GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #74 > Softver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Sudar DTP divova
Bojan Stojanović
Uporedno smo testirali šest DTP aplikacija koje su personalne računare uvele u svet pripreme za štampu. U svakoj od oblasti primena imamo po dva kandidata... i jednog pobednika.
- PC #74 (Januar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Sudar DTP divova

(kliknite za veću sliku)

Računarske programe odavno upoređujemo sa alatkama - biramo ih tako da pomoću njih obavimo određeni posao, pazeći pri tome da softverski alat može da odgovori postavljenim zahtevima i našim očekivanjima. U pripremi za štampu neophodno je koristiti mnoštvo raznovrsnih aplikacija prilagođenih pojedinim etapama posla. Komponente dizajna i teksta slivaju se u programe za prelom stranice kako bi se ostvarila harmonija forme i sadržaja. Taj preko potrebni sinergizam zahteva efikasne i snažne programe za oblikovanje stranica koji će pravilnim balansom broja opcija i njihovog dejstva omogućiti da se ideje grafičkih dizajnera pretoče u skladno prelomljenu publikaciju.

Domen značenja pojedinih termina se brzo menja, pa je dobro da odmah razjasnimo šta podrazumevamo pod publikacijom. To može da bude knjiga, časopis, novine, brošura, tehničko uputstvo, katalog... Spisak nije precizno definisan i u njega možemo da uključimo i poster, letak, vizit-kartu, memorandum, ali treba znati da su za pripremu nekih publikacija pogodniji programi za crtanje. U ovom tekstu predmet našeg interesovanja su alati za prelom i oblikovanje stranica, poznatiji pod imenom DTP programi.

(kliknite za veću sliku)

Bez obzira na raznolikost publikacija, svi moderni DTP programi imaju dejstvo širokog spektra i mogu se uspešno upotrebiti za prelom raznih tipova dokumenata. Ipak, u fokusu svakog DTP programa nalaze se samo određene vrste publikacija za koje je program specijalno prilagođen. Naš zadatak je da procenimo primenljivost i upotrebnu vrednost nekoliko najpopularnijih DTP aplikacija, posmatrajući ih upravo na "domaćem terenu", u onim poslovima za koje su i projektovani.

Za prikaze paketa Corel Ventura, QuarkXPress, Microsoft Publisher, Adobe InDesign, FrameMaker i PageMaker, kao i naše preporuke u kategorijama Prelom novina i časopisa, Prelom knjiga i tehničke dokumentacije i Poslovna primena pogledajte decembarski broj časopisa "PC".
BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter