GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #75 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Brzo, brže, gigabit
Pavle Peković
Kad se pojavio 100 Mbps Ethernet, bilo je dosta skeptika koji su se pitali šta će bilo kome "tako brza" mreža. Spirala napretka sada se ponovo otvara: i do nas stižu gigabitne mreže.
- PC #75 (Februar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Brzo, brže, gigabit

U realnost bržih mreža uveravaju nas proizvodi na našem stolu, koji obezbeđuju migraciju sa 100 Mbps na Gigabit Ethernet. Najpre se ubrzavaju tradicionalno uska grla u mreži, a to su veze do servera i „kičma“ (backbone) tj. veze između aktivnih uređaja (habovi, svičevi). Ne mogu naći bolji primer od naše redakcijske mreže: usko grlo je server, na kome se nalaze svi fajlovi potrebni za sastavljanje novog broja časopisa. Slike su u visokoj rezoluciji, pa su samim tim i fajlovi veoma veliki. Kada bi samo jedan korisnik pristupao tim fajlovima na serveru ne bi bilo problema, ali kada se prelama broj, u isto vreme radi nekoliko ljudi, što znači da njih 4-5 kroz svoje 100 Mbps veze prenose fajlove sa servera i na server koji takođe radi na 100 Mbps. Odlično rešenje za ovaj slučaj je Gigabit Ethernet Switch Planet GSD-910. On ima osam 10/100 Mbps portova za povezivanje radnih stanica kao i jedan 10/100/1000 Mbps (gigabit) port na koji bismo povezali server. Na ovaj način, server bi kroz gigabitnu vezu uspevao da istovremeno obradi zahteve nekoliko stanica. Uz korišćenje full-duplex veze do servera, moguće je ostvariti značajna poboljšanja u brzini.

Sve počinje od kartice

Nije dovoljno samo staviti novi gigabit switch – u računar treba ugraditi gigabit mrežnu karticu kao što je Level One GNC-0101T ili Planet ENW-9602T. To su PCI kartice koje su se prilikom instalacije ponašale sasvim „pitomo“ i dale očekivane brzine prenosa.

Gigabitne kartice o kojima smo govorili savršeno će raditi u radnim stanicama, dok za servere, koji treba da trpe ozbiljniji saobraćaj, treba razmisliti o 64-bitnoj PCI kartici kao što je Level One GNC-0102T. 64-bitni PCI slot omogućiće bolje performanse, a u isto vreme koristiće manje PCI resursa u odnosu na 32-bitni PCI slot. Ovim će se ubrzati mrežna komunikacija pri značajnijem saobraćaju sa serverom, dok će u isto vreme sam računar biti nešto rasterećeniji za obavljanje drugih poslova.

Pomenute kartice i switch su bazni gigabitni proizvodi koji će bez problema zadovoljiti potrebe manje mreže kao što je naša. Za veće mreže, gde treba ubrzati ne samo komunikaciju sa jednim ili više servera, nego i backbone, kao i veze do radnih stanica, instaliraju se svičevi koji na svim svojim portovima omogućavaju gigabitnu komunikaciju. Takav je Level One GSW-0801T Gigabit Ethernet Switch koji na svih osam portova nudi 10/100/1000 Mbps (Gigabit) full-duplex vezu. Na dva porta možete, na primer, povezati dva servera, treći iskoristiti za vezu do centralnog gigabit switch-a, na naredna četiri porta povezati zahtevne radne stanice dok na poslednji, osmi, možete vezati pomenuti Planet switch na koji će biti povezane ostale stanice kojima je 100 Mbps veza dovoljna. Ovo je, naravno, bio samo primer – svaki od portova može da koristi 10, 100 Mbps ili 1000 Gbps vezu do bilo koje radne stanice, servera ili nekog drugog mrežnog uređaja.

A kablovi?

Šta sa kablovskim sistemom? Uopšteno govoreći, za Gigabit Ethernet preko bakarnih žica je potreban korektno razveden kablovski sistem minimum 5/5e kategorije, bilo da se koriste UTP ili STP kablovi. Ako ste u dilemi da li vaš kablovski razvod zadovoljava kriterijume za korišćenje Gigabit Ethernet-a, lako su dostupni (kupovina, iznajmljivanje) uređaji o kojima smo u više navrata pisali u „PC“-ju. Ako je sve kako treba, prelazak na Gigabit Ethernet svodi se na postavljanje sviča i zamenu mrežnih kartica.

Pitanje isplativosti prelaska na Gigabit Ethernet zavisi od konkretne primene, ali razvoj novih tehnologija i računarskih servisa već upućuje korisnike u tom pravcu. Ako su grafičke aplikacije i prvi koraci u multimediji primorali korisnike da zaborave 10 Mbps mreže i koriste 100 Mbps, ekspanzija multimedijalnih servisa upućuje na Gigabit Ethernet. Video konferencije, mrežni telefoni, multimedia streaming i slične aplikacije, teško će se snaći na 100 Mbps-a, a ulaganje u gigabitnu infrastrukturu daje mogućnost i za korišćenje novih servisa.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com

AMBER SoftWare
Arse Teodorovića 15, Novi Sad
tel: 021/27-266
http://www.amber.co.yu

SLEDEĆI TEKST U PC #75
preview
Vizija savršenog
Dragan Grbić


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter