GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #70 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jugodata Đak 2001
Aleksandar Veljković
Đak 2001 je pokušaj Jugodate da osmisli idealan računar za učenike: to je entry level sistem koji nudi punu funkcionalnost za minimalnu cenu.
- PC #70 (Septembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jugodata Đak 2001

Kompjutersko opismenjavanje najširih slojeva stanovništva je jedan od ključnih preduslova za uspeh u vremenu u kome živimo; nevolja je samo u tome što to opismenjavanje, sa standardom u našoj zemlji, nije jednostavno. Nije dovoljno imati pristup računaru na poslu, fakultetu ili u školi – sveobuhvatna znanja se stiču tek kada je taj pristup moguć u svako doba, dakle i u slobodno vreme, u svom domu. Naročito je bitno omogućiti ga deci, jer ono što se ne nauči u najmlađem uzrastu teško se nadoknađuje kasnije. Često smo svedoci da stariji ljudi teško prihvataju rad sa računarom i sporo uče čak i elementarne operacije, koje deca intuitivno savladaju, stvorivši logičke mehanizme koji u budućnosti prihvatanje svakog novog znanja iz oblasti informatike praktično automatizuju. Nažalost, računar u kući je i dalje uglavnom privilegija imućnijih.

Jugodata Đak 2001

Đak 2001 je pokušaj Jugodate da tu mogućnost priušti širim krugovima, nudeći izvanrednu priliku da svom učeniku ili studentu za početak školske godine pribavite edukativno sredstvo. Osnovni argument koji treba da premosti jaz između želja i mogućnosti je izrazito povoljan kredit koji se za ovaj računar može dobiti, na čak 24 rate. Đak 2001 je PC konfiguracija iz tzv. entry level segmenta, koja ima za cilj da ponudi punu funkcionalnost za minimalnu cenu. Jugodata je dobro koncipirala računar, promovišući pri tom i tezu da je i vreme 15“ monitora prošlo, te da danas i najjeftiniji računari zavređuju monitor od barem 17“.

Đak 2001 je PC u kome dobijate praktično sve što vam je potrebno za Internet, učenje i poslovnu komunikaciju, i to u malom pakovanju. HC-123 MicroATX je kućište dopadljivih linija i kompaktnih dimenzija, tako da mu je lako naći mesta čak i u skučenom radnom prostoru. Napajanje je dobro osmišljeno, ima snažan (ali tih) ventilator koji izvlači topao vazduh iz kućišta, što je, u kombinaciji sa Celeron procesorom koji ima minimalnu toplotnu disipaciju, garancija da neće biti rizika od pregrevanja.

Celeron II koji radi na 667 MHz pri brzini sistemske magistrale od 66 MHz ne bi se baš mogao okarakterisati kao kandidat za postizanje visokih performansi, ali u ovako koncipiranom računaru je dovoljno brz za sve zahteve. Izrazito povoljna cena memorije u poslednje vreme obezbedila je Đaku 128 MB, što je znak da se računari sa 64 ili manje megabajta memorije konačno sele u istoriju. To će svakako doprineti višem komforu i brzini rada.

PC Chips M754 matična ploča je naš stari znanac – u pitanju je proizvod firme koja je lider u konstrukciji totalno integrisanih low cost solucija. PC Chips proizvodi obezbeđuju funkcionalan i trajan računar za što manje para. Bez obzira na izrazito povoljnu cenu, kvalitet izrade kod PC Chips ploča nije ništa slabiji nego što je to slučaj kod drugih renomiranih firmi; jedino su performanse skromnije. Ovoga puta reč je o ploči na kojoj se nalazi ALI čipset sa integrisanom grafikom koja ima (skromne) 3D mogućnosti (eventualno dovoljne za manje zahtevne igre u rezoluciji 640×480). Na ploči je integrisan i zvuk, mrežni adapter i modem.

Samsung 52x CD čitač pokazuje natprosečne performanse i odlično se snalazi sa svim vrstama CD-ova. Disk je iz Quantum LCT20 serije, kapaciteta 20 GB; ne može se pohvaliti impresivnom brzinom za današnje prilike, ali kapacitet zadovoljava. U Jugodati su napravili dve particije, jednu od 19 i drugu od 1 GB, pri čemu se na manjoj particiji nalazi Norton Ghost i backup sistema, kako biste u slučaju neke ozbiljnije softverske havarije mogli lako da vratite sve u polazno stanje – dalekovid potez, imajući u vidu da će mališani u procesu učenja možda oštetiti sistemske datoteke.

Uz računar se isporučuju Microsoft-ovi miš (Trekker sa točkićem) i multimedijalna tastatura, koji zadovoljavaju visoke standarde. Samtron 76V monitor, koji smo na početku teksta pomenuli, ne samo da ima dijagonalu od 17“, već spada u red kvalitetnijih proizvoda u frekventnom opsegu od 70 kHz (maksimalna rezolucija monitora je 1280×1024). Doduše, kvalitet izlaznog SVGA signala integrisane grafike na matičnoj ploči donekle kvari utisak, ali sve ostaje u granicama prihvatljivog za svoju klasu. Uz računar se dobijaju i aktivni zvučnici manje snage.

Sistem radi pod Windows-om Me koji je konfigurisan tako da podržava naš jezik, dok su za pristup Internetu unapred podešeni svi parametri SezamPro Online sistema. U cenu računara od 1.199 maraka u dinarskoj protivvrednosti (tome treba dodati porez) uključeno je i godinu dana pristupa Internetu. Tu je i detaljno štampano uputstvo za povezivanje na Internet.

Radi se o funkcionalno dobro zaokruženom računaru, čija upotrebna vrednost prevazilazi edukativne potrebe. Računar bi mogao da se primeni i kao radna stanica u lokalnoj mreži, pa je zgodan i za opremanje informatičkih kabineta. Možda će mališani zameriti odsustvo neke moćnije 3D grafike ili jačeg procesora, ali to će ih samo stimulisati da više vremena provode u učenju, komunikaciji i kreativnoj primeni računara, nego u igranju. Đak 2001 je isplativ računar, kako materijalno, tako i koncepcijski.

Korisne adrese:

Jugodata
Bulevar Kralja Aleksandra I 326
tel: 011/3087-007
http://www.jugodata.com

SLEDEĆI TEKST U PC #70
preview
Gigalink T LAN sistemi
Ilija AmboBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter