GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #70 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Granice Compaqtnog
Voja Gašić
Armada 110 je novi Compaq-ov adut koji će vas povezati sa mrežom gde god da se nađete... i "uzgred" zameniti vaš stoni PC.
- PC #70 (Septembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Granice Compaqtnog

Kategorija prenosnih kompjutera je veoma široka, a u poslednje vreme hit su Palm i Windows CE „ručni“ računari. Njih ćete uvek lako nositi u torbi ili čak džepu, moći ćete da unosite beleške ili proveravate informacije, ali matično mesto vaših podataka ostaje „veliki“ računar, dok palmtop preuzima ulogu elektronske beležnice, praktičnije od skupa papirića čiji ćete sadržaj docnije prepisati na svoj PC. Potrebno vam je, dakle, i jedno i drugo.

Nešto veće...

Armada 110 je Compaq-ov proizvod koji bismo mogli nazvati klasičnim notebook računarom koji vas neće osvojiti elegantnim, niskim profilom ili time što je neverovatno lak. Većina onih koji su ga opazili u Redakciji čak su bili iznenađeni povećom masom, koja je sve ređe odlika savremenijih modela. Ipak, letimičan pogled na sadržaj konfiguracije posvedočiće da se ne radi „samo“ o prenosnom računaru.

Armada

Kućište je tradicionalno crno, debljina računara zamalo prelazi četiri centimetra, ali je unutra spakovano dosta hardvera. Flopi disk i DVD su trajno ugrađeni u kućištu, pa nećete imati problema sa raznim USB varijantama. Operativni sistem je Windows Me, koji veoma lepo sarađuje sa Compaq-ovim hardverom.

Compaq-ova porodica notebook računara obuhvata serije M300, M700, E500 i A110, pri čemu na svom sajtu Compaq nudi on-line kupovinu sedam različitih A110 modela. Zajednička karakteristika im je hard disk od 10 GB, VIA southbridge (868) u kombinaciji sa CyberBlade Aladdin i1 soutbridge/graphics setom čipova, 24x CD ili DVD čitač, a što se procesora tiče, birate između Celeron-a na 700 MHz i Pentium III procesora na 800 MHz (100 MHz FSB). Mi smo dobili Pentium III. U sve modele je integrisan Lucent-ov V.90 modem (koji se dobro snalazi sa našim centralama), a ovaj model sadrži i Intel-ov 10/100 mrežni interfejs.

...ali i jače

Grafički podsistem je kombinacija Trident-ovih i ALi-jevih aduta za prenosne računare – radi se o integrisanom southbridge (CPU interfejs, PCI kontroler, memorijski kontroler) i Cyber Blade grafičkom adapteru koji nudi pristojne 2D/3D performanse. Adapter ne traži dodatnu frame buffer memoriju, što možete shvatiti kao prednost ili kao manu. Za prihvatljive 3D performanse i dvostruko baferovanje ekrana pri overlay radu (npr. kada gledate DVD) oduzeće vam 8 MB sistemske memorije. Iako su karakteristike prihvatljive kako za gledanje DVD filmova tako i za 3D igre, osnovna memorija (koje ima 64 MB) biće svedena na 56 MB, što je dovoljno za Office aplikacije, ali ne i za neke od igara. To je ujedno i jedina zamerka ovoj dobro smišljenoj mašini – 128 MB memorije je primerenije današnjim potrebama, bez obzira na osnovnu namenu računara.

DVD čitač je LG DRN8060B, deklarisan kao 6x u DVD i 24x u CD-ROM modovima. Zanimljivo je da smo našli dosta podataka o njegovom prethodniku (8040) i vrlo svežem nasledniku (8080), pa čak i rešenja za zamenu BIOS-a i regionalno „otključavanje“ oba ta modela. Nažalost, model 8060B gotovo da se i ne pominje, pa preporučujemo opreznu promenu zona.

Zvučni sistem je AC’97, sastavni deo VIA čipa. Iako u kombinaciji sa malim zvučnicima ne daje baš neki impresivan zvuk, uvek možete da priključite slušalice ili spoljne zvučnike i tako poboljšate situaciju.

Odakle mu masa?

Dobar deo mase od 3.2 kg odlazi na bateriju – standardna je NiMH, a opciono se može kupiti i LiIon akumulator. Spisak komponenti je takav da se ne može očekivati mala potrošnja, pa i napajanje mora da bude ozbiljno. Uprkos snažnom obilju ugrađenih uređaja, energetsko ponašanje ovog računara je odlično, a baterija traje duže od dva sata čak i pri gledanju DVD-a.

Zahvaljujući mnoštvu ugrađenih komponenti, spisak priključaka je redukovan. Tu su PC Card slotovi, dva USB porta, jedan PS/2 priključak koji podržava Y povezivanje (možete, da priključite miša jer je tastatura solidna – iako je uobičajeno plitka, ima dobar otpor tastera). Na raspolaganju su standardni paralelni, serijski i VGA priključci, RJ-11 (telefonski) džek i RJ-45 (mrežni UTP), za koje ćete dobiti i vrlo kvalitetne kablove. Tu je i IrDA port; nedostaje TV izlaz koji bi, uprkos odličnom ekranu od 14.1 inča, dobro došao pri gledanju DVD-a.

Sve u svemu, glavni adut ovog Compaq-ovog notebook-a je fleksibilno povezivanje. Standardni priključci za telefon i lokalnu mrežu dopunjeni su IrDA adapterom, što obezbeđuje brzo i lako povezivanje sa okolinom, bilo da je u blizini mrežni hab, telefonska linija ili mobilni telefon. Odličan rad poslovnih aplikacija i vrlo dobre mogućnosti za zabavu ne ostavljaju dileme – ovo zaista može da bude vaš jedini PC!

Korisne adrese:

Comtrade
http://www.comtradeshop.com

SLEDEĆI TEKST U PC #70
preview
Slike i pikseli
Milan Četić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter