GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #67 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Vreme kvaliteta
Aleksandar Veljković
Smena generacija na tržištu matičnih ploča je obavljena i sada prelazimo u narednu fazu - porast kvaliteta uz pad cena. Testirali smo brojne novitete na domaćem tržištu ploča.
- PC #67 (Maj 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Vreme kvaliteta

Ovoga puta na test je stigao rekordan broj matičnih ploča - među 20 modela našlo se svačega, od najnovijih tehnologija koje će biti interesantne zahtevnijim korisnicima, do najjeftinijih integrisanih rešenja kojima se tradicionalno retko bavimo (verovatno neopravdano, pošto takve ploče čine solidan procenat prodaje na našem tržištu). Što se proizvođača tiče, tu su dobro poznata imena koja imaju stabilnu poziciju na tržištu, firme koje smo sticajem okolnosti malo zapostavili, a jedan proizvođač (ECS) se premijerno pojavljuje i to sa velikim brojem modela.

PC Chips M754

U vreme kada su Intel Celeron procesori i BX čipset dominirali tržištem, bilo je daleko lakše organizovati testiranje i rangirati proizvode. Danas je ponuda raznovrsnija, postoji više setova čipova koji konkurišu za najvišu klasu, a izvanredne performanse i još povoljnije cene AMD procesora dovele su do potpune ravnoteže. Štaviše, udarni modeli nekih proizvođača (bilo po pitanju performansi, kvaliteta izrade ili bogatstva opcija i tehnoloških inovacija) namenjeni su AMD procesorima, što se do skora nije moglo ni zamisliti. Sa druge strane, ploče za AMD više nisu usmerene samo prema vrhunskim konfiguracijama - u kombinaciji sa izrazito jeftinim Duron procesorima, one predstavljaju ubedljivu alternativu kombinaciji Celeron II procesora i integrisane Socket 370 ploče.

Kako smo testirali?

Na osnovu grafikona sa rezultatima možete primetiti da smo testirane ploče podelili u tri kategorije - ploče za Intel procesore, ploče za AMD procesore i integrisane ploče. Prve dve kategorije smo razdvojili prevashodno zbog preglednosti, kao i činjenice da za test nismo uspeli da obezbedimo AMD i Intel procesore na istom taktu. Doduše, Pentium III na 733 MHz je zbog brzine magistrale od 133 MHz u blagoj prednosti nad AMD Athlon procesorom od 800 MHz koji radi pri magistrali od 100 MHz, tako da postoji izvesna kompenzacija za zaostatak u procesorskom taktu. Razlike smo zanemarili kada se radi o integrisanim pločama, gde male razlike u taktu ne mogu imati bitnijeg uticaja na ukupne performanse. Za testiranje smo koristili Shuttle GeForce 2 MX grafičku karticu (kod integrisanih ploča korišćena je grafika same ploče), kao i 128 MB pouzdane NCP PC-133 memorije.

Za merenje performansi koristili smo tri aplikacije. SiSoft Sandra 2001 je paket sintetičkih testova koji možda nije relevantan za poređenje različitih klasa proizvoda, ali predstavlja dobar indikator međusobnog odnosa procesorskih i memorijskih performansi različitih modela ploča baziranih na istoj tehnologiji. 3D Mark i Specviewperf su paketi koji mere D3D, odnosno OpenGL performanse (kako u zabavnoj, tako i u ozbiljnoj primeni), predstavljajući izvanredan primer testova koji opterećuju sve resurse matične ploče, dajući preciznu sliku o njenim ukupnim kvalitetima, performansama i stabilnosti pri visokom stepenu naprezanja u radu.

EPOX 8KTa3L

Testirane ploče pokazale su visoku stabilnost i nesumnjiv dobitak u performansama u odnosu na iste setove čipova na pločama koje smo testirali prethodnih meseci. Sličan trend smo uočili i ranije, kod BX ploča čiji poslednji modeli jedva da imaju išta zajedničko sa onima koji su se pojavili 1998. godine. Dakle, pomenuti kvaliteti svakako više nisu privilegija samo onih koji su spremni da plate ekskluzivne modele najpoznatijih svetskih proizvođača.

Integrisane ploče takođe rade veoma pouzdano - performanse su u svakom pogledu slabije od modela namenjenih zahtevnijim kupcima, ali nema problema sa konfigurisanjem ili kompatibilnošću. Najprijatnije iznenađenje u ovom domenu predstavlja ALI Aladdin TNT 2 čipset, čija uspešna integracija NVidia TNT 2 grafičkog jezgra dovodi 3D performanse u prihvatljive okvire, omogućavajući glatku 3D animaciju čak i u rezolucijama iznad 640*480.

Za prikaze konkretnih modela i pregled performansi pogledajte majski broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Tehnikom PC Outlet
Bulevar vojvode Mišića 37, Beograd
tel: 011/3060-821
http://www.tehnicom.com

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Necline
Vlajkovićeva 19, Beograd
tel: 011/3030-110

BS Procesor
http://www.bsprocesor.com

Diva Computers
Stefana Stefanovića 3a, Novi Sad
tel: 021/612-097

SLEDEĆI TEKST U PC #67
nopreview
Pakom Millentium 2
Aleksandar Veljković


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter