GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #74 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
CD-Printer S800
Milan Četić
Mnogi su zainteresovani za štampanje na CD-ovima, ali je ponuda takvih uređaja prilično skromna. Canon-ov CD-Printer S800 je odlično rešenje za one koji u kućnoj radinosti "prže" puno diskova.
- PC #74 (Januar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

CD-Printer S800

Canon S800
(kliknite za veću sliku)

Kada bi štampači koji mogu da štampaju na CD-ovima bili jeftini kao „obični“ inkjet-ovi, mnogo korisnika bi odjednom razvilo potrebu za njima, ali ih u realnosti kupuju uglavnom oni koji se bave snimanjem CD-ova. Do sada je na našem tržištu bio dostupan samo model Seiko CDP 2000, koji više nije skup, ali je baziran na nešto starijem modelu Stylus Color 440.

Za one koji žele vrhunski kvalitet otisaka na diskovima, rešenje je CD-Printer S800. To je Canon-ov štampač S800, kojeg je preradila nemačka firma LittPrint. Iskorišćena je mogućnost koju Canon-ovi štampači imaju već dugo vremena, a to je da se papir ulaže sa zadnje strane, pa je mehanizam za uvlačenje papira prerađen kako bi mogao da „povuče“ prilično debele diskove, a onda ugrađen nosač u koji se oni stavljaju. Nosač je napravljen od lima i plastike i može da primi dva diska. Prilikom njegove ugradnje treba malo jače pritisnuti, pa vam se može desiti da „promašite“ željeni položaj i ubacite ga malo više. Moraćete malo da izvežbate ovaj postupak pre nego što se priviknete.

Uz CDP S800 stiže i softver za pripremu etiketa, namenjen za jednostavno kreiranje i štampu sadržaja onoga što treba da bude na CD-u; program komunicira sa korisnikom na nemačkom jeziku, što može predstavljati problem. Uz malo truda, možete da napravite template u CorelDraw-u ili nekom sličnom programu. CD-Printer S800 može da postane običan inkjet štampač – on i inače koristi drajver za Canon S800, s tim što kod štampe na CD-ovima treba setovati parametre koje preporučuje LittPrint – normal papir, manual feed i A4 format.

S800 koristi šestobojnu tehniku štampe i postiže visok kvalitet reprodukcije fotografija, čak i prilikom štampe na običnom papiru (ili CD-ima), što je jedan od najjačih aduta ovog modela. Rezultat je sličan onome koji se dobija štampanjem etikete za CD-ROM-ove na specijalnim inkjet papirima, s tim što vam nisu na raspolaganju „metalizirane“ boje, koje ponekad viđate na omotima diskova. Druga prednost ovog CD štampača je niska cena eksploatacije – Canon-ovi inkjet-ovi su poznati po jeftinim kertridžima, koji se uz to jako lako pune u „domaćoj radinosti“. To je idealno rešenje za korisnike koji proizvode veliku količinu kompakt-diskova, jer je cena štampe po CD-u vrlo mala, a kvalitet je visok.

Korisne adrese:

LittPrint
Beograd
tel: 011/769-042

SLEDEĆI TEKST U PC #74
nopreview
Sudar DTP divova
Bojan Stojanović


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter