GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #72 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Tri Umax-ove zvezdice
Milan Bašić
U ekonomskoj klasi skenera konkurencija je ogromna pa je, posežući za delom slatkog tržišnog kolača, Umax je predstavio tri interesantna modela.
- PC #72 (Novembar 2001)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Tri Umax-ove zvezdice

Uz sva predviđanja da će digitalna fotografija zavladati svetom, skeneri ostaju nezamenljivi kada u računar treba preneti neki poslovni dokument. Ako pri tom još znaju i da kvalitetno obrade slike, klasična fotografija će još dugo biti prisutna u svakodnevnom životu. Umax je kompanija koja već niz godina na tržište plasira uređaje sa izuzetno dobrim odnosom cene i kvaliteta. Na našem testu našla su se tri nova modela iz ekonomske klase, koja nose zajedničko ima Astra. Bila je to dobra prilika ne samo za prikaz, nego i za poređenje...

Umax Astra 2100U

Astra 2100U

Cena ovog skenera je veoma niska – za svega 175 DEM dobijate mašinu koja radi u optičkoj rezoluciji 600×1200 tačaka, sa 36-bitnom paletom boja, USB vezom i zanimljivim paketom softvera: pored sasvim solidnog Vista Scan TWAIN drajvera, tu su još Caere OmniPage LE za prepoznavanje teksta i Adobe Photodeluxe aplikacija za obradu slika. Vista Scan omogućava da jednim klikom skenirate sliku kategorisanu kao kolor fotografija, štampani materijal, grafika ili slika za Web. Korisnici koji ne mogu da odole iskušenju zvanom „igra sa dugmićima“, svakako treba da zavire u Advanced opciju gde mogu da se podešavaju osvetljenje, kontrast, raster za štampane materijale i krive gustine za svaku boju posebno.

Ako niste raspoloženi za mnogo eksperimentisanja, tri tastera na prednjem panelu uradiće sve umesto vas – jedino treba da odaberete vrstu posla koji želite da obavite. Ako ste skener uzeli za kancelariju, taster broj dva (kopiranje) uštedeće vam potrebu da koristite kopir mašinu. Prvi taster je namenjen skeniranju, a trećem može da se dodeli funkcija prepoznavanja teksta ili slanja slike elektronskom poštom. Slične tastere smo viđali na brojnim skenerima koji su prošli kroz našu Redakciju i jedino pitanje koje se nameće je da li je bolje da se nalaze na gornjoj površini, kao kod ovog modela, ili možda sa prednje strane uređaja. Mišljenja posle „ekspertize“ članova naše novinarske ekipe su podeljena.

Druga zamerka koju bismo mogli da uputimo je da se original teško uravnava uz ivicu radne površine. Plastika koja po rubovima natkriljuje staklo suviše je „plitka“, pa papir ili fotografija lako skliznu na segment koji CCD element „ne vidi“. Rešenje je jednostavno, ali ne i praktično, jer je sliku postavljenu na sredinu stakla teško uravnati, a kasnije treba „seći“ višak u programu za obradu slika. Ukoliko se opredelite za postavljanje uz ivicu, naoružajte se strpljenjem i potrudite se da vam ruka bude mirna. Kada nismo bili u žurbi, uspevalo nam je da spustimo poklopac a da se original ne pomeri sa mesta na koje smo ga stavili.

Astra 2100U nudi tradicionalno dobar kvalitet koji je jedan od zaštitnih znakova Umax-a. To se odnosi kako na izradu uređaja, tako i na skenirane slike. Naravno, u ovom ocenjivanju veliku pažnju smo posvetili ceni uređaja – pohvale se odnose na poređenje sa sličnim uređajima drugih proizvođača.

Umax Astra 3450

Astra 3450

Taman ste čitajući ovaj tekst pomislili da je Astra 2100U pravi uređaj za vas, kad mi predstavljamo novo iskušenje – Astra 3450 je za korak ispred, jer donosi 42-bitnu paletu boja. Drugi parametar koji se neizostavno navodi, optička rezolucija, ostala je ista, dakle 600×1200 tačaka po inču. To zadovoljstvo košta 310 DEM u dinarskoj protivvrednosti.

Već kada pogledate model 3450 potpuno je jasno da je on projektovan tako da rukovanje bude jednostavno. Veza sa računarom ostvaruje se preko USB konektora, a instalacija softvera ne zahteva nikakvo znanje, osim da uključite računar i stavite instalacioni disk u drajv.

Umesto tri, kao kod manjeg modela, ovde su na prednjem delu četiri gumena tastera preko kojih pozivate najčešće operacije. Na repertoaru su skeniranje, prepoznavanje teksta, slanje pošte ili faksa i kopiranje. Lako rukovanje je blagodet u radu, ali malo „inteligencije“ skeneru ne bi škodilo. Naime, bez obzira na to koliki je original, uređaj uvek skenira čitavu radnu površinu što troši vreme. Mehanizam je, istina, sam po sebi brz, ali izgubljene sekunde se uvek broje. Ako se odlučite za rad sa TWAIN drajverom, Vista Scan pružiće sasvim adekvatan stepen kontrole za kategoriju kojoj skener pripada.

Većina proizvođača u ovoj klasi je krenula sa podizanjem optičke rezolucije do 1.200×1.200 ili više tačaka. To je evidentan napredak, ali ne i odlučujući za kvalitet skeniranih slika, što pokazuje Astra 3450. Zahvaljujući kvalitetnoj optici, skenovi su bogati detaljima, sasvim u rangu sa skenerima koji bi, gledano po rezoluciji, trebalo da generišu bolju sliku. Štaviše, ovaj uređaj u odnosu na direktne konkurente ima bolje balansiran i verniji prikaz boja, a na njegovoj strani je i brzina: za fotografiju dimenzija 18×24 cm u rezoluciji 600 dpi potrebno je samo 160 sekundi, dok skeniranje A4 strane teksta u rezoluciji 300 dpi traje svega 30 sekundi.

Od svog blizanca sa oznakom 3400, Astra 3450 se razlikuje po adapteru za transparentne materijale koji se dobija u standardnom paketu. Rad sa slajdovima i negativima je podjednako dobar, s tim što rezolucija CCD elementa i ne baš optimalno osvetljenje uzrokuju slabiji kvalitet boja nego u radu sa refleksnim materijalima.

Astra 5400

Astra 5400

Dođosmo i do najjačeg modela u ovom prikazu. Astra 5400 je namenjena kupcima koji insistiraju na praćenju najnovijih tehničkih dostignuća. Tu pre svega mislimo na novi CCD element i njegov mehanizam za pokretanje, koji omogućavaju optičku rezoluciju 1.200×2.400 tačaka po inču. Paleta boja je, naravno 42-bitna.

Uz skener, u Redakciju je stigao i adapter za rad sa transparentnim materijalima. Ovaj dodatak se nameće kao prirodan, pošto pri skeniranju slajdova i negativa visoka rezolucija koju pruža Astra 5400 dolazi do izražaja. Za refleksne materijale, fotografije, isečke iz časopisa ili crteže, dva prethodna modela su se pokazala sasvim adekvatnim, pa nismo očekivali da će model 5400 na tom polju doneti značajna poboljšanja. Testovi su potvrdili predviđanja: oštri skenovi sa puno detalja na svetlim i tamnim površinama su osnovne karakteristike skenera. Možda bi neko poželeo „življe“ boje, naročito ako se one uporede sa odgovarajućim skenovima koji su dobijeni na modelu 3450, ali poređenje sa originalima pokazuje da se više radi o subjektivnom utisku nego o mani uređaja. Naravno, uvek vam ostaje mogućnost da naknadno povećate saturaciju u programu za obradu slika ili da na vrednost parametra promenite u Vista Scan programu, tokom samog skeniranja.

Prijatno su nas iznenadili i rezultati na testu sa transparentnim materijalima – dobijeni skenovi su sasvim upotrebljivi u kućnoj i kancelarijskoj primeni. Astra 5400 ipak nije namenjena grafičarima, jer Umax u svojoj paleti ima interesantne modele koji se koriste u DTP-u, pa kompanija možda i ne želi da Astra porodica konkuriše znatno skupljim Powerlook „profesionalcima“. Ipak, poznavaoci grafičkog zanata bi, uz malo truda u Photoshop-u, mogli i iz Astre izvući kvalitet koji bi zadovoljio standarde štamparske industrije.

Primetili smo da sa povećanjem rezolucije drastično opada brzina skeniranja – za rad u 2.400 dpi režimu vreme potrebno za grejanje lampe se popelo na dva minuta. To usporenje umanjuje komfor u radu, ali će strpljivi izvući korist iz njega – malo je skenera koji za 390 DEM daju ovakav kvalitet. U paketu sa skenerom dobija se Photoshop LE, Presto! Page Manager i dva programa za OCR: Caere OmniPage LE i Recognita. Izborom softvera proizvođač naglašava da je model 5400 namenjen naprednijim korisnicima, kojima skeniranje ipak nije profesionalni zadatak, već pomoć u poslu i hobi.

Rezime

Sa ova tri skenera Umax se potvrdio kao ozbiljan „igrač“ u ekonomskoj klasi. Paletu Astra modela dopunjavaju i modeli 6400/6450 koji se nalaze „u gornjem domu“, sa jasnim pretenizijama ka prepress studijima skromnijih budžeta i produkcije. Nadamo se da će biti prilike da ih testiramo. U međuvremenu, Astra 2100 je skener koji pod veliki znak pitanja postavlja nabavku ultrajeftinih modela proizvođača sa Dalekog Istoka. Astra 3450 je prototip idealnog skenera za male kancelarije – dovoljno je robustna i jednostavna za rad, a adapter za transparentne materijale daje kvalitet više. Na kraju, model 5400 preporučujemo onima koji skeniranjem žele ozbiljnije da se pozabave: hardver pruža puno mogućnosti za eksperimentisanje, a paket programa je sasvim u skladu sa namenom uređaja.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #72
preview
Granice realnog
Aleksandar VeljkovićBIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter