GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #70 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Nikola Marković
Evropska Unija ubrzano radi na projektu e-Europe, za "kandidate" je pripremljen e-Europe+, a za naše okruženje e-SEEurope. Kako stoji e-Yugoslavia?  «pročitajte više»
- PC #70 (Septembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Voja Gašić
Armada 110 je novi Compaq-ov adut koji će vas povezati sa mrežom gde god da se nađete... i "uzgred" zameniti vaš stoni PC.
preview
Milan Četić
Na našem testu se našlo osam novih modela digitalnih foto-aparata pet proizvođača. Koji od njih je najbolji za studio, koji za sunčani dan a koji obezbeđuje najpovoljniji odnos cene i performansi?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Sledećih 20 godina
Sava Zdravković
PC je za 20 godina prešao dug put i "uzgred" promenio svet. Kuda će nas taj PC put dalje voditi?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Leto bez kapućina
Jelena Rupnik
Leto u Londonu nije proteklo u opuštenoj atmosferi, uz sedenje u kafićima, ispijanja kapućina i čavrljanja o uspesima tržišta. Uspeha nije bilo previše u proteklih pola godine, a uz to u Britaniji retko šta miruje, a IT tržište posebno...
nopreview
XP i posle njega
Zoran Kehler
XP stiže, uz razmišljanja o sledećoj verziji Windows-a. Za to vreme depresija pogađa novu ekonomiju, ali ipak ima poslova vezanih za Internet i dot-kom koji se itekako isplate...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
DDR na Epox način
Aleksandar Veljković
DDR memorije su pojeftinile, ploče sazrele, pa Athlon predstavlja idealan način da za malo novca dobijete vrhunske performanse. Testirali smo nekoliko Epox ploča koje zaokružuju skladan sistem.
nopreview
TFT noviteti
Branko Nikitović
Testirali smo tri nova Samsung-ova TFT monitora namenjena korisnicima različitih zahteva: od klasičnog poslovnog okruženja, preko direktorske kancelarije do savremenog multimedijalnog stana.
nopreview
LiteOn ponovo u vašem gradu
Branko Nikitović
Na tržištu kompjuterskih monitora uvek je veoma živo, a u "gužvu" u ekonomskoj klasi umešala se i firma LiteOn. Isprobali smo kompletnu njihovu liniju.
nopreview
IBM NetVista A50
Vladimir Cerić
U svetu postoji stroga podela na računare za kućnu i poslovnu upotrebu. PC za kancelariju dolazi u desktop kućištu, zauzima malo prostora i garantuje visoku pouzdanost i jednostavno održavaje. IBM NetVista A50 savršeno odgovara toj specifikaciji.
preview
Aleksandar Veljković
Zahvaljujući višedecenijskoj liderskoj poziciji, Intel itekako ima svoje kupce - korisnici kojima je prvi zahtev apsolutna sigurnost opredeljuju se za Intel sistem, pa je PC Centar odlučio da svojoj Centra liniji doda i jednu Pentium 4 konfiguraciju respektabilnog sastava i karakteristika.
nopreview
Pakom Millentium
Aleksandar Veljković
Iz Niša je stigao novi Millentium PC, zasnovan na najjačem Pentium III procesoru (frekvencija: 1 GHz) i pažljivo probranim komponentama. Kakav je rezultat?
preview
Aleksandar Veljković
Đak 2001 je pokušaj Jugodate da osmisli idealan računar za učenike: to je entry level sistem koji nudi punu funkcionalnost za minimalnu cenu.
nopreview
Priča o memoriji
Nikola Stojanović
Koje sve vrste memorije postoje na domaćem tržištu, kako prepoznati kvalitetnu, od čega zavisi njena brzina i šta se može očekivati u bliskoj budućnosti?
preview
Ilija Ambo
Nove ideje na polju umrežavanja računara i pristupa Internetu velikim brzinama podrazumevaju i korišćenje postojeće kablovske infrastrukture. Šta Gigalink nudi onima koji su po firmi razvukli samo telefonske kablove?
nopreview
Kancelarija u mreži
Milan Bašić
Pojava 3Com OfficeConnect familije na našem tržištu zaslužuje pažnju, što zbog zaokružene ponude, što zbog visoke reputacije proizvođača.
nopreview
Gigaset 3035ISDN
Dejan Ristanović
Siemens-ova porodica telefona nedavno je dobila novog člana - Gigaset 3035ISDN, integrisani telefon, baznu stanicu i digitalnu sekretaricu.
nopreview
Sharp DV-L88S
Dejan Ristanović
Šta nam nudi Sharp-ov portabl DVD plejer DV-L88S sa 8-inčnim ekranom?
nopreview
Bitka za Murov zakon
Miloš Nikolić
Posle tačno dvadeset godina razvoja PC računara, Pentium 4 "krije" oko 42 miliona tranzistora. Gde su granice?
nopreview
Agfa Arcus 1200 i Duoscan f40
Milan Četić
Firma Agfa je dobro poznata u svetu poluprofesionalnih i profesionalnih skenera. Sve je počelo pre sedam-osam godina, pojavom prvog modela iz serije Arcus, a danas se tradicija nastavlja modelima Arcus 1200 i Duoscan f40.
nopreview
Lexmark Z33, Z43 i Z53
Milan Četić
Lexmark inkjet štampači su veoma popularni na našem tržištu, pre svega zbog povoljne cene uređaja, ali i zbog koncepcije uređaja. Nova serija nosi oznaku 3 (Zx3), a pred nama se nalaze tri modela najnovije generacije - Z33, Z43 i Z53.
nopreview
Epson Stylus C20 i C40
Milan Četić
U poslednje vreme Epson nas zasipa inkjet štampačima, a najnoviji modeli promovišu i nova imena - sada se sve svodi na slovo C i dve cifre. Uz promenu naziva, C20 i C40 donose estetske i funkcionalne novitete.
nopreview
HP LaserJet 3200
Milan Četić
Od nastanka prvih multifunkcionalnih mašina pa do danas, Hewlett-Packard je jedna od vodećih firmi na ovom polju. Njihov najnoviji LaserJet 3200 predstavlja detaljan redizajn prethodnika, modela 3150, uz uvođenje nekih novih koncepata.
nopreview
Lexmark Forms Printer 4227 plus
Milan Četić
Matrični štampači elegantno odumiru, ali su i dalje sa nama, zbog stabilne baze korisnika kojima je neophodna štampa na formularima u više primeraka. Isprobali smo Lexmark-ov Forms Printer 4227+.
nopreview
Olympus Cammedia C1
Milan Četić
Olympus-ovi digitalni foto-aparati su već dugo u samom vrhu svetske ponude - od tog pravila ne odstupaju ni jeftiniji modeli, među koje spada i Cammedia C1.
nopreview
Agfa ePhoto CL20
Milan Četić
U svetu digitalnih foto-aparata novosti se brzo smenjuju, a jedan od najnovijih trendova su sprave koje rade i kao digitalna i kao Web kamera. Jedan od boljih predstavnika ove podvrste je Agfa ePhoto CL 20 čiji su glavni aduti niska cena i solidne performanse.
nopreview
Između digitalnog i analognog
Voja Gašić
Klasični video polako ustupa pred naprednijim digitalnim izdanjem, ali većina video uređaja još uvek radi sa analognim TV signalima. Kako sve to uklopiti u kućni multimedijalni centar?
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
BookPC BK810 i BK630e kompaktni računari, Canon Ixus V foto-aparat, Guillemot Maxi DVD Theater, Guillemot Maxi Radio FM 2000, Guillemot Maxi Sound Fortissimo, Hercules Gamesurround Muse XL zvučna kartica, I-zone Polaroid Digital Combo hibrid klasičnog i digitalnog foto-aparata, Traxflash Duo čitač memorijskih kartica.
nopreview
Za volanom intraneta
Dragan Grbić
Potrebni su dobri alati za kontrolu sadržaja u intranetu i na Web-u, a lista Microsoft-ove ponude u ovoj sferi počinje programom FrontPage. Šta donosi njegova XP (2002) verzija?
nopreview
Dve hiljade dva slajda
Dragan Grbić
Poslovni svet je uveren u to da nije dovoljno imati dobru ideju, već ona mora biti iskazana sugestivno, precizno i atraktivno. Rešenje se zove Microsoft PowerPoint 2002.
nopreview
Razgovor sa Word-om
Jelica Protić
Microsoft Office XP je ponudio diktiranje teksta i komandovanje glasom. Može li se tekst stvarno diktirati, koliko su česte greške i kada će mikrofon zameniti tastaturu i miša?
preview
Bojan Stojanović
Sredinom leta Adobe je promovisao PageMaker 7, pokazujući da u ovom alatu još ima vitalnosti i upotrebljive supstance.
nopreview
AutoCAD za arhitekte
Aleksandar Milošević
Kroz svoja četiri menija integrisana u AutoCAD, Architectural Desktop će ubrzati put od ideje do gotovog projekta.
preview
Ivan Jovanović
Art*Lantis u svojoj četvrtoj verziji ne vlada samo 3D prostorom - krenuo je i u četvrtu dimenziju, vreme!
nopreview
Baza za sitne novce
Ivan Sekulović, Saša Marković
Open source sistemi za upravljanje bazama podataka mogu predstavljati odličnu alternativu klasičnim, preskupim komercijalnim paketima. Uporedili smo MySql, PostgreSQL i InterBase - Firebird.
nopreview
Ples po tankom ledu
Igor Ružić
Oni koji žele da kontrolišu svaki delić memorije svog računara nemaju boljeg saveznika od programa NuMega SoftICE. Kako radi aktuelna verzija?
nopreview
Sezona destruktivnih parazita
Kristijan Lazić
Ovog leta firme su ostajale bez podataka ne samo zbog "toplotnih udara", već i zbog destruktivnih Internet crva. Sircam, Magistr i Code Red su najopasniji među njima.
nopreview
Windows 2000 i ventilator
Slobodan Ljubišić
Čak i u sezoni godišnjih odmora bulo je raznih Windows problemčića. Za za neke od njih, zamislite, nije kriv čak ni Microsoft, dok su za druge ponuđena rešenja...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Another Task Manager, DesktopX, Final Data, Liquid Player i XnView.
nopreview
Preko naponskih vodova
Nadežda Veljković
Zar ne bi bilo lepo imati u kući jedan kontroler za sve električne uređaje i upravljati pritiskom na tastere nekog "daljinca"? Komunikacija preko naponskih vodova može biti ulaznica za takvo okruženje.
nopreview
Mister Novac
Brankica Rakić
Zvanične Internet prezentacije mnogih država posvetile su veliku pažnju nacionalnim valutama, od kojih će neke uskoro otići "u penziju"...
preview
Vladana Rašić
Topi se lagano u ustima oslobađajući predivan miris i ukus, popravlja raspoloženje, pakuje se u pažljivo dizajnirane kutije... Da, to je čokolada - kraljica slatkiša!
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Ne čekajte doktora
Lidija Lončarević
Rad za kompjuterom ne predstavlja samo intelektualni, već i fizički napor koji vremenom može dovesti do ozbiljnih oboljenja. Umanjite rizike radeći u ergonomskom okruženju, uz povremene predahe...
nopreview
USB drajveri
Miljan Jovanović
Nastavljajući diskusiju o pristupu USB uređajima, ovoga puta se koncentrišemo na problem sinhronizacije.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Hoops Coach, Life in the Desert, Learn to Speak Spanish 8.0 i Route 66 2001-2002.
nopreview
Korak ispred vremena
Milan Bašić
William Gates III je za sobom ostavio mnoge konkurente, ostajući veran izvornoj ideji: personalni kompjuter unapređuje naše živote i mesto mu je na svakom stolu, u svakoj kući. Objavljujemo akcente iz njegovog nedavnog intervjua.
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Vedra strana
Letos je jedna vozačica zavladala Internetom, AMD je promovisao procesor koji liče na gamepad, iz Las Vegasa su izmeštene sve kockarnice, ljudi su jeli pejdžere i branili se od zaraze ActiveX sapunima. Sve te događaje bez kojih svet ne bi išao napred zabeležili smo na Vedroj strani "PC"-ja.
nopreview
Adobe Photoshop 6 - vodič za profesionalnu primenu
Bojan Stojanović
Specijalni dodatak bavi se konceptima koji omogućavaju podizanje kvaliteta rada u DTP okuženju na profesionalni nivo. Glavne teme su, dakle, upravljanje bojom i razumevanje ključnih opcija za konfigurisanje profila ulaznih i izlaznih uređaja. Tonske i kolorne korekcije su obrađene kroz praktične primere manipulacije sa tonskim opsegom slike, a pažnju smo posvetili i prenosu slika u DTP programe i, kasnije, na film.


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter