GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #74 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Milan Bašić
Poseta Nišu uverila nas je da "Pakomov" dilerski servis na Internetu predstavlja jedno od retkih domaćih B2B rešenja koja su zaživela u praksi. Kako servis funkcioniše i kakvi su planovi za budućnost?  «pročitajte više»
- PC #74 (Januar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Boris Stanojević
Iako ove zime izgleda neće biti restrikcija, UPS je uređaj o kome uvek treba razmišljati. Domaća ponuda je dobra, pa smo isprobali modele firmi APC, AROS i PowerCom.
preview
Milan Bašić
Korisnici notebook računara i kod nas sada mogu da biraju između više svetski priznatih marki. Jedna od njih je Acer, čija smo dva (samo naizgled) slična modela sa zadovoljstvom isprobali.
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Izvrdani monopol
Sava Zdravković
I posle nagodbe sa Vladom SAD, Microsoft ima raznoraznih pravnih problema. Ipak, najgore je prošlo...
nopreview
Mrežom do investicija
Miloš Nikolić
Poslovni čovek seda pred svoj PC s namerom da, koristeći Internet, sazna kakve su mogućnosti investiranja u Srbiji. Hoće li uspeti?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Kako Nokia pravi igračke
Zoran Kehler
Dok novi mobilni telefoni "štirkaju, peru i prostiru", kablovski Internet ne beleži očekivani rast. Da li će bežični Internet postati deo svakodnevnog računarskog okruženja?
nopreview
Odlazak legendi
Jelena Rupnik
Dok "kolateralne žrtve" napada na Njujork i Vašington u kompjuterskom svetu još uvek padaju, stigla je i nova opasnost: naoko bezazlene SMS poruke...
nopreview
Metronom
Bojan Petrović
nopreview
Novo ruho za Pentium 4
Aleksandar Veljković
Novi modeli matičnih ploča govore da će, kao i na "suparničkoj" strani, i u domenu Pentium 4 ploča preovladati DDR. Naravno, jednak procesor i isti tip memorije ne obezbeđuju jednake performanse - uporedili smo Asus, Gigabyte, Microstar, Soltek i ZIDA Tomato rešenja.
nopreview
Žeđ za brzinom
Vladimir Cerić
CD pisači su dostigli savršenstvo - iz meseca u mesec stižu sve brži modeli, a cene su stalno u padu. U domaćim prodavnicama se trenutno nudi priličan broj modela; isprobali smo najnovije, obraćajući naročitu pažnju na perspektive upisa 24x brzinom, kao i na double-density diskove na koje se, umesto 700 ili 800 MB, upisuje čak 1.3 GB podataka.
nopreview
Herkul među orlovima
Aleksandar Veljković
U trci za najnovijim dostignućima 3D akceleracije cene vrtoglavo rastu, dok većina kupaca grafičkih kartica želi da dobije što više za što manje novca. Zato smo zavirili u segment ponude namenjen kupcima sa skromnijim budžetom, sa posebnim osvrtom na Eagle modele.
nopreview
Otiskom do diska
Pavle Peković
Sigurnosti nikada nije dovoljno. Najvažnije podatke ste sačuvali od virusa, od neovlašćenog pristupa, pa čak ste ih i kriptovali. Postoji li još nešto? Recimo, disk koji radi samo ako se identifikujete otiskom prsta.
preview
Vladimir Petrović
Anoto tehnologija vraća olovku i papir u svet digitalnih tehnologija i to na velika vrata, na način koji je malo ko uopšte mogao i da zamisli.
nopreview
iPAQ je Compaq
Saša Krstić
Compaq-ova iPAQ serija palmtop računara zaslužila je brojne komplimente u računarskim časopisima, a jedan od njenih predstavnika našao se i pred nama.
nopreview
Compaq Deskpro PII
Vladimir Cerić
Najmodenije konfiguracije su, nažalost, i dalje van domašaja mnogih korisnika, a naročite probleme imaju firme kada treba nabaviti na desetine računara. Umesto kompromisa u vidu nabavke nekvalitetnih komponenti, možete se opredeliti za polovni računar neke od prethodnih generacija. Naravno, Deskpro PII je daleko od toga da bude zastareo...
nopreview
Pin Office 900
Vladimir Cerić
Pin Office 900 je računar kod koga je akcenat stavljen na poslovnu primenu - sve je, od desktop kućišta preko matične ploče, grafičke kartice i dodataka, primereno savremenoj kancelariji.
nopreview
Automatizovano poslovanje
Branislav Bubanja
O automatizaciji poslovanja kod nas se mnogo govori i piše, ali se ona retko primenjuje u praksi. Ako hoćemo da budemo konkurentni, ta praksa će morati da se menja...
nopreview
Cisco Catalyst 2950
Mladen Milanović
Nova serija Cisco svičeva predstavlja zaokruženo rešenje za lokalnu mrežu - uz dobro poznate "Cisco prednosti", uvedena je mogućnost da uz mala ulaganja kontrolišete kvalitet servisa (QoS).
nopreview
Novi inkjet trikovi
Milan Četić
Kako bi što više izašli u susret potrebama kupaca, proizvođači štampača redefinišu koncepciju svojih inkjet porodica. Šta nudi HP Color Inkjet Printer 1160?
nopreview
Centar kućne zabave
Branislav Bubanja
DVD plejeri svakim danom postaju sve pristupačniji našim platežnim sposobnostima, a i diskova je sve više u prodavnicama. Zato vam predstavljamo tri nova modela: Xwave 1100, DiViDo i NAD T-531.
nopreview
Za igru i ostalo
Voja Gašić
Malo je firmi koje su u audio industriji ostavile takav trag kao Altec Lansing. Kakav je današnji eho prošlosti?
nopreview
Čekajući 2K2
Voja Gašić
Srećna Nova godina biće još srećnija ako započne lepim, računarskim poklonom...
preview
Milan Četić
Mnogi su zainteresovani za štampanje na CD-ovima, ali je ponuda takvih uređaja prilično skromna. Canon-ov CD-Printer S800 je odlično rešenje za one koji u kućnoj radinosti "prže" puno diskova.
nopreview
Lexmark E210
Milan Četić
Laserski štampači su i dalje superiorni nad inkjet-ovima kada treba štampati tekst. Novi Lexmark E210 karakterišu kompaktne dimenzije, avangardan dizajn i još po nešto...
nopreview
Epson Stylus Photo 810 i Photo PC 2100Z
Milan Četić
Epson je upravo promovisao Stylus Photo 810 i Photo PC 2100Z - foto inkjet štampač i digitalni foto-aparat predstavljaju odličan par koji će zainteresovati mnoge kućne korisnike i foto-amatere.
nopreview
Epson EMP 600
Milan Četić
Retko imamo priliku da predstavimo neki LCD projektor, pa nas je zainteresovao Epson EMP-600, predstavnik klase portabilnih projektora čija masa ne prelazi 5 kilograma.
nopreview
HP Photosmart 715
Marko Mihajlović
PhotoSmart 715 je jedan od tri foto-aparata koja je nedavno promovisao Hewlett-Packard - karakteriše ga 3.3 megapikselska rezolucija i veoma jednostavna upotreba
nopreview
Epson 1650 Photo i 2450 Photo
Marko Mihajlović
Pred nama su se našla dva skenera: 1650 Photo se nalazi negde između jeftinijih i profesionalnih modela, dok Perfection 2450 Photo pripada "težoj kategoriji"...
nopreview
Kyocera FS-1000+
Milan Četić
Kyocera FS-1000+ spada u najekonomičniji laserske štampača iz ekonomske klase na našem (a verovatno i svetskom) tržištu - ima li prepreka da ga stavite u svoju kancelariju?
nopreview
Cammaster
Saša Krstić
Cammaster je mali multifunkcionalni uređaj, koga masa od 100 grama svrstava među najlakše integrisane Web i sound kamere na tržištu.
nopreview
Organski ekrani
Nadežda Veljković
Dok LCD TFT ekrani sve brže zamenjuju klasičnu katodnu cev, uveliko se sprema i njihova zamena - organski elektroluminescentni ekrani, skraćeno OELD.
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Fujitsu fi-4110CU "prolazni" skener, Fujitsu Magneto-Optical Drive, JNC kućišta, Nokia Card Phone, Oregon DS-3868 Web kamera, Philips Rush MP3 plejer, Philips Seismic Edge zvučna kartica, minijaturni QDI USB disk, Safeway miševi, SimpleTech flash i smart kartice i Xircom REX 6000 - najmanji PDA na svetu.
nopreview
Bojan Stojanović
Uporedno smo testirali šest DTP aplikacija koje su personalne računare uvele u svet pripreme za štampu. U svakoj od oblasti primena imamo po dva kandidata... i jednog pobednika.
nopreview
Microsoft Exchange
Slobodan Ljubišić
Exchange 2000 donosi brojne prednosti i infrastrukturu fleksibilniju nego ikada, što ga čini idealnim izborom za sve one kojima treba "nešto više" od pukog e-mail servera.
preview
Stevan Josimović
Aura 2 firme Newtek je paint sistem koji omogućava sve vrste dorade načinjenih snimaka. Šta je sačuvala od osobina velikog prethodnika zvanog DeluxePaint, a šta je promenjeno?
nopreview
Preko preče, naokolo izbor
Dragan Grbić
Nastavljajući diskusiju o važnim pitanjima koja utiču na izbor optimalnog alata za projektovanje poslovne aplikacije, govorićemo o metodama organizacije podataka i principima kontrole unosa koje aplikacija mora da ponudi.
nopreview
Flight Simulator 2002
Žarko Gojković
U novom Flight Simulator-u nisu samo uklonjene zgrade WTC-a iz scenografije Njujorka - verzija 2002 donosi detalje koji povlače crtu između realnog i virtuelnog.
nopreview
Asistent za Unicode fontove
Bojan Stojanović
"Terapija" za sve probleme sa višejezičkim fontovima je WGL Assistant, program skromnog izgleda ali i velike upotrebne vrednosti.
nopreview
Paket po meri sistema
Branislav Babović
Uslužni paket OnTrack SystemSuite 4.0 objedinjuje čitav niz aplikacija, a u praksi se pokazao kao koristan, dobra alternativa daleko poznatijem paketu Norton Utilities.
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Opera 6.0, Panda Quick Remover, PocoMail 2.5, PowerToys for Windows XP i Quintessential Player.
nopreview
pc074asp.zip
(1.36 KB)
ASP.NET revolucija
Aleksandar Petrović
Microsoft tvrdi da ASP.NET donosi revolucionarne promene u načinu izrade Web stranica; videćemo da nisu daleko od istine.
preview
Voja Gašić, Dejan Ristanović
Ko je pobedio u ovogodišnjoj, sve oštrijoj konkurenciji domaćih Web sajtova?
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
pc074clp.zip
(0.86 KB)
Clipper, Delphi i e-business
Nenad Batoćanin, Igor Savkić
Kako se komunikacija Clipper-a sa drugim programima može iskoristiti na aktuelan i atraktivan način, za publikovanje podataka iz baze na Web-u?
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Grolier 2002 Deluxe, I Love Science!, Shrek Activity Center i Street Atlas USA Deluxe.
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Ako ste se oporavili od temperatura daleko ispod apsolutne nule koje su izmerili naši Internet meteorolozi, pravi je trenutak da pošaljete božićnu i novogodišnju čestitku poslovnim saradnicima iz inostranstva. Ili možda da kupite nekome poklon, DVD zatvoren u kućište diskete (pazite samo da bude ispravan)? Možete i promeniti svoj život kupovinom skenera, ali se čuvajte jednog opasnog hakera...
nopreview
Milan Bašić
Novogodišnji specijalni dodatak ovoga puta posvećujemo računarskim komunikacijama, Internetu i, posebno, projektu Sezam, koji živi na ovim prostorima već čitavih 12 godina, najpre kao najveći BBS u (onoj bivšoj) zemlji, a danas kao veliki Internet provajder i on-line sistem. Kroz dvanaest priča, Voja Antonić, Milan Bašić, Vlada Krstonošić, Marija i Nebojša Nikolaidis, Darko Staničić, Pavle Peković, Dejan Ristanović, Bojan Stojanović, Jakša Šćekić i Nenad Veljković pomoći će vam da zavirite iza Sezamovih kulisa.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter