GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #76 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
PC umesto video-rikordera
Nenad Veljković
Zanimljivi Pinnacle-ov eksterni uređaj, Bungee, pretvoriće vaš računar u kombinaciju televizora i video-rikordera
- PC #76 (Mart 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

PC umesto video-rikordera

Razvoj MPEG (Moving Picture Experts Group) standarda, kao efikasnijeg sistema skladištenja video i audio materijala, doneo je brojne novine, oslanjajući se na postojeće domete hardvera. Ovaj standard je, u vreme svog nastanka, bio predviđen za smeštanje video materijala na CD medij, pri čemu je brzina čitača dostizala jedva 1.2 Mbps. Zato su i algoritmi MPEG1 standarda optimizovani tako da efikasno rade do 1.5 Mbps. Novi standard, MPEG2, doneo je podršku za bolji i brži hardver, na šta ukazuje i visoka rezolucija slike koja se generiše. Ostvarena je i podrška konceptu preplitanja, što je nagovestilo prodor u sferu digitalne kablovske televizije. Algoritam je, ipak, postao složeniji, uz prigovore da je otežan fini pristup (frame by frame) sekvencama.

Šta je u kutiji?

Bungee koristi MPEG2 standard kako bi u najvećem video i audio kvalitetu snimao i reprodukovao TV program sa hard diska u oba pravca i to posredstvom USB 1.1 veze. Uređaj je smešten u kompaktno plastično kućište (160*160*35 mm) opremljeno kompozitnim i S-Video ulazima i izlazima, na koje se mogu spojiti video-rikorder, DVD plejer i video kamera. Prisustvo antenskog ulaza (75 oma) dopušta da na svom računaru posmatrate i snimate TV program.

Bungee pruža mogućnost da PC koristite kao jeftin televizor, da video i audio sekvence zapisujete u MPEG2 formatu, reprodukujete snimljene materijale, koristite time-shift opciju, programirate uslove video snimanja, povezujete eksterne video izvore (npr. kamera) i koristite video izlaz da biste snimljeni TV signal ili video fajl preneli sa hard diska na televizijski ekran. Podržani su Windows 98, Windows Me i Windows 2000. Operativni sistemi Windows 95 i Windows NT nisu podržani.

Proizvođač kao osnovnu konfiguraciju preporučuje Pentium III ili Celeron na 500 MHz (odnosno kompatibilni AMD procesor) sa CD-ROM čitačem. Količina memorije je najmanje 64 MB, odnosno 128 MB za rad pod Windows-om 2000. Podrazumeva se DirectX 8 kompatibilna AGP grafička kartica sa MPEG2 podrškom i najmanje 8-bitnom dubinom boja i DirectX 8 kompatibilna zvučna karta. Zbog zahteva koje video editing ima prema medijima za skladištenje podataka, podrazumeva se da je HD transfer rate u Windows-u barem 5MBps, uz napomenu da na Device Manager tabulatoru obavezno treba aktivirati DMA opciju. Na Performance tabulatoru kliknite na File System taster i Read-ahead optimisation slajder pomerite sa Full na None. Na Troubleshooting tabulatoru čekirajte Disable write-behind caching za sve drajvove, a preporučuje se i defragmentacija diska. Nakon ovih podešavanja restartujte mašinu, pri čemu se za postizanje najboljih rezultata podrazumeva i uklanjanje iz memorije rezidentnih programa, gašenje štampača i deaktiviranje mrežne kartice.

Paket u kome stiže Bungee sadrži USB kabl, CD sa softverom (dobija se i program za narezivanje CD-ova NeroBurningROM v.5.5.3.5), ispravljač, daljinski upravljač sa baterijama i Quick Installation Guide. Instalacija je protekla brzo, kao što se i očekivalo od USB uređaja. U slučaju Windows 2000 platforme, osoba koja instalira mora imati administratorska prava, a da bi se radilo sa instaliranim aplikacijama korisnik mora da je barem Power User član. Ako bi se to moglo nazvati nevoljom, spomenimo da smo uređaj spojili pre početka softverske instalacije i da je u spomenutoj proceduri nekoliko sekundi nakon početka naglašeno da se uređaj tek tada spoji. Nakon toga, tokom izvršavanja PCTV Assistant-a u kome se ispituje i funkcionalnost hardverskog sistema, naglašeno je da se uređaj „ne vidi“. Kako smo na CUSl-2 ploči imali četiri USB izvoda, promenili smo port i instalacija je uspešno nastavljena (?!). PCTV Assistant takođe proverava da li je na sistemu instalirana verzija DirectX 8a, DirectDraw kompatibilnost grafičke kartice, kao i da li grafička karta u aktuelnom režimu (resolution, color depth, refresh rate) podržava TV full screen. Po završetku instalacije na desktop-u su se našle tri ikone: PCTV Vision Bungee, Pinnacle Trex i PCTV WebText.

PCTV Vision

PCTV Vision je glavna aplikacija koja odmah nakon prvog startovanja nudi skeniranje TV kanala. Iznenadilo nas je da se preko antenskog ulaza kod Bungee-ja odmah dobija i slika i ton, dok kod MiroTV i drugih Capture kartica treba prespojiti AudioOut izlaz sa AudioIn-om zvučne kartice. Skenirani kanali mogu se birati iz posebnog boksa ili pomoću PgUp i PgDn tastera. Desnim klikom na centralni deo aplikacije dobija se meni preko koga se menjaju aspekti i veličina prikaza, bira mod (Record, Play, Timeshift), određuje kontrast i osvetljenost slike i fino podešava prijem. Klik na opciju Gallery, otvara dopunski prozor sa dva tabulatora u kojima su kataloški poređane grebovane video sekvence i frejmovi (snapshots).

Donji deo glavnog prozora sadrži Record, Play i Timeshift kontrole. PCTV Vision podržava četiri funkcionalna moda predstavljena različitim bojama Time and Position displeja: gledanje TV-a (crni), snimanje u programiranom ili Timeshift režimu (crveni), reprodukcija video fajla (plavi) i mod sa aktivnom Timeshift funkcijom (zeleni). Korišćenje je jasno i savršeno logično – desnim klikom miša otvarate meni sa nizom dragocenih opcija: Scheduler (podsetnik) je zastupljen dijalogom u kome korisnik upisuje naziv seanse programiranog snimanja, vidi oznaku aktuelnog kanala, a potom unosi datum, početno i krajnje vreme. U Settings prozoru je sedam tabulatora sa odgovarajućim opcijama (Channels, Colors, Video...), a u Channels dijalogu može se dodavati, editovati i fino podešavati prijem kanala. Colors segment dopušta promenu opcija brightness, contrast, saturation i sharpness.

Video tabulator sadrži polje za izbor Video ulaza i izlaza, standarda (za nas PAL) i dekoder parametara. Ukoliko koristite hardverski akcelerator grafičke kartice za reprodukovanje MPEG2 sadržaja, aktivirajte opciju Hardware motion compensation. Raspoloživi su i Auto, Force Bob i Force Weave režimi. Force Bob duplira sve linije u nameri da kreira pun frejm (što je korisno kod prikaza scena sa rapidnim pokretima, npr. sportske scene) dok Force Weave sažima dva susedna frejma, što je optimalno kod snimaka statičnih objekata.

Capture je tabulator sa posebno interesantnim opcijama – podešavaju se parametri neophodni za snimanje video materijala (sa TV-a, kamere ili video-rikordera). U Profile segmentu bira se kvalitet video zapisa ili određuje medij koji će odgovarati video zapisu (VCD, SVCD, DVD, Custom). Custom opcija aktivira polja Size (rezolucija zapisa) i Bit rate. U segmentu Compression bira se tip kompresije (MPEG1 ili MPEG2), dok se u polju Media size upisuje kapacitet medija na koji će se kasnije zabeleženi video materijal snimiti.

Timeshift je opcija koja, zahvaljujući postojanju hard diska, omogućava da se u pozadini snima i istovremeno gleda TV program, uz veliki broj kalkulacija na timeline-u. Jednim klikom možete zaustaviti „živi“ program, dok se u pozadini nastavlja snimanje. Klikom na isti taster vraćate se na deo gde ste stali, dok se u pozadini ne prekida snimanje tako da nijedan deo programa ne propuštate. Prednost je što možete preskakati reklame i materijal premotavati unapred i unazad, kao da je u pitanju VHS ili DVD snimak. Pomoću zasebnih tabulatora podesićete opcije vezane za snimanje u ovom režimu.

PCTV WebText

Ova aplikacija omogućava korisnicima da gledaju i edituju dodatne informacije koje se emituju uz TV signale u Evropi i mnogim drugim delovima sveta. Ovaj dodatni signal zove se Teletext ili Videotext i predstavlja tekstualni transmisioni metod. Podaci se prenose u nekorišćenom redu TV slike sa učestanošću od osam strana u sekundi. Zahtevani minimum je Microsoft Internet Explorer 4.0 i Netscape Navigator 4.X.

Navigacija među stranama ostvaruje se direktnim izborom adrese ili preko hotlinkova. Mapirane Internet adrese otvaraju se u Videotext prozoru, a ovakav WebText može se implementirati i kao Wallpaper. Korisniku su na raspolaganju i standardne funkcije browser-a, pri čemu može definisati WebText stranu kao HomePage, snimiti je, smestiti u Favorites ili napraviti shortcut na desktop-u.

Na WebText Toolbar-u poređani su tasteri Home (odlazak na Index stranu 100 aktuelnog kanala), Page (odlazak na susednu ili prethodnu stranu), Subpages (ako ih nema, taster je nedostupan), Reset Cache (radi bržeg pojavljivanja tražena strana se uvek prvo formira na keš steku, a tek onda prikazuje korisniku).

Pomenimo i TReX 1.0 program koji multimedijalne fajlove konvertuje iz jednog formata u drugi. Može da funkcioniše i kao nezavisan program i predstavlja vrlo korisnu alatku. Podržan je čitav niz ulaznih i izlaznih video i audio formata, pri čemu je za neke od njih (npr. Layer 3 Audio) potreban enkoder.

Daljinski upravljač

Na prednjem delu Bungee-ja nalazi se IR port, a priloženi upravljač, koji se napaja iz dve AA baterije, obezbeđuje upravljanje sistemom sa daljine od oko 5 metara. Nakon instalacije softvera u systray-u pojavljuje se simbol PCTV Remote aplikacije koja je stalno aktivna. Iskusniji korisnici mogu programirati tastere daljinskog upravljača i dodeliti im proizvoljne funkcije. U Remote poddirektorijumu nalazi se fajl profiles.in u koji se te nove funkcije unose; preporučujemo da napravite rezervnu kopiju fajla pre nego što počnete da eksperimentišete.

Opšti utisak o Bungee-ju je pozitivan – okruženi najezdom DV uređaja, možemo se zapitati zašto nema Firewire interfejsa, ali znate kako se kaže – koliko para, toliko muzike. Za 400 evra dobijate savršeni računarski video-rikorder kojim možete grebovati kompletne filmove sa TV-a i video kamere, sabijati ih i upisivati na kompakt-diskove u kvalitetu o kome doskora nismo ni sanjali. Razmislite samo koliko bi koštale klasične varijante TV i video uređaja, uz sve mane koje bismo uputili nemogućnosti njihovog povezivanja sa računarom.

Korisne adrese:

Tehnikom PC Outlet
Bulevar vojvode Mišića 37, Beograd
tel: 011/3060-821
http://www.tehnicom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #76
preview
Compaq Evo D500 Desktop
Vladimir Cerić


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter