GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #72 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kad jedan disk nije dovoljan
Milan Bašić, Voja Gašić
Ima primena u kojima svako usporenje protoka podataka predstavlja ozbiljan problem, a traži se i dopunska bezbednost. U oba slučaja RAID se nameće kao logično rešenje, ali koji RAID? SCSI ili IDE?
- PC #72 (Novembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Kad jedan disk nije dovoljan

Pitanje izbora adekvatnog sistema za skladištenje podataka postalo je složenije nego ikada. Ne tako davno stvar je bila jednostavna - IDE tehnologija zadovoljavala je sve zahteve PC desktop sistema, a kako se ide ka serverima i moćnijim radnim stanicama, SCSI diskovi, posebno oni povezani u RAID, predstavljali su pravo rešenje. Prelistavajući poslednje izveštaje koji se bave najmodernijim tehnologijama učinilo nam se da je došlo veme da proverimo da li proverena i skupa rešenja imaju alternativu.

Okruženje

Odlučili smo da u našoj laboratoriji simuliramo konfiguraciju koja može da zadovolji dve primene računara gde je brzina i poudanost diskova od najveće važnosti. Jedna je server u uslovima velikog protoka podataka, a druga radna stanica koja je osnova za nelinearnu video montažu. U prvom, serverskom, testu pokušali smo da otkrijemo kako se moderne tehnologije snalaze sa velikim brojem zahteva za manipulacijom podataka zapisanih u male fajlove, dok je drugi test usmeren ka radu sa velikim fajlovima, odnosno sa kontiualnim tokom podataka kroz sistem.

Osnova našeg testa je bio računar sa Pentium 4 procesorom i Intel-ovim i845 čipsetom. Razlog za takav izbor je apsolutna vladavina Intel-a na ovim poljima primene i gotovo jednoglasna preporuka proizvođača softvera i hardvera za upotrebu sistema sa Pentium procesorima. Istini za volju, AMD-ovi Athlon čipovi bi pružili nešto bolje performanse, ali snaga konkurencije i dugogodišnja podržka wintel platformi učinili su svoje. Računar je bio opremljen sa 512 MB operativne memorije raspodeljene u dva PC133 SDRAM modula od po 256 MB. Odabrali smo Kingston memoriju koja možda nije najbrža, ali nivo pouzdanosti i kvaliteta teško da mogu da se dovedu pod znak sumnje. Operativni sistem, Windows 2000, u prvom testu Server, a u drugom Professional, takođe predstavljaju logičan izbor - za Windows XP je suviše rano, pošto je uvek potrebno neko vreme pre nego što se novom operativnom sistemu povere kritične primene. Kako i zateva ovakva arhitektura, operativni sistem i druge aplikacije bile su instalirane na poseban, takozvani sistemski, hard disk koji je bio vezan na primarni IDE kanal na matičnoj ploči.

Glavni akteri našeg testa bile su dve konfiguracije diskova. "Izazivač" je UltraATA 100 tehnologija predstavljena sa dva Maxtor hard diska kapaciteta 30 GB čije se ploče okreću 7.200 puta u minuti. Oni su bili povezani na Promise ATA100 kontroler koji obezbeđuje RAID na IDE diskovima. "Branilac titule" je bila SCSI konfiguracija sa IBM Ultrastar 36 LP diskovima od po 18 GB koji implementiraju Ultra160 SCSI tehnologiju i brzinu rotacije od 10.000 obrtaja u minuti. Njih je u jednoj varijanti "servisirao" Mylex-ov RAID kontroler, a u drugoj Adaptec 29160.

Za detaljnu analizu prikazanih rezultata pogledajte novembarski broj časopisa "PC".

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

ASBIS
http://www.asbis.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #72
preview
Kompatibilne kapljice
Milan Četić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter