GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #70 > Komunikacije
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Slatko iskušenje
Vladana Rašić
Topi se lagano u ustima oslobađajući predivan miris i ukus, popravlja raspoloženje, pakuje se u pažljivo dizajnirane kutije... Da, to je čokolada - kraljica slatkiša!
- PC #70 (Septembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Slatko iskušenje

Bila je poznata još u doba Asteka, koji su sušili zrna kakaoa na vatri, mleli ih i mešali sa vodom i ljutom papričicom! Tada je čokolada bila dostupna samo visokim slojevima stanovništva, ali je davana i vojnicima pred odlazak u bitku, jer je smatrana sredstvom za jačanje. Nastaje od kakao praha dobijenog od plodova biljke Theobroma Cacao poreklom iz centralne Amerike. U Evropu su je preneli Španci prilikom svojih osvajanja u XV veku.

Prekretnicu u proizvodnji čokolade napravio je holandski hemičar Konrad Van Houten, kada je pomoću hidraulične prese ekstrahovao skoro 50% kakaovog masla, koje je plivalo po površini i bilo neprivlačno za oko. Tako je dobio masu koja je mogla da se melje u prah. Mnogo kasnije kakao buter se topio, a tako dobijenoj glatkoj masi dodavan je šećer, što je čokoladu učinilo ukusnijom. Pošto sadrži mast i šećer, čokolada stvara osećaj sitosti, a gvožđe pomaže transport kiseonika u mozak, što povećava budnost i aktivnost čitavog organizma. Više detalja o tome kako konzumiranje čokolade utiče na zdravlje možete naći na adresi www.exploratorium.edu/chocolate/ . Tu ćete naći i podatke o najnovijim naučnim dostignućima, istorijatu i proizvodnom procesu, kao i specijalnu on-line ediciju o ovom „slatkom iskušenju“.

Najkvalitetnijim mlečnim čokoladama na svetu tradicionalno se smatraju švajcarske. Jedan od najpoznatijih proizvođača je Lindt, predstavljen na adresi www.lindt.com i nazvan po Rodolfu Lindtu koji je napravio mašinu za transformaciju čokolade iz grube paste u glatku svilenkastu masu. Njihov najbolji proizvod je Excellent čokolada sa 70% kakao mase. Suchard je još jedna poznata švajcarska kompanija čiji je proizvod čuvena „Milka“, u čijem slatkom ukusu uživamo već punih sto godina, što ćete saznati i na sajtu www.milka.de . Godine 1970. na tržište su plasirali trouglastu čokoladu Toblerone, koja svojim neobičnim oblikom asocira na švajcarske Alpe. Adresa njene prezentacije je www.toblerone.com .

U Beču i Budimpešti

Sigurna sam da nema ljubitelja čokolade koji nije probao kuglice sa marcipanom prelivene čokoladom, divne „Mocart kugle“. Ako ne možete da ih priuštite, „zasladite“ se putem Interneta tako što ćete pogledati njihovu prezentaciju www.reber-spezialieten.de/Mozart-Kugeln.html .

Inače, najpoznatije poslastičarnice na svetu su bečke, čuvene po primamljivoj „Zaher“ torti (www.sacher.com ), a ako ne posetite legendarnu „Žerbo“ poslastičarnicu u Budimpešti, kao da niste ni bili u tom čarobnom gradu! O „Doboš“ i „Esterhazi“ torti, raznim sitnim, čokoladnim, kremastim i drugim kolačima u kojima možete uživati sedeći u predivnom ambijentu poslastičarnice koja je zadržala stari sjaj saznaćete više na adresi www.alterfors.se/restaurant_in/budapest/Gerbeaud/gerbeaud.htm .

Najstariji i najpoznatiji belgijski proizvođač veoma ukusnih i skupih ručno pravljenih pralina je Neuhaus iz Brisela (www.neuhaus.be ) kao i Godiva (www.godiva.com ), čije su čokolade poznate širom sveta. Italijani najviše vole male, posebno upakovane čokoladice među kojima su najpoznatije „baći“ (poljupci), u kojima su skrivene romantične poruke kao i Roše (www.rocherusa.com ), najbolje prodavane čokoladice u susednoj Italiji, koje zahvaljujući elegantnom pakovanju uvek predstavljaju cenjen poklon. Među najvećim potrošačima čokolade u Evropi su Nemci, a njihov najpoznatiji proizvođač je Fedora u čijem „ukusu“ i iskustvu možete uživati zahvaljujući sajtu www.fedora.de .

Za razliku od evropskih naroda, Meksikanci još uvek više piju nego što jedu čokoladu. Kod njih se čokolada prodaje slično kafi, u obliku kuglica i zrnevlja koje sadrže kakao, šećer, mlevene bademe, cimet itd. Najveći meksički izvoznik čokolade je Chocolatera de Jalisco, a njihov najvažniji proizvod je Ibara (www.chocoibarra.com.mx ), prepoznatljiva po šestougaonom pakovanju žuto-crvene boje.

Sjaj sićušnih stvari

Lajoš Zilahi je svojevremeno napisao da „sjaj sićušnih stvari ulepšava život“. Zaista je tako. Bez obzira na to što naše zemlje još uvek nema u izbornim menijima na

e-commerce sajtovima za poklanjanje slatkih sitnica, lepo je barem videti mogućnosti koje se nude u (za sada) nedostižnom svetu... Verovatno mnogi pamte domaće bombonjere „maštovito“ nazvane „Nataša“, „Marijana“, „Vesna“, „Jelena“, sa podjednako „ambicioznim“ dizajnom. U svetu su se još od davnina čokolade pakovale u savršene kutije i pažljivo odabrane omote. Uz razvoj tehnologije i inventivnosti, prosto je neverovatno šta sve danas može da se napravi od tog slatkiša.

Jedan od „slatkih“ sajtova na Web-u je www.hersheygifts.com na kome mogu da se naruče čokoladni aranžmani za svaku priliku: rođendane, venčanja, godišnjice i ostale proslave. Tu je i mogućnost pravljenja malih čokoladica sa logotipom vaše firme koje će sigurno impresionirati klijente odnosno poslovne partnere, jer dobar ukus i dizajn svako pamti.

A ukoliko želite da čokoladno impresionirate voljenu osobu, odštampate ličnu poruku ili fotografiju na izvrsnoj belgijskoj čokoladi; pravi sajt za to je www.trendychocolate.com . Tražite specijalni poklon? Fantastične ručno pravljene čokoladne kreacije za svaku priliku od bele i crne čokolade ponuđene su na lokaciji www.chocolateart.com ; uživaćete gledajući školjke, zvezde, srca, labuda... Reč je o kutijama koje su takođe od čokolade, a u unutrašnjosti su čokoladne bombone. Zamislite, možete pojesti sve, pa čak i kutiju! Jeste da takva čokoladna kutija u obliku srca košta i do sto dolara, ali zar nije to originalan način da nekome kažete da ga volite i mislite na njega? Tako i lokacija www.sweetdesignsinc.com pruža mogućnost uživanja u bombonjerama raznih oblika, a do sledećeg Dana zaljubljenih možda se i naša zemlja nađe na izbornom meniju, pa se jedno takvo srce ili nešto drugo nađe baš u vašim rukama.

Fantazije za odrasle

Ono što i pre Dana zaljubljenih možete da uradite jeste da prijatelju ili dragoj osobi pošaljete virtuelno čokoladno uživanje kao i da uživate u pričama, novostima, pesmama i esejima o omiljenoj temi – čokoladi (www.virtualchocolate.com ). Nema lepšeg načina od buketa cveća da obradujete damu, a ako vaša izabranica voli još i čokoladu, eto načina da spojite lepo sa korisnim. Naime, sajt www.1chocolaterose.com pruža mogućnost da kupite buket crvenih, belih, roze ili žutih čokoladnih ruža za 25-35 američkih dolara. Čokoladno cveće za svaku priliku možete pogledati i na lokaciji www.fowlerschocolates.com , a za kraj smo ostavili uživanje u „čokoladnim fantazijama“ (www.chocolatefantasies.com ) koje preporučujemo samo onima starijim od osamnaest godina.

SLEDEĆI TEKST U PC #70
nopreview
Uvodnik
Dejan RistanovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter