GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #76 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Prvi utisci
Voja Gašić
Echostar DSB-707 i DSB-808 satelitski prijemnici, Hama Fold-2000 savitljiva (!) tastatura, jazzPiper MP3-CD plejer, LifeView USB LifeTV, Logitech WingMan Cordless Gamepad, Praktica Genius 1.0 foto-aparat, Techsony 9000 DVD plener, Verbatim SuperAzo CD-ovi i bežični Teletabisi.
- PC #76 (Mart 2002)
- U prodaji po ceni od 110 din

broj

Prvi utisci

Predstavljamo najneobičniju tastaturu koju smo imali prilike da isprobamo. Hama Fold-2000 je sve samo ne obična tastatura – visoka je svega jedan centimetar i napravljena u IMac providnom stilu. Njena glavna posebnost ogleda se u činjenici da je savitljiva – posle upotrebe je možete uviti u rolnu i smestiti u torbicu ili džep. Tastatura ima 110 tastera, na testu smo imali plavu tastaturu, a postoji i crvena varijanta. Povezivanje sa računarom se ostvaruje preko PS/2 priključka.

Cena tastature je 60 evra, što je svakako previše ako je poredite sa klasičnim tastaturama. Zato smo izvršili verovatno najekstremniji test u istoriji našeg časopisa i podvrgli tastaturu čitavoj torturi. S obzirom na to da u uputstvu piše da je ovaj model potpuno otporan na vodu, tastaturu smo stavili pod tuš, osušili je peškirom i nakon toga povezali na računar. Bez problema je radila, iako nije bila sasvim suva. Otišli smo i korak dalje – u posudu smo sipali hladnu vodu, ubacili tastaturu i nastavili gotovo nesmetano da kucamo. Kažem gotovo nesmetano, jer nije lako kucati na tastaturi koja poprimi oblik lavora.

U uputstvu piše da je operativna temperatura od -20 do +50 stepeni, pa je „jadnica“ provela pola sata u zamrzivaču (12 stepeni), uz propisno zaštićen PS/2 port. Nakon vađenja iz zamrzivača, uz led uhvaćen između pojedinih tastera, tastatura je radila. Gornju granicu temperaturne izdržljivosti nismo proveravali, ne želeći da dobijemo reš pečenu tastaturu, što bi se vrlo lako desilo s obzirom na autorovo snalaženje u kuhinji.

Sve u svemu, ova tastatura nije namenjena svakom, ali će dobro doći onima koji koriste računar u otežanim uslovima ili vole da chat-uju sedeći u đakuziju.

Korisne adrese:

Sampro
http://www.sampro.rsPlazma

Pantheon PAWYuNet

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

BIZIT 2021

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter