GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #70 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra PR 5023
Aleksandar Veljković
Zahvaljujući višedecenijskoj liderskoj poziciji, Intel itekako ima svoje kupce - korisnici kojima je prvi zahtev apsolutna sigurnost opredeljuju se za Intel sistem, pa je PC Centar odlučio da svojoj Centra liniji doda i jednu Pentium 4 konfiguraciju respektabilnog sastava i karakteristika.
- PC #70 (Septembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centra PR 5023

Centra PR 5023

Bogatstvo različitosti je ono što hardversku scenu čini interesantnom. U izboru PC konfiguracije ne presuđuju uvek racionalni argumenti, a još manje se odluka donosi isključivo na osnovu procene koliko „sirove“ snage neki PC računar donosi za uloženi novac. Skloni smo često da se opredelimo za skuplju i opcijama siromašniju komponentu zato što smo godinama vezani za proizvođača sa kojim imamo dobra iskustva – navike i tradicija igraju ogromnu ulogu u našem izboru, čak i u situacijama kada sveže informacije i statistike govore da konkurencija nudi isti stepen pouzdanosti. Zahvaljujući višedecenijskoj liderskoj poziciji, Intel itekako ima svoje kupce.

Konfiguracije zasnovane na Pentium 4 reprezentuju najmoderniju Intel-ovu tehnologiju, pa je PC Centar odlučio da svojoj Centra liniji doda i jednu Pentium 4 konfiguraciju respektabilnog sastava i karakteristika. U srcu ovog računara nalazi se Pentium 4 procesor na 1.4 gigaherca (14×100 MHz), koji odlično sarađuje sa matičnom pločom Microstar MS-6523. Reč je o proizvodu koji je baziran na i850 setu čipova. Računar je opremljen sa 256 megabajta RAMBUS-a, što je dovoljno i za zahtevnije primene. Na ploči osim AGP slota postoje još četiri PCI i jedan CNR slot.

Optimalno napajanje obezbeđuje nova generacija Midi Tower DTK kućišta, koje sistem opskrbljuje sa solidnih 300 W snage. Radi se o najkvalitetnije osmišljenom DTK modelu koji smo videli: kućište je visoko i duboko, pa nema rizika od neplaniranog kontakta elemenata matične ploče i nekog od uređaja montiranog u 5.25“ ležišta. Takav oblik obezbeđuje i optimalniju cirkulaciju vazduha, uz ležišta za dodatne ventilatore kako na prednjoj, tako i na zadnjoj strani. Tu je i plastični mehanizam za pričvršćivanje drajvova kojim se oni vrlo brzo i efikasno mogu montirati bez korišćenja šrafova, kao i dodatni metalni stubić koji služi kao oslonac za plastične držače koji onemogućavaju ispadanje kartica u transportu.

Ako vam kažemo da je za grafiku zadužena Microstar Starforce 822 grafička kartica bazirana na GeForce 3 GPU jedinici, verovatno će vam biti jasno da, što se 2D i 3D grafike tiče, od ove konfiguracije možete očekivati maksimum. Radi se o proizvodu ispred svog vremena, čiji će pun potencijal biti iskorišćen tek za godinu ili dve. Takav izbor ovaj računar čini vrhunskom ponudom za multimediju i 3D zabavu, posebno imajući u vidu i činjenicu da (pomalo neizbalansirana) snaga Pentium 4 procesora leži pre svega u tim primenama. Dodatni argument za izrečene tvrdnje je zvučni podsistem, koji predstavlja vrh današnje amaterske ponude. Radi se o Creative kombinaciji Sound Blaster Live 5.1 kartice i Cambridge Soundworks 5.1 sistema zvučnika poznatoj i pod nazivom Desktop Theatre. Brzo ćete shvatiti kako je ovaj sistem dobio ime jer ćete se, kada korektno rasporedite zvučnike, zaista osećati kao u bioskopskoj sali. Zabavu kvari odsustvo DVD plejera, ali su ljudi iz PC Centra ugradili Teac 58RW CD snimač koji se, osim svoje osnovne namene, izuzetno dobro snalazi i u ulozi 32x CD čitača. Ovaj uređaj konfiguraciju čini izvanrednom osnovom za kućnu muzičku produkciju, bilo za CD audio ili MP3 zapis.

Za komunikaciju sa svetom zadužen je Lucent 56k modem, s tim što se u ovom slučaju ne radi o bezimenom kineskom proizvodu, već je potpisan od strane renomirane firme Diamond. Sa računarom komunicirate preko dobro poznate DTK „multimedijalne“ tastature, a miš je takođe provereni Logitech Pilot Wheel Mouse. Da disk ne bi bio usko grlo konfiguracije, kako po pitanju kapaciteta tako i na polju brzine, ugrađen je poznati Quantum AS (7200 o/min) HDD od 30 gigabajta.

U CTX PR711FL monitoru imaćete sjajnog zaštitnika očiju – reč je o jednom od najboljih 17“ modela koje smo do sada videli. Ekran je potpuno ravan (flat) i baziran na Sony katodnoj cevi. Ovaj monitor izuzetnog frekventnog raspona obezbeđuje ne samo ergonomske frekvencije osvežavanja u praktično svakoj rezoluciji, već podržava i najviše rezolucije koje savremene grafičke kartice mogu da generišu. Doduše, verujemo da vam rezolucije poput 1920×1280 na dijagonali od samo 17 inča neće biti potrebne, ali znaćete da su „pri ruci“. Paleta podešavanja koju monitor nudi je takođe izvanredna, i sem svih mogućih intervencija na geometriji slike nudi i detaljno štelovanje konvergencije, čime se obezbeđuje precizan kolorit.

Napokon dolazimo i do softverskog konfigurisanja. Na računaru smo zatekli besprekorno podešen Windows 2000 (sa implementacijom svih aktuelnih servisnih paketa) i mnoštvo aplikativnog, multimedijalnog i benčmark softvera. Ovako opremljen računar se od prvog trenutka koristi u punom potencijalu.

Cena od 3.820 maraka potvrđuje da Pentium 4 više nije preskup – razlika u ceni u odnosu na slične Athlon konfiguracije se smanjuje, tako da će oni koji preferiraju „stil“ udarnog Intel proizvoda sve manje biti odvraćani cenom od nabavke istog. U krajnjoj liniji, Pentium-u 4 se ne mogu sporiti neke jake strane, a to su upravo 3D performanse, video i audio kompresija i multimedija. Baš na tim poljima sastavom ove konfiguracije se pogađa pravo u centar.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

SLEDEĆI TEKST U PC #70
preview
Jugodata Đak 2001
Aleksandar Veljković


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter