GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #72 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Kompatibilne kapljice
Milan Četić
U uslovima pravog medijsko-marketinškog rata između proizvođača originalnog i kompatibilnog inkjet mastila, odlučili smo da obiđemo domaće prodavnice...
- PC #72 (Novembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
pc072mas.zip
(2.83 KB)

Kompatibilne kapljice

Broj vlasnika inkjet štampača je porastao toliko da se godišnje na potrošni materijal utroši preko milijardu dolara. Najveća bitka vodi se na tržištu mastila za inkjet-ove – neki modeli inkjet-ova, sa kertridžima malog kapaciteta (koji se, shodno tome, brzo troše) prodaju se praktično bez zarade ili čak sa gubitkom – sve će biti nadoknađeno prodajom mastila. Statistika koja kaže da u prvoj godini posedovanja jeftinog inkjet štampača vlasnik kupi kertridža u vrednosti većoj (ponekad i dvostruko većoj) nego što je sam štampač. Kako je zarada na mastilima neuporedivo veća od one koja, u uslovima oštre konkurencije, može da se postigne sa samim štampačima, poslovna strategija je potpuno jasna.

Proizvođači štampača nisu uspeli da monopolizuju mastila – pojavljuju se nezavisne kompanije koje uzimaju makar delove tog tržišta. S druge strane, proizvođači štampača se na razne načine štite od mogućnosti da korisnici jednostavno upotrebljavaju neoriginalna mastila. Kao prvo, mastila su po pravilu zapakovana u kertridže, koji su često napravljeni tako da ih je teško dopuniti bez posebnog alata. Drugo, proizvođači stalno tvrde da se sa neoriginalnim mastilima postižu slabiji rezultati u štampi, a neki i da se dopunjavanjem kertridža mogu oštetiti štampači. S druge strane, proizvođači kompatibilnih mastila često tvrde da njihova mastila daju otiske bolje od originalnih ili da su u najmanju ruku ista. Vodi se pravi medijsko-marketinški rat u kome je teško znati šta je istina, a šta ne. Zato smo se odlučili da ispitamo stanje na našem tržištu i da uradimo preciznu analizu ponude, njenog kvaliteta i načina na koje možete da dođete do mastila jeftinijih od originalnih, te koliko je to bezbedno za vaš inkjet štampač.

Tri metoda

Postoje tri različita metoda da dođete do kompatibilnih mastila. Prvi (i najskuplji) jeste kupovina kompatibilnog kertridža. Drugi način je da vam neko (ko se time bavi manje ili više profesionalno) napuni vaš kertridž ili da ga zameni istim takvim već napunjenim kertridžom. Treći i najjeftiniji pristup je da kupite mastilo (uz njega često ide i alat za punjenje) i sami dopunite kertridž. Iz ovoga je jasno da će cena koju treba da platite za kompatibilno mastilo obično biti obrnuto proporcionalna vašoj veštini i uloženom trudu.

Procedura zavisi od modela inkjet štampača koji posedujete. Zato u ovom testu kompatibilnih mastila imamo poseban opis za štampače svakog od četiri proizvođača inkjet-ova koji su značajno prisutni na našem tržištu.

Bez obzira na to da li sami dopunjavate ispražnjeni kertridž ili to čini neko drugi, „operacija“ treba da se obavi odmah po pražnjenju. Duže stajanje ispražnjenog kertridža može da dovede do sušenja mastila i čime može da se ošteti glava. Ako kertridž sadrži i inkjet glavu, najgore što može da se desi je da morate da kupite nov kertridž, ali ako je inkjet glava odvojena, moraćete da dokupite i nju (kao kod Canon-ovih inkjet-ova) ili da nosite štampač u servis (Epson).

Što se tiče proizvođača kompatibilnih mastila, na našem tržištu su ozbiljnije prisutna samo dva: koreanski InkTec i American Inkjet Corporation, kao i kertridži koje nudi Perihard. Postoji i povremeni „priliv mastila“ iz Kine, ali ne od neke prepoznatljive marke i ne u dovoljnim količinama da bi smo ih uzeli na probu. Kako ovo nije pravi uporedni test, već više prikaz stanja na tržištu, nismo proglašavali pobednika, već smo samo dali ocene otiscima proizvedenim sa svakim od mastila i to odvojeno za štampu na običnom (crno-bela i u boji) i na dve vrste inkjet papira (samo u boji na mat i fotopapirima). Rezultati su brojčane ocene u rasponu od 1 do 5, s tim da originalna mastila, kao reper, dobijaju maksimalnu ocenu. Ocena 4 (ili više) znači da mastilo predstavlja potpuno adekvatnu zamenu originala.

Hewlett-Packard

HP ima najveću korisničku bazu na našem tržištu i zbog toga je pitanje potrošnog materijala za njegove inkjet-ove najozbiljnije. Drugi razlog je u tome što se HP od početka trudi da korisnicima oteža posao dopunjavanja – njihovi kertridži sadrže glavu i hermetički su zatvoreni. Neki od njih mastilo drže pod stalnim potpritiskom, pa po otvaranju kućišta i punjenju treba ponovo ostvariti potpritisak kako mastilo ne bi iscurelo. Ovo važi za većinu kertridža sa crnim mastilom, dok kod kolornih mastilo uglavnom natapa neku vrstu sunđera, pa je punjenje takvih kertridža jednostavnije.

Na tržištu Hewlett-Packard trenutno ima četiri modela crnih i tri kolorna inkjet kertridža. Naravno, tu su i neki specifični modeli, kao i kertridži za nove serije štampača velikog formata, ali njih nema dovoljno da bismo ih posebno spominjali.

Kertridže 45A i 15A, koji su najčešći, kupci sami pune tako što kupe takozvani „kit za dopunjavanje“, koji može da se koristi veliki broj puta, a zatim samo dokupljuju mastilo, kojeg ima u bočicama od 50 i 250 ml, ali i u mnogo većim pakovanjima (npr. 500 ml) za one koji se profesionalno bave dopunjavanjem kertridža. Ako niste dovoljno pažljivi, pri dopunjavanju možete ozbiljno da isprljate ruke i odeću; zato će mnogi potražiti firmu koja u ponudi redovno ima gotove refilovane kertridže.

I kod kolornih kertridža postoje kitovi za punjenje ili mogućnost da neko za vas uradi taj posao. Međutim, praksa je pokazala da se kolorni kertridži mnogo manje koriste i da je potreba za njima mnogo manja – ovo objašnjava i činjenicu da se, koliko nam je poznato, još niko nije potrudio da obezbedi redovno snabdevanje repariranim primercima.

Epson

Epson-ovi kertridži su jednostavne konstrukcije i sastoje se od plastičnog kućišta u kojem se nalazi sunđer i mastilo. Novije serije Epson-ovih kertridža (Intellidge kertridži) imaju i ugrađen čip, koji kontroliše potrošnju mastila i ne dozvoljava korišćenje dopunjenih kertridža. Ovaj problem za sada nije prevaziđen, tj. kod nas ne postoji firma koja bi dopunjavala i ovakve Epson-ove kertridže, mada se stvari kreću u tom pravcu.

Potencijalni problem leži u činjenici da je kod Epson-a inkjet glava sastavni deo štampača i može da se zameni samo u servisu. Ako se zbog korišćenja neoriginalnog mastila mlaznice trajno začepe, jedino rešenje je prilično skupa popravka.

Srećom, kompatibilna mastila koja se danas proizvode sve su bolja i bolja, čistoća im je vrlo visoka i sve su manje šanse da će prouzrokovati začepljenje inkjet glave. Takođe i konstrukcija Epson-ovih glava i samog štampača je poboljšana upravo da bi se smanjila verovatnoća ovog nemilog događaja. Inače, verovatnoća začepljenja opada sa povećanjem obima i redovnosti štampe: ako često koristite printer i imate velike troškove za potrošni materijal, sa kompatibilnim mastilima možete (uz priličnu dozu bezbednosti) da uštedite značajne sume novca. Ako vam je potrošnja mala i ako štampate neredovno (sa velikim pauzama), pametnije je da koristite originalna mastila, a sa malom potrošnjom ni cena neće biti prevelika.

Canon i Lexmark

Canon-ovi inkjet štampači uglavnom koriste isti pristup kao i Epson-ovi, s tim što je kod Canon-a inkjet glava takođe „potrošni materijal“ i može da se kupi i zameni baš kao i kertridži. Primetili smo da su Canon-ove glave mnogo otpornije na „delovanje“ neoriginalnih mastila – ako i dođe do kvara (začepljenja) glave, jedini dodatni trošak koji možete da imate je sama glava, a ona nije previše skupa.

S obzirom na relativnu jednostavnost same procedure punjenja, najveći broj korisnika Canon inkjet-ova se odlučuje da taj, kod mnogih drugih modela veoma delikatni, posao obavi samostalno, mada ćete lako naći i nekoga ko će to obaviti za vas, ako ne želite da rizikujete ili ne osećate da ste dovoljno vešti za „hirurgiju“.

Kod Lexmark-a situacija je vrlo slična onoj kod Hewlett-Packard inkjet-ova. Postoje kitovi za dopunjavanje, ali je moguće u punjenje sa priručnim alatom. Procedura podseća na onu kod Hewlett-Packard-ove serije 600. S obzirom na jednostavan postupak punjenja, i na prilično velik broj firmi koje nude usluge punjenja, sa Lexmark-om nema problema – kompatibilna mastila se dosta koriste.

Zaključak

Test je pokazao da korišćenje kompatibilnih mastila ima smisla, ali da ne možete uvek očekivati rezultate na nivou onoga što štampač ispisuje kada u njega umetnete kertridž sa originalnim mastilom. Doduše, kod nekih štampača koji i sa originalnim mastilima daju slabije otiske na običnom papiru razlika često ne može da se primeti, naročito prilikom štampe crno-belog teksta. S druge strane, kod štampe u boji rezultati ne moraju nužno da budu lošiji, ali su po pravilu otisci drugačiji. To znači da je razlivanje mastila ali i zasićenost i reprodukcija boja različita za svaki tip mastila koje upotrebite. Ponekad će vam, dakle, neka kompatibilna mastila odgovarati čak i više od originalnih. Ostaje da pažljivo analizirate ponudu i ocene u našim tabelama (zbog nedostatka prostora, objavljujemo samo ocene za HP kompatibilna mastila, koja se i najčešće traže, dok ćete kompletnu tabelu naći na našoj Web strani), a onda probajte kako mastilo koje ste izabrali odgovara vašim potrebama.

  Crni kertridži Kolor kertridži
Hewlett-Packard  
Oznaka originalnog kertridža 29A 14A 45A 15A 49A 23A 78A
Modeli štampača DJ 600, 660, 670, 690, 695 DJ 610C I 640 DJ 710, 720, 815, 820, 850, 870, 880, 890, 895, 9xx, 1100, 1120, 1220 DJ 840, 845, 1125, 920, 940 DJ 600, 660, 670, 690, 695, 610, 640 DJ 710, 720, 815, 820, 850, 870, 880, 890, 895, 1100, 1120 DJ 9xx, 1220
Broj mogućih punjenja kertridža 8-10 8-10 10-15 10-15 5-8 5-8 5-8
American Inkjet corporation  
Ocena kvaliteta 4 4 4 4 4 4 3
Cena Punjenja (DEM) 12 12 12 12 15 15 15
InkTec  
Ocena kvaliteta 4 4 3.5 3.5   4.5 3
Cena Punjenja (DEM) 15 11.7 15 11   35 35
Perihard  
Ocena kvaliteta     4.5        
Epson  
Oznaka originalnog kertridža S020025 S020093 S020187 S020189 S020089 S020191  
Broj mogućih punjenja kertridža 50+ 50+ 50+ 50+ 50+ 50+  
American Inkjet corporation  
Ocena kvaliteta 4.5 4.5 4 4      
Cena Punjenja (DEM) 6 7 7 8 3 3  
InkTec  
Ocena kvaliteta 4.5 4.5 3.5 3.5 3.5 3.5  
Cena kertridža (DEM) 20 20 20 20 30 30  
Perihard  
Ocena kvaliteta 4 4 4 4 3.5 3.5  
Cena kertridža (DEM) 15 18 20 20 29 30  
Canon  
Oznaka originalnog kertridža BCI 21B       BCI 21C    
Broj mogućih punjenja kertridža 50+       50+    
American Inkjet corporation  
Ocena kvaliteta 4.5       4.5    
Cena Punjenja (DEM) 5       8    
InkTec  
Ocena kvaliteta 4.5       4.5    
Cena Punjenja (DEM) 7       12    
Cena kertridža (DEM) 12       18    
Perihard  
Ocena kvaliteta 4.5       4.5    
Cena kertridža (DEM) 9       18    
Lexmark  
Oznaka originalnog kertridža 1970       1980    
Broj mogućih punjenja kertridža 10-12       10-12    
American Inkjet corporation  
Ocena kvaliteta 4.5       4.5    
Cena Punjenja (DEM) 12       18    
InkTec  
Ocena kvaliteta 4.5       4.5    
Cena Punjenja (DEM) 30       35    

Korisne adrese:

Link
Subotica
tel: 024/548-067

Perihard inženjering
Beograd
tel: 011/276‑0016
http://www.perihard.co.yu

ReInkjet
Beograd
tel: 011/3340-534

SLEDEĆI TEKST U PC #72
preview
Tri Umax-ove zvezdice
Milan BašićRoche LinkedIn

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter