GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #67 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Canon skeneri
Milan Četić
Svi skeneri u ekonomskoj klasi nisu isti - neki se izdvajaju zanimljivim rešenjima. U takve spadaju Canon-ovi modeli N640P, N650U i N656U, koji primenjuju LIDE tehnologiju...
- PC #67 (Maj 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Canon skeneri

Ogromna konkurencija na tržištu skenera navela je proizvođače da smišljaju razne trikove kako bi privukli pažnju potencijalnih kupaca. Ponekad se neki od tih trikova pokaže kao odlična ideja, pa nas proizvođač prijatno iznenadi originalnim uređajima. Tako je i sa novom serijom Canon-ovih skenera, od kojih je većina zasnovana na LIDE tehnologiji. Ovi skeneri, koji su karijeru počeli kao dobar marketinški trik, pokazali su veoma dobre rezultate.

LED skeneri

Tehnologija je preuzeta od faks-mašina, ali je pretrpela brojne izmene i poboljšanja, kako bi mogla da se korisiti u ravnim skenerima, a da pri tom pruži kvalitet koji je nešto bolji od onog koji daju skeneri iz ekonomske klase koji koriste uobičajeni linijski CCD za digitalizaciju slike.

Konstrukcija takozvanih LED skenera sastoji se od CIS (Contact Image Sensor) senzora koji vrši digitalizaciju i bloka LED dioda koje osvetljavaju dokument koji se skenira. Ovo rešenje ima i prednosti i mane u odnosu na klasičnu konstrukciju stonih skenera koji koriste CCD. Kao prvo, ovi poslednji za osvetljavanje slike koriste lampu ispunjenu inertnim gasom, kojoj je potrebno određeno vreme da se zagreje do radne temperature, dok su LED-ovi praktično trenutno spremni za rad. Dimenzije LED skenera su mnogo manje, jer CIS senzor nema potrebe za optikom i nalazi se skoro priljubljen uz staklo. Potrošnja struje je znatno manja (ne prelazi 3 W), pa se USB LED skeneri napajaju direktno iz računara.

Glavni problem LED skenera je u tome što nemaju mogućnost skeniranja transparentnih originala. Takođe, vrlo je teško postići da sve LED diode ravnomerno osvetljavaju dokument što, uz raznoliku osetljivost elemenata u CIS senzoru, zahteva čestu (automatsku) kalibracija skenera.

Tri konkurenta

Na test su stigla tri modela koja koriste Canon-ovu LIDE (LED In Direct Exposure) tehnologiju. Radi se o modelima zasnovanim na istoj mehanici; razlikuju se samo detalji. Optička rezolucija skenera je 600 tačaka po inču, uz uobičajenu hardversku od 600×1200 dpi. Svi su veoma kompaktni: na stolu zauzimaju tek malo više mesta od površine stakla (216×297 mm), a debljina im je samo 34 mm. Izvor svetla su LED diode u tri boje. Nužne neravnomernosti u intenzitetima su dobro „ispeglane“ softverskom kalibracijom.

Canon 650U

Oznake skenera su N640P, N650U i N656U, a pogled na tabelu specifikacija ne pokazuje velike razlike. Hardverska i optička rezolucija su im iste, kao i dubina skeniranja, dok je brzina rada sasvim slična, baš kao i dizajn; D640P se razlikuje po tome što nema taster kojim se automatski pokreće skeniranje.

Brzina skeniranja je prilično velika: jedino je kod modela N640P skeniranje u višim rezolucijama usporeno, jer treba „progurati“ mnogo podataka kroz paralelni kabl. Ipak, ako skenirate do 600 dpi, razlika u brzini je manja od 10% u odnosu na modele sa USB interfejsom. Preliminarni sken, u svim modovima, obavlja se za samo 6-7 sekundi.

Iskustva

TWAIN drajveri za sva tri modela koriste najbolju moguću koncepciju u svetu jeftinih skenera. Obezbeđena su, naime, dva režima rada: jednostavni i napredni. Početnik treba da podesi osnovne parametre kao što su tip dokumenta, namena skena i tip izlaznog uređaja, a skener će podesiti sve odgovarajuće parametre.

U naprednom modu postoji mogućnost podešavanja svih parametara čak i za vrlo ozbiljno skeniranje, uključujući i pipetu za određivanje crne, bele i sive tačke. Tu su i descreen i unsharp mask opcije koje, za razliku od većine jeftinih skenera, daju sasvim pristojne rezultate. Descreen i pri rezoluciji skeniranja od 300 dpi otklanja praktično sav moire, a u kombinaciji sa unsharp mask-om mogu da se dobiju sasvim pristojni rezultati. Pri tom je usporenje u odnosu na normalno skeniranje oko 2 puta, što je takođe prihvatljiv rezultat. Lepo je i to što drajver omogućava da se svaki skup parametara skeniranja sačuva, kako bi se mogao ponovo koristiti – ovo je jako korisno ako se u dužem periodu skeniraju slični dokumenti.

CanoScan skeneri koji koriste LIDE tehnologiju u praksi su se pokazali jako dobro. Kvalitet skeniranja im je prilično visok, rade brzo i tiho (posebno u višim rezolucijama). Za obične primene, gde se koriste CCD skeneri osrednjeg kvaliteta i prosečne optike, oni su se često pokazali boljima od konkurenata.

Jedina suštinska zamerka je nešto niži dinamički opseg skeniranja, koji se primećuje u tamnijim delovima slike i (nešto manje) u svetlim nijansama. Ipak, za svakodnevnu upotrebu CanoScan N640P, 650U i 656U pružaju često i više nego što je potrebno. Ako bi trebalo da izdvojim jednog od njih, to bi bio N650U, koji ima iste performanse kao i N656U (razlikuju se po dizajnu i priloženom softveru), ali je jeftiniji.

Klasična tehnologija

Poslednji u novoj generaciji Canon skenera je CanoScan D660U koji koristi klasični CCD senzor. Dodatak je mogućnost skeniranja slajdova, uz pomoć adaptera koji je standardno ugrađen u poklopac skenera. Naravno, mogu da se skeniraju samo 35-milimetarski filmovi, za koje postoje posebni plastični adapteri, a za njihovo prosvetljivanje se koristi bela, ravnomerno osvetljena plastična ploča. Ovakvi skenovi su uglavnom upotrebljivi za publikovanje na Web-u, ali od ovako jeftinog uređaja (cena je oko 295 DEM) više od toga ne možemo ni očekivati.

Canon 656U

Rezolucija je 600×1200 dpi, ali se kod skeniranja slajdova koristi Canon-ova VAROS tehnologija, koja daje rezultat ekvivalentan pravom 1200 dpi skeniranju. Jednostavno, na putu svetlosti od dokumenta do CCD senzora, nalazi se specijalna VAROS prizma, koja paralelno pomera zrak svetlosti za 1/2 rezolucije, u ovom slučaju za 1/1200 inča – tako se sa CCD elementom rezolucije 600 dpi postiže skeniranje u 1200 dpi. Dobra strana VAROS (VAriable Refraction Optical System) tehnologije je u tome što se postiže velika brzina skeniranja – 35 milimetarski slajd u 1200 dpi se na D660U skenira za 43 do 48 sekundi. I brzina skeniranja refleksivnih originala je dobra.

D660U, kao i ostali Canon-ovi skeneri, prilično je tih u radu, a zbog robusnije konstrukcije očekuje se veća trajnost. Za napajanje koristi ispravljač, jer je potrošnja oko 15 W. Jedini interfejs je USB, a instalacija skenera je jednako brza i jednostavna kao i kod ovih koji koriste LIDE tehnologiju.

Ostale karakteristike su slične modelu N560U – brzina skeniranja je neznatno manja, a kvalitet praktično isti. Karakteristike drajvera su iste kao kod LIDE modela, a efekat descreen-a je nešto slabiji. D660U ima bolji dinamički opseg, za koji proizvođač ne daje podatak, ali se prema rezultatima skeniranja može zaključiti da je oko 3.1.

Sve u svemu, Canon se stvarno potrudio i sa LIDE i sa VAROS tehnologijom. Rezultati koji daju CanoScan skeneri su, s obzirom na njihovu prilično nisku cenu, vrlo dobri. U gomili bezbojne ponude izdvajaju se originalnim rešenjima, pristojnim kvalitetom i kompaktnim dizajnom.

Korisne adrese:

Direct Link
http://www.dl.rs/gdekupiti/

SLEDEĆI TEKST U PC #67
nopreview
Epson GT-30000
Milan Četić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter