GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #69 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Millentium 200id
Aleksandar Veljković
Novi Pakom Millentium je zgodna radna stanica za poslovne primene - dovoljno procesorske snage i TFT monitor su aduti koje treba ceniti.
- PC #69 (Jul/Avgust 2001)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Millentium 200id

Visoko integrisani setovi čipova za matične ploče stvorili su generaciju PC računara optimizovanih za poslovnu primenu. Ovakve konfiguracije nude maksimum funkcionalnosti za minimum novca, eliminišući ono što je od perifernog značaja za rad u kancelariji. Možda razlika u ceni u poređenju sa nekim sličnim računarom većeg stepena modularnosti na jednom komadu deluje mala, ali ne treba smetnuti s uma da se firme opremaju desetinama ili stotinama radnih stanica, što u zbiru može da donese popriličnu uštedu. S druge strane, firme koje su voljne da investiraju u bolje opremljene radne stanice nastoje da ta investicija bude u funkciji povećanja produktivnosti, a jedan od dobrih načina da se to postigne jeste zameniti monitore sa klasičnim katodnim cevima onima koji imaju TFT ekrane. Na ovaj način se smanjuje zamor osoblja koje provodi sate pred ekranom, povećava efikasnost rada zbog evidentno bolje čitljivosti teksta na TFT monitoru, a ni faktor uštede prostora na radnom stolu nije zanemarljiv. Drastično pojeftinjenje TFT monitora dovešće do talasa njihove nabavke za poslovne sisteme, pre nego što individualni korisnici shvate da nema više smisla „mučiti“ svoj vid CRT monitorom, bez obzira na dijagonalu. Novi Pakom računar iz Millentium familije koncipiran je upravo na opisanim prioritetima.

Radi se o radnoj stanici baziranoj na AMD Duron procesoru koji radi na 750 MHz i Asus A7S-VM matičnoj ploči – taj spoj nudi odličan odnos između performansi i cene. Ploča je izgrađena na integrisanom SIS 730 setu čipova. Iako je reč o vrhunskom proizvodu kada je u pitanju kvalitet izrade i pouzdanost u radu, ovaj čipset nije namenjen onima koji traže vrhunske performanse, pa su i rezultati koje smo izmerili u skladu sa tim (posebno u domenu brzine memorijskog transfera). Grafika integrisana u SIS 730 nudi samo elementarnu 3D funkcionalnost što, prevedeno u relacije potreba pojedinih grupa korisnika, neće zadovoljiti pasionirane igrače, ali je savršeno dovoljno za poslovne korisnike.

Visok kvalitet slike ide u prilog uparivanju ovog računara sa Hansol 520F TFT monitorom od 15“, koji je ujedno i najjača komponenta konfiguracije. Sastavni deo opreme čini i PCTel 56k modem, za unos teksta je zadužena Genius multimedijalna tastatura kojoj u pomoć priskače Genius NetScroll miš (sa točkićem), a muziku ćete slušati preko Teac Powermax 80/2 zvučnika. DVD-ROM je još jedna komponenta koja odskače iznad proseka za ovu klasu, a radi se o izvrsnom Asus 12/40x modelu. Računar poseduje 64 MB memorije, od kojih je na raspolaganju 56 MB (8 je odvojeno za grafiku), dok je disk najmanji Quantum iz LCT 20 serije (sub 5400 rpm), kapaciteta svega 10 GB.

Ukupne performanse koje smo izmerili su iznad proseka za klasu kojoj računar pripada, a na softversko-hardversko konfigurisanje nemamo primedbi. Zato zaključujemo da je u pitanju dobar poslovni računar, kome TFT monitor daje natprosečnu ergonomsku vrednost, a ovako osmišljena celina sigurno opravdava uloženi novac.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #69
preview
Centra 4073 PR
Aleksandar Veljković


Plazma
Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter