GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #76 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Pentium 4 u više ukusa
Aleksandar Veljković
Pojava DDR platformi je "probudila" tržište Pentium 4 matičnih ploča. Izbor čipsetova je sve veći, ali koji je od njih najbolji?
- PC #76 (Mart 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Pentium 4 u više ukusa

Ponuda matičnih ploča za Pentium 4 na našem tržištu je sve bogatija, tako da nam se ovoga meseca pružila prilika da isprobamo modele sedam proizvođača, bazirane na tri različita čipseta i dve varijante SDRAM memorije. Intel-ova udarna platforma je i845D čipset, namenjen radu sa DDR SDRAM memorijom. VIA, a u poslednje vreme i SiS, pozicije su uglavnom gradili na platformama za AMD procesore, ali su Pentium 4 scenu shvatili sa jednakom ozbiljnošću. Nije zgoreg podsetiti da je VIA preduhitrila Intel u izbacivanju DDR čipseta za Pentium 4 (P4X266), tako da je žurba sa lansiranjem i845D varijante iznuđen potez.

Iznenađenje je predstavljala i pojava SiS 645 DDR čipseta za Pentium 4, ravnopravnog takmaca i845D koji je doneo nove prodore u memorijskoj tehnologiji i podršku za DDR 333 (PC-2700) memoriju.

Kompatibilnost i stabilnost rada čipsetova koji se trenutno nalaze na tržištu dostigla je visok nivo, pa su ploče raslojene pre svega po ceni, donekle i po opremljenosti, pri čemu tradicionalno za Intel-ov čipset treba odvojiti nešto više novca. Imali smo na testu i dve ploče koje, umesto sa DDR, rade sa SDR SDRAM memorijom, čiji rezultati će vas nedvosmisleno ubediti u to da je DDR toliko napredovao da nema smisla investirati u SDR; ušteda je premala da bi opravdala gubitak performansi.

Abit BD7 RAID

Abit ploče su uvek u centru pažnje ljubitelja vrhunskih performansi, tako da ni ovaj model nije izuzetak. Abit BD7 RAID ističe se kvalitetom izrade, pre svega zbog kondenzatora i naponskog segmenta. Ova ploča nije jeftina, ali nudi maksimum opreme i lakoće podešavanja.

Zanimljiv detalj na ploči je prisustvo samo dva memorijska ležišta (za DDR module), što verovatno treba tumačiti željom da se izbegne svaka eventualna nestabilnost, koja se kod naprednijih memorijskih tehnologija ponekad javlja u slučajevima kada se koristi više memorijskih ležišta.

Oprema ploče je maksimalna, jer je za dodatne kartice na raspolaganju šest PCI slotova i CNR. AGP slot je opremljen sigurnosnom bravicom protiv ispadanja kartica. Na ploči postoji High Point 372 ATA-133 RAID kontroler, koji obezbeđuje dve dodatne IDE grane na koje se po želji mogu priključiti RAID diskovi. Abit je na ploču ugradio i dijagnostički panel koji može pomoći za lakše identifikovanje uzroka eventualnih problema pri inicijalizaciji sistema.

Originalan detalj koji po prvi put srećemo na ovoj ploči jesu minijaturni softON i reset tasteri, koji serviserima mogu olakšati rad ako ona nije povezana sa odgovarajućim tasterima na kućištu PC-ja. Izmenjen je raspored zadnjeg panela po najnovijoj Intel-ovoj specifikaciji, pa su konektori za zvučnike postavljeni horizontalno, a game port ima zaseban kablić. Podešavanja se vrše iz Soft menija, a na raspolaganju je sve što se poželeti može, od napona AGP-a, memorije i procesora, do magistrale u koracima od po 1 MHz ili AGP/PCI delioca. Za svaki slučaj je uveden i set mikroprekidača uz pomoć kog se ključne vrednosti mogu podesiti i hardverskim putem.

AOpen AX4B i MX4BS

Sem što ih u poslednje vreme odlikuju vrlo atraktivna pakovanja i neobična crna boja štampe, zaštitni znak AOpen-a oduvek je bio vrhunski kvalitet izrade, praćen stabilnošću u eksploataciji.

AX4B je Pentium 4 ploča u punom ATX formatu bazirana na i845D čipsetu, dakle namenjena radu sa DDR memorijom. Podešava se putem soft menija, ali ne nudi promenu radnog napona, već samo mogućnost setovanja brzine magistrale od 100 do 248 MHz, u koracima od po 1 megaherc. Opremljena je AGP slotom koji ima sigurnosnu bravicu, a tu je i pet PCI, jedan CNR i tri (DDR) memorijska ležišta. Kao i većina ploča danas, zahteva dodatno četvorožilno napajanje po novom ATX standardu. Ako izmerene rezultate uporedimo sa drugim pločama u klasi, možemo da zaključimo da brzinski ne spada baš u sam vrh, ali zato po ostalim parametrima zaslužuje visoku ocenu.

MX4BS je Pentium 4 ploča namenjena low-cost segmentu tržišta. Izrađena je u MicroATX formatu, a osim AGP slota nudi još tri PCI slota i tri ležišta za jeftiniju, SDR SDRAM memoriju (i845 čipset). Po kvalitetu izrade i opcijama podešavanja sasvim je uporediva sa luksuznijim modelom AX4B, ali je ograničena skromnim brzinskim dometima SDR memorije. U svakom slučaju, reč je o ploči koja bi mogla da bude zanimljiva za ugradnju u poslovne računare.

Azza P4XA-AV

Azza je jedan od tajvanskih proizvođača iz takozvanog low cost segmenta, čiji je osnovni cilj da tržištu ponudi proizvod što konkurentnije cene, što obično podrazumeva i neke kompromise po pitanju opremljenosti. Radi se o jednoj od najjeftinijih Pentium 4 ploča na tržištu, pa se oprema može smatrati odgovarajućom, a iskustvo rada sa njom sasvim pristojnim.

Ploča je bazirana na VIA P4X266A, novoj varijanti čipseta koja bi trebalo da obezbedi nešto veći memorijski protok od prethodne verzije. Performanse su u rangu sa pločama baziranim na preostala dva DDR čipseta na testu, mada merenje memorijskog transfera pokazuje neznatan zaostatak, kompenzovan usklađenošću ostalih segmenata. Ploča ima šest PCI slotova, CNR i tri DDR memorijskih ležišta. AGP nije opremljen sigurnosnom bravicom, a hladnjak North Bridge čipa je primetno skromniji od standardnih gabarita kakve smo navikli da viđamo u današnje vreme. Iz BIOS Setup-a vrše se samo najneophodnija podešavanja, među kojima se nudi i mogućnost da se brzina magistrale selektuje u koracima od po 1 MHz. Osnovni takta magistrale (100 ili 133 megaherca) bira se džamperom. Sve u svemu, pristojna ploča za svoju cenu, mada će kod ljubitelja Intel tehnologije VIA čipset možda izazvati (bezrazložan) skepticizam.

Epox 4SDA+

Pred nama se našla još jedna od „maksimalistički“ zamišljenih Pentium 4 ploča, sa novim SiS 645 čipsetom. Zanimljivo je do koje mere se SiS već u prvom pokušaju proizvodnje Pentium 4 čipova izborio sa ključnim problemima, ponudivši stabilan rad i brzinu kojom mestimično prestiže i845D i P4X266A. Test smo obavili sa PC266 DDR memorijom, što znači da SiS 645 ima solidnu „zalihu“ za ubrzanje, ako se koristi sa PC-333 memorijom za koju je zvanično deklarisan.

4SDA+ je pre svega ploča sa maksimalnom opremom, ali i minimalnim zahtevima. Zanimljivo je da je jedna od retkih ploča na tržištu koja će raditi sa bilo kakvim ATX napajanjem, pošto traži samo osnovni ATX priključak, bez bilo kakvih dodatnih konektora. Poseduje AGP slot sa sigurnosnom bravicom, šest PCI slotova (Epox svoje kupce ne opterećuje besmislenim priključcima kakav je CNR) i tri ležišta za DDR memorijske module. Na ploču je ugrađen i High Point 372 ATA-133 RAID kontroler, a tu je i alfanumerički dijagnostički panel, aktivno hlađenje North Bridge čipa i zvuk zasnovan na AC97 codec-u.

Opcije za podešavanja su raskošne, a ključne među njima mogu se podešavati putem soft menija ili prekidača. Među parametre spada i odnos brzine magistrale i memorije, koji može biti 1:1, 3:4 i 3:5 (opcija namenjena radu sa PC-333 DDR memorijom). Sve u svemu 4SDA+ je atraktivna (i) za ljubitelje brzine, pre svega zahvaljujući izvanrednom SiS 645 čipsetu.

Soltek SL-85DRS i SL-85DR-C

Soltek već duže vreme briljira odnosom kvaliteta, opreme i cene, a u poslednje je sve ubedljiviji i kada su performanse u pitanju. Dva nova modela njihovih Pentium 4 ploča, sa SiS 645 i i845D čipovima, samo potvrđuju ovaj trend. SL-85 DRS, iako je u hardverskom smislu ploča sa prosečnom opremom, ostavlja izvanredan utisak, pre svega stabilnim i brzim radom, kao i pametnim izborom opreme. Radi se o bržoj od dve SiS 645 ploče na našem testu (iz tabela vidite da su ipak u pitanju samo nijanse), što je čini jednom od najbržih Pentium 4 ploča u „generalnom plasmanu“. Opremljena je sa šest PCI i tri DDR ležišta, a interesantan detalj su čak četiri priključka za dodatne ventilatore. Zvuk je rešen preko AC97 codec-a, a podešavanje je kombinovano, putem prekidača i soft menija. Ploča nudi širok raspon odnosa brzine magistrale i memorije (66/66, 100/100, 100/133, 100/150, 100/166, 133/133, 133/166, 100/200, 133/100), a za podešavanja je zadužen AMI BIOS. Za napajanje je potreban dodatni četvorožilni ATX konektor, kao i jedan od četvorožilnih priključaka za IDE drajvove.

SL-85DR-C liči na prethodni model, a ključne razlike su čipset (i845D), dodati CNR priključak i jedno DDR ležište manje (ima ih samo dva). Ploča nudi raskošnija softverska podešavanja, koja uključuju mogućnost regulacije svih napona, podešavanje brzine magistrale u koracima od po 1 MHz od 100 do čitavih 255 MHz. Ovo, u kombinaciji sa unikatnom mogućnošću proizvoljnog podešavanja odnosa brzine magistrale i AGP-a (1:1, 2:3, 2:4, 2:5, 2:6, 2:8 itd.), nudi fleksibilnost pri overklokingu i eliminiše probleme sa osetljivijim grafičkim karticama. Fino podešavanje može se vršiti kroz čitav niz driving strength parametara, a pomenimo i takozvani Red Storm automatizovani sistem ispitivanja granica stabilnosti pri overklokingu.

I845D, SiS645 ili P4X266A?

Izbor svakako pada na DDR ploču; RDRAM je preskup uz premali dobitak, a SDR SDRAM prespor uz premalu uštedu. Koji čipset je „onaj pravi“? Nakon temeljnog testiranja sva tri, čini nam se da odgovor na to pitanje i nije toliko važan. Sličnosti su veće nego ikada, tako da će vam svaki od ova tri čipseta obezbediti slične performanse, stabilnost i kompatibilnost. „Tradicionalisti“ verovatno neće žaliti da plate više za Intel, dok će „racionalisti“, u želji da dobiju što više za svoj novac, birati VIA ili SiS. Ako je verovati prvom utisku, SiS nimalo ne zaostaje za VIA čipovima, bez obzira na izvesni nedostatak snažnijeg tržišnog prisustva proteklih godina. Tržište čipova za matične ploče će u vremenu koje je pred nama biti konkurentnije nego ikada.

Korisne adrese:

PC Centar
Gornjogradska 34, Zemun
tel: 011/3168-793

Pin Computers
http://www.pincomputers.rs

Necline
Vlajkovićeva 19, Beograd
tel: 011/3030-110

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

Plank
Prote Mateje 26, Beograd
tel: 011/454-322

SLEDEĆI TEKST U PC #76
preview
Sa slajda na disk
Boris Stanojević


NativeTeams

Realme

Inspira

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter