GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #76 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Milan Bašić
Početkom devedesetih vlasti u Dablinu su odlučile da širom otvore vrata Irske za multinacionalne IT kompanije. Za manje od deset godina, mala ostrvska zemlja postala je velesila u oblasti informacionih tehnologija i telekomunikacija...  «pročitajte više»
- PC #76 (Mart 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Branko Nikitović
Ključ je, kao i obično, bio u ceni: čim su postali jeftiniji, LCD monitori su postali deo PC konfiguracija, a na našem testu se našla gomila novih modela dostupnih na jugoslovenskom tržištu.
preview
Aleksandar Veljković
Pojava DDR platformi je "probudila" tržište Pentium 4 matičnih ploča. Izbor čipsetova je sve veći, ali koji je od njih najbolji?
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Kada do Northwood-a
Miljan Jovanović
U našu Redakciju je, odmah posle svetske promocije, stigao najnoviji Northwood na 2.2 GHz. Hoćete li nešto slično uskoro držati na svom stolu?
nopreview
Može biti samo jedna
Dejan Ristanović
Internet osvaja nova izgra, googlewhacking. Od rekvizita je potreban samo Web browser, a slava koju stičete poništava vaše pobede...
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Komunikacione igračke
Zoran Kehler
Ponekad je čovek zadovoljan ako razbije ili izgubi neku tehnološku igračku, jer onda ima dobar motiv da nabavi novu, još moderniju. Kupovina novog mobilnog telefona je dobar povod da se analizira ovo tržište, ali i konvergencija komunikacija i računara...
nopreview
Viljuškar za mobilni
Jelena Rupnik
Prethodne nedelje prođoše u znaku kriminalnih aktivnosti. Barem na britanskom kompjuterskom tržištu...
nopreview
Balans koji dobija
Milan Bašić
Compaq je "u ovoj rundi" napravio notebook koji nije lako dostići - Evo N600c. Tajna nije u najboljim performansama, već u dobro napravljenom balansu...
nopreview
Northwood ili Athlon XP?
Aleksandar Veljković
Pružila nam se prilika da, jedva mesec dana nakon svetske promocije, isprobamo dva najjača procesora firmi Intel i AMD. Intel je konačno ponovo na vrhu, ali ne samo po performansama, nego i po ceni...
nopreview
GeForce 4 MX
Aleksandar Veljković
nVidia je povukla lukav marketinški potez izbacivši GeForce 4 MX po vrlo atraktivnoj ceni. Ali, da li je to zaista četvrta generacija GeForce-a koju su kupci očekivali?
preview
Boris Stanojević
Kupili ste digitalni foto-aparat, sve nove fotografije čuvate na CD-ovima, ali šta sa onim (kilo)metrima starih filmova? Isprobali smo skenere koji omogućavaju (i) transformaciju filma u digitalnu formu.
nopreview
Delta 1010
Saša Marković
Srebrna Delta M serija firme Midiman nastala je 1999. godine restilizovanjem DMAN zvučnih kartica. Za sve ljubitelje vrhunskog zvuka iz Delta game izdvajamo najjači adut - M Audio Delta 1010.
preview
Nenad Veljković
Zanimljivi Pinnacle-ov eksterni uređaj, Bungee, pretvoriće vaš računar u kombinaciju televizora i video-rikordera
nopreview
Vaša polovina računara
Vladimir Cerić
Računara nikada dosta - koliko god da ih kupite, u firmi će neko uvek čekati na svojih pet minuta. Samo kada bi isti računar moglo istovremeno da koristi nekoliko službenika... EasyClone obećava upravo to!
nopreview
Intel Northwood 2.2
Aleksandar Veljković
Svi znamo da Intel proizvodi procesore i matične ploče, ali će činjenica da postoji kompletna Intel-ova PC konfiguracija za mnoge predstavljati iznenađenje. Zato smo se obradovali prilici da vidimo kako u Intel-u smatraju da treba da izgleda savremeni PC računar najviše klase.
preview
Vladimir Cerić
Za one koji su se zasitili uobičajenih sivih tonova kompjuterske opreme, Compaq je izbacio novu seriju poslovnih računara pod nazivom Evo. Koncipirani u obliku radnih stanica smeštenih u klasična kućišta, oni su redizajnirani taman toliko da unesu novi duh u kancelarije svojih vlasnika...
nopreview
Centra 5098PR
Vladimir Cerić
Veliki povratak Pentium-a 4 na tržište snažnih konfiguracija umerene cene nastupio je nakon promocije Intel i845D čipseta koji podržava DDR memoriju. Na njemu se zasniva i najnovija kreacija iz Centra familije - model 5098PR.
nopreview
Mastila sa osmehom
Ivan Miladinović
Inkjet štampači su savršeni sve dok ne potrošite kertridž i ne čujete koliko košta nov. Svaka ušteda je zato dobrodošla...
nopreview
Canon Powershot Pro90IS i G2
Milan Četić
Dva nova modela iz Canon-ove Powershot familije, Pro90IS i G2, oba spadaju u (polu)profesionalnu klasu i sličnih su cena, ali se po mogućnostima značajni razlikuju.
nopreview
Leteći kolorci
Milan Četić
Pre oko dve godine Xerox, gigant u proizvodnji kopir mašina i velikih laserskih štampača, kupio je Tektronix, poznatog ali malog proizvođača kolor štampača. Sada je pred nama Phaser 7700, laserski kolor štampač koji predstavlja neposredni rezultat ovog ujedinjenja, a pogledali smo znatno jeftiniji Phaser 860.
nopreview
Fuji FinePix 6900
Milan Četić
Na cenu digitalnog foto-aparata najviše utiče broj piksela. Zato je Fuji pribegao triku - interpolacijom podataka dobijaju se snimci koji imaju više piksela nego sam CCD. Kakvi su rezultati?
nopreview
Optra E320
Milan Četić
Procenjujući da je korisnicima dovoljna rezolucija laserskog štampača od 600 dpi a da odluku o kupovine donose na osnovu brzine uređaja i njegove cena, Lexmark je osmislio model Optra E320.
nopreview
Epson Acculaser C1000
Milan Četić
Laserski kolor štampači su već dugo prisutni na tržištu, ali ih (opravdano) bije loš glas da su suviše skupi za obične korisnike. Trenutno je tržište polarizovano - pojavljuju se još skuplji ali moćni modeli, a s druge strane, low-end štampači postaju sve jeftiniji. Ovoj drugoj grupi pripada Epson-ov Acculaser C1000, koji je na našem tržištu odškrinuo vrata budućem talasu sličnih uređaja.
nopreview
Najbolje iz oba sveta
Vladimir Cerić
Snažna PC konfiguracija danas obavezno ima CD pisač i DVD čitač, dakle troši dva mesta u kućištu i dve IDE grane za rad sa kompakt diskovima raznih vrsta. Ako želite da obe funkcije objedinite u jednom uređaju, isprobajte LH GCC-4120B.
nopreview
WD FireWire hard disk
Vladimir Cerić
IEE1394 (FireWire) je nezamenljiv pri montaži audio i video materijala, a uz ekspanziju DV kamera sve su popularniji eksterni diskovi koji se povezuju na računar pomoću ovog interfejsa. Do nas je stigao Western Digital-ov adut.
nopreview
Tehnologija u službi zdravlja
Nadežda Veljković
Možda će nekome ideja da nas u budućnosti pregleda lekar koji se nalazi na drugom kontinentu ili da nas operiše robot izgledati isuviše smelo, ali nove tehnologije u medicini pomeraju granice mogućeg...
preview
Voja Gašić
Echostar DSB-707 i DSB-808 satelitski prijemnici, Hama Fold-2000 savitljiva (!) tastatura, jazzPiper MP3-CD plejer, LifeView USB LifeTV, Logitech WingMan Cordless Gamepad, Praktica Genius 1.0 foto-aparat, Techsony 9000 DVD plener, Verbatim SuperAzo CD-ovi i bežični Teletabisi.
preview
Bojan Stojanović
QuarkXPress 5 se pojavio posle pet dugih DTP godina koje su izmenile profil poželjnog programa za prelom publikacija. Da li će novi XPress uspeti da ostane dominantna grafička sila?
preview
Bojan Stojanović
Velika DTP trka u kojoj učestvuju Quark i Adobe ulazi u uzbudljivu fazu. InDesign polako sazreva, a nova verzija donosi mnoštvo originalnih opcija.
nopreview
Pravila poslovnih susreta
Dragan Grbić
Konkurencija na tržištu je takva da nema vremena za duge priče: poslovna komunikacija mora biti efikasna. Da li bismo operativni deo te komunikacije mogli da prepustimo BizTalk serfveru?.
nopreview
Predeo slikan PC-jem
Stevan Josimović
Bryce je izrastao u ozbiljan program, ali i prešao u okrilje velikog Corel-a. Zato sa zadovoljstvom predstavljamo Bryce 5.0.
nopreview
Lako do dijagrama
Branislav Bubanja
Ako često kreirate grafikone i dijagrame, SmartDraw nudi brojna rešenja kojima ćete zameniti skuplji softver. Uz to, šesta generacija donosi i sigurnost ozbiljnog alata...
nopreview
Kada mora komplikovano
Slobodan Ljubišić
Windows XP je rezultat Microsoft-ovog truda da pojednostavi instalaciju i održavanje sistema, ali što je sistem "pametniji", teže ga je naterati da uradi ono što želite. Teže, ali ne i nemoguće...
nopreview
Prolećno spremanje
Milan Bašić
Tokom meseci rada performanse računara se, sviđalo nam se to ili ne, degradiraju. Zato smo spremili mali pregled poslova koje treba periodično obavljati na PC-ju...
nopreview
Antivirusni projekti
Dejan Petkov
Antivirusni projekti se bave organizacijom zaštite računarskog softvera i podataka, a predstavljaju optimalan način da se obezbedi lokalna mreža ili računarski sistem.
nopreview
Dobar tempo do finala
Dragan Grbić
Prototip naručene aplikacije je prihvaćen: model podataka je razvijen, a korisnik je zadovoljan radom osnovnog interfejsa. Sledi faza materijalizacije ideje - prototip treba da pretočite u proizvod.
preview
Vladimir Cvjetković
Projektovanje i realizacija ekspertnih sistema nisu više vezani za naučne institute. Uz dosta znanja, potreban je i adekvatan alat. Recimo, CLIPS...
nopreview
Šahovski informator na disku
Aljoša Obuljen
Ime "Šahovski informator" dobro je poznato u svetu crno-belih polja. Manje se zna da pored klasičnog štampanog izdanja postoji i elektronsko, a nedavno je ono dopunjeno programom Chess Informant Reader.
nopreview
Osvajanje kurziva
Bojan Stojanović
Modifikacija pojedinih slova srpskog ćiriličnog kurziva u sistemskim fontovima Windows-a nije nimalo lak zadatak. Zahvaljujući programu FontLab 4, posao je uspešno okončan...
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
CursorXP, O&O Defrag, Panda Antivirus Titanium i pdfFactory
nopreview
DSL za početnike
Berislav Todorović
O DSL tehnologijama mnogo se priča. U tim pričama sve izgleda veoma jednostavno, ali sama realizacija ovog servisa krije mnoge prepreke...
nopreview
Tišina u etru
Voja Gašić
Kratka vest o početku radova na realizaciji velikog kablovskog distributivnog sistema JP PTT "Srbija" obišla je u februaru gotovo sve dnevne novine. Čitaocu našeg časopisa ta vest znači mnogo više...
nopreview
Bolesti svakodnevice
Vesna Milošević
Mnogo je bolesti koje ljudi u potpunosti zanemaruju, bilo zbog toga što ih smatraju bezopasnim ili zbog toga što nemaju hrabrosti da se sa njima suoče. Potražite lek za sebe i svoje bližnje u anonimnosti Mreže...
preview
Vladana Rašić
Jedan od ljudi koji su obeležili XX vek svakako je Čarli Čaplin, veliki glumac i režiser poznat generacijama gledalaca pre svega po ulozi malog skitnice, koji vas vodi od suza do smeha. Njegova besmrtna dela žive i na Internetu...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Jednostavno rešenje
Miljan Jovanović
Nastavljajući seriju tekstova o komunikaciji sa periferijskim uređajima, bavićemo se upotrebom osnovnih klasa, USB interrupt prenosom podataka, kao i sinhronizacijom rada drajvera i aplikacije.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
Visual Home Deluxe, The Visual Dictionary i "Istorija - Stari vek"
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Kad se zasitite veštačke inteligencije, stavite miševe u kavez i potražite "plave talase smrti" (šta bi Branko Nikitović rekao na "geometriju" ovog nosača slike?). Ako spadate među prave ljubitelje računara, ionako ste već primenili bežični kabl i u tom slučaju ne menjajte kanal - čitajte "PC" otpozadi!
nopreview
Uvod u Microsoft Excel 2002
Dragan Grbić
Microsoft Excel je iz godine u godinu sve popularniji - mnogi početnici u radu na računaru lako prihvataju program i postaju spremni da se uhvate u koštac sa tabelarnim strukturama, a dugogodišnji korisnici su uvek radoznali da saznaju šta donosi nova verzija, pa ne prestaje potreba za upućivanjem u tajne ovog sjajnog programa. Zato smo, po tradiciji, pripremili uputstvo za osnovnu upotrebu aktuelnog Excel-a 2002.
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter