grbić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter