GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #74 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Različiti blizanci
Milan Bašić
Korisnici notebook računara i kod nas sada mogu da biraju između više svetski priznatih marki. Jedna od njih je Acer, čija smo dva (samo naizgled) slična modela sa zadovoljstvom isprobali.
- PC #74 (Januar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Različiti blizanci

Doskora je nabavka notebook računara predstavljala pravu avanturu. Skroman izbor modela i to uglavnom jako jeftinih ili jako skupih, a uz to sumnjivi izvori iz kojih su neki računari dolazili, stavljali su potencijalne kupce pred brojne dileme. Poslednjih meseci situacija se poboljšava, kako u pogledu izbora marke, tako i kada tražite notebook konfigurisan u skladu sa vašim potrebama. Ovoga puta predstavljamo dva modela iz Acer-ove ponude.

Možda vam se ime TravelMate čini poznatim, ali ga ne vezujete za Acer. Pre nekoliko godina ovaj „dalekoistočni“ Acer je kupio od Texas Instruments-a odeljenje koje se bavi notebook računarima. Trgovina je bila obostrano korisna jer su Amerikanci, u želji da se vrate korenima (mernoj i regulacionoj opremi) uspeli dobro da unovče svoj računarski biznis, a druga strana je u svoje okrilje dovela proverenu i visoko cenjenu marku prenosnih računara, koji su im nedostajali da zaokruže ponudu. Ni korisnici nisu prošli loše, jer je Acer nastavio tradiciju proizvodnje odličnih notebook-a.

Sličnosti i razlike

Serija 610 u TravelMate hijerarhiji je druga po redu; namenjena je širokoj publici koja traži solidne performanse i bogat paket hardvera, dakle poslovnim ljudima koji život ne mogu da zamisle bez računara na svakom mestu, ali nisu spremni da plate više nego što je neophodno. Onima koji žude za mašinom „bez straha i mane“ namenjeni su TravelMate računari iz serije 700. U Redakciju su stigli TravelMate 612TX i 613TXC, što je bila dobra prilika da se uverimo kako Acer u istoj kategoriji može da zadovolji potrebe korisnika sa različitim viđenjem konstrukcije notebook-a.

Prva stvar koja pada u oči jesu dobro odmerene dimenzije. Oba računara su spakovana u kompaktna kućišta koja na stolu zauzimaju tek malo više prostora od papira A4 formata; u sklopljenom položaju nisu deblji od 30 mm. Kada ih otvorite, videćete TFT ekran dijagonale 14.1 inč i blago zakrivljenu tastaturu sa dirkama pristojne veličine i hoda. Tu je i touchpad sa tri tastera koji zamenjuje miša. Na zadnjoj strani su redom konektor za napajanje, PS/2 port za miša ili tastaturu, dva USB-a, audio in i out priključci, specijalni konektor za povezivanje sa bazom (docking station), utikači za telefonski i mrežni kabl, kao i standardni D-SUB priključak za eksterni monitor. Uz levu ivicu su mesto za priključenje PC Card II adaptera i otvor u koji se ubacuje SmartCard modul koji dobijate uz računar. Na desnoj strani je CD, čiji izbor predstavlja prvu važnu razliku između ova dva modela. Na jačem 613TXC to je kombinovani DVD/CD-R pristojnih karakteristika za notebook (8/4/24x), dok drugi računar ima „samo“ 24x CD čitač. Za flopi nije bilo mesta – on je eksterni i priključuje se preko USB porta.

Oba modela dele istu matičnu ploču sa Intel 815EM čipovima koja servisira i grafički podsistem, u rezoluciji 1.024×768 piksela (16-bitna paleta); na eksternom monitoru postižu se rezolucije do 1.600×1.200. Tu je i audio podsistem rađen po AC97 standardu. Hard disk je u oba slučaja kapaciteta 20 GB, ali dok TravelMate 612TX koristi Pentium III na 900 MHz sa Speed Step tehnologijom, u modelu 613TXC procesor iste generacije radi na taktu od 1 GHz. Razlika je i u količini memorije – 128 naspram 256 MB.

Kad ekran zasvetli

Kada se uključe, računari pokazuju sasvim različit karakter, bez obzira na sve sličnosti. Slabiji 612TX ima unapred instalirani Windows Me, što otkriva da je usmeren prema korisnicima koji baš ne haju za najnovijim softverom. Na modelu 613TXC instaliran je Windows XP Home Edition, što, uz DVD/CD-R kombo, više pristaje onima koji pažljivo prate računarske trendove. I tako dolazimo do pitanja brzine. U radu sa Office aplikacijama razlike skoro da nema, ali kada se otvori nekoliko programa, „višak“ RAM-a itekako dolazi na svoje. TravelMate 613TXC tada pokazuje daleko više živosti i spremno reaguje na svaki vaš zahtev.

Displej i tastatura su na nivou renomea firme. Posebno nam se dopao touchpad sa srednjim tasterom koji pomaže pri skrolovanju. Standardna ugradnja SmartCard čitača možda deluje neobično, ali će veoma prijati korisnicima, i to ne samo onima koji zajedno sa računarom nose i digitalni fotoaparat: zgodno je, pre smeštanja računara u torbu, napraviti backup važnih podataka na karticu, a TravelMate omogućava i korišćenje kartice kao ključa.

TravelMate računari iz serije 610 su moderni sistemi proverenog kvaliteta, pa ostaje pitanje njihove prilagođenosti konkretnim potrebama. Ova dva modela pružaju različit osećaj u radu, ne toliko po performansama, koliko po periferijskim uređajima uključenim u cenu. Dobra vest je da prodavac nudi i mogućnost doplate za produženu, trogodišnju garanciju.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rs

SLEDEĆI TEKST U PC #74
preview
Anoto revolucija
Vladimir Petrović
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter