GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #77 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
YU Info: od mećave do sunca
Jelica Protić
Na Kopaoniku je od 11. do 15. marta održan osmi YU INFO, najveći domaći simpozijum o računarskim naukama i informacionim tehnologijama. Vremenska prognoza je i ove godine išla na ruku onima koji su ove godine namerno zaboravili da ponesu skije i posvetili se predavanjima...
- PC #77 (April 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

YU Info: od mećave do sunca

April 1995. godine, kada je na Brezovici po prvi put održan YU INFO, kao i naredna dva okupljanja informatičara na ovoj kosovskoj planini, danas već izgledaju kao daleki san. Sada nam gotovo nestvarno deluju sećanja na ta vremena, kada bi se na planinu zaputilo oko 1.000 informatičara, koje je jednakom snagom privlačilo prisustvo najeminentnijih stranih naučnika, kao i prilična izvesnost da ih, iako je već početak aprila, gore čeka metar snega i mnogo novih izazova, od bavljenja arhitekturom modernih procesora do uspešnog prolaska kroz Lavlja vrata... Od tih vremena pa do danas mnogo se toga promenilo – YU INFO je preseljen na Kopaonik, tematsko težište skupa pomerilo se ka području računarskih telekomunikacija i informacionih sistema, a vreme održavanja skupa svake godine se za koji dan pomiče ka središtu zime – iako se ovogodišnji YU INFO završio sredinom marta, kroz tanki snežni pokrivač se uveliko probijala trava. Da li je to globalno otopljavanje?

Organizatori i učesnici

Mada su se neumitno menjale teme izlaganja, profil učesnika skupa i forma izdavanja zbornika, koji se od knjige enciklopedijskog formata transformisao u praktičniji CD, YU INFO je sačuvao pozitivnu energiju i vedar duh, zahvaljujući entuzijazmu članova Organizacionog odbora: predsednik dr Miodrag Ivković, mr Dušan Korunović, dr Božidar Radenković, dr Bratislav Milovanović i dr Veljko Milutinović, zadužen za organizaciju sesija u kojima strani gosti drže predavanja po pozivu.

Tehničku organizaciju simpozijuma vodili su mladi informatičari sa Univerziteta u Nišu, koji su, od kada je skup premešten na Kopaonik, permanentno najprisutnija grupa učesnika – samo sa Elektronskog fakulteta u Nišu u zborniku se našlo oko 40 radova. Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg skupa bilo je Ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj Republike Srbije, generalni sponzor Cisco Systems, dok je sponzor izdavanja zbornika kompanija SAGA. Sponzori su i Dell, Datalab, MDS, Siemens, EI, Ericsson, „Informatika“, EUnet, Pakom, Telefonija, Tehnicom, Cores i mnogi drugi. Putovanje i udoban smeštaj u „Grandu“ i „Konacima“ organizovala je agencija YUGOTOURS.

Osmi YU INFO svečano je otvoren 11. marta u velikoj sali Kongresnog centra u Konacima. Okupljanje učesnika pratila je prijatna muzika u izvođenju dueta „Moderato“ iz Beograda, a oficijelni deo započeo je izlaganjem dr Miodraga Ivkovića, koji je najavio da će na skupu učestvovati oko 400 informatičara. Profesor Veljko Milutinović je izložio program predavanja po pozivu sa šest stranih predavača, a zatim je dr Dragan Domazet, republički ministar za nauku, svečano otvorio skup, pozivajući sve prisutne da iznesu svoje ideje i predloge vezane za rad Ministarstva, uz opasku da ove godine nije poneo skije. Skup su zatim pozdravili prof. Živko Tošić iz Niša, dekan PMF-a u Kragujevcu prof. Dragić Banković, kao i prof. Milutin Čupić sa beogradskog FON-a. Otvaranje skupa ulepšalo je prisustvo Tijane Stajšić, miss Jugoslavije.

Radni deo započeo je izlaganjem dr Dragana Domazeta na temu „Politika razvoja informatike i Interneta u Srbiji“. On je izneo ideju da se formira Odbor za informatičko društvo na ministarskom nivou, kome bi koordinator bio premijer Srbije, dok bi svako ministarstvo dobilo savetnika za informacione sisteme. Ministar je istakao da građanima treba obezbediti servise preko portala, a najavio je projekat izgradnje javne mreže u kome učestvuju PTT, EPS, ŽTP i NIS. Dat je i pregled razvoja akademske mreže, sa osvrtom na povezivanje PMF-a u Beogradu i Univerziteta u Nišu sa RCUB-om i YUNIS-om gigabitnim vezama, zahvaljujući donaciji Nemačke.

Predavanja, prezentacije i još nešto

Prvo predavanje po pozivu, Multimedia Broadcasting Over the Internet, održao je profesor Borko Furht sa Florida Atlantic University, SAD. Već nekoliko godina, prof. Furht pleni svojim atraktivnim prezentacijama, a težište ovogodišnjeg izlaganja bilo je na tome kako uz dobar poslovni plan stići od istraživačkih rezultata do komercijalnog proizvoda. Tajnu uspeha je prezentirao na primeru dva projekta svojih doktoranata koji su postigli i komercijalni uspeh: prvi u području IP multicast-a, gde je uz primenu originalnog algoritma kompresije nastao AllCast (www.allcast.com ) i drugi, MUSE sistem, koji na bazi relevance feedback-a pronalazi slike u bazi. Svoje viđenje strategije uspeha izneo je Jožek Kruškovljak u prezentaciji kompanije Cisco pod nazivom Empowering the Internet generation, naglašavajući da se tajna progresa krije u spremnosti kompanija da u okviru svojih procesa prihvate inovativna rešenja.

Drugi dan skupa obeležila su predavanja stranih stručnjaka. Najpre je gost iz Brisela, g. Heikki Kotilainen, objasnio način funkcionisanja EUREKA projekata, kojima se od 1985. podstiče tehnološki razvoj u Evropi, a zatim je odgovarao na brojna pitanja o tome kako da se domaći naučnici, i pre zvaničnog pristupanja naše zemlje ovoj organizaciji (www.eureka.be ) koje se očekuje u junu, mogu uključiti u ove projekte. Profesor Ron Summers sa britanskog univerziteta Lufbra govorio je o novinama u organizovanju elektronskog kartona pacijenta i razlikama između britanskog i američkog pristupa u ovoj oblasti. Profesor Francesco Leporati sa Univerziteta Pavia u Italiji održao je predavanje na temu FPGA Based Accelerators for Computing Intensive Applications. Gost iz SAD, profesor Daniel Tabak sa univerziteta George Mason, održao je edukativno predavanje o paralelizmu na nivou instrukcija (instruction level paralelism), uz iznošenje konkretnih primena u arhitekturi modernih procesora.

U okviru komercijalne prezentacije, Microsoft je ustupio vreme partneru E-Smart Systems, čiji su predstavnici održali predavanje o primeni infrastrukture javnih ključeva unutar modela podataka poslovnih sistema. Zanimljivom prezentacijom predstavila se i beogradska „Informatika“, stavljajući težište na saradnju sa Dell-om. EUnet je predstavio g. Darko Dunjić, direktor marketinga našeg najvećeg provajdera, a prezentaciju kompanije Ericsson najavila je gospođa Divna Vučković, dok je g. Tio Markić iz Švedske govorio o trećoj generaciji mobilne telefonije EDGE. Predstavila se i firma MDS, kao i Telefonija, čije je planove izložila Maja Tomić.

Tradicionalni tutorijal na temu razvoja Interneta organizovao je prof. Veljko Milutinović, a govorio je Gvozden Marinković o projektu PeG (Personal Electronic Guide) koji priprema grupa studenata ETF-a za takmičenje u organizaciji IEEE Computer Society. Bratislav Milić govorio je o metodama, alatima i načinima odbrane servera od napada na Internetu.

Posebnu pažnju učesnica skupa privukao je sastanak organizacije u nastajanju YU GENDER. Tema je bilo promovisanje ravnopravnosti među polovima u oblasti telekomunikacija i informatike, a sastanak su vodile Divna Vučković, koja je objasnila na koji način Ericsson rešava problem ravnopravnosti, i Nataša Gospić, koja predsedava internacionalnim timom za pitanja ravnopravnosti u oblasti telekomunikacija. Inicijativa da se informatika približi lepšem polu rezultovala je akcijom poklanjanja računara seoskim školama, pa je tako školi na Kopaoniku uručen jedan PC. Pokrenuta je inicijativa za osnivanje nevladine organizacije koja će se baviti ovom problematikom.

(Ne)izloženi radovi

Radovi domaćih učesnika izloženi su u 29 sesija podeljenih u 11 oblasti, od kojih su najzastupljenije bile Računarske mreže i telekomunikacije, Primenjena informatika i Informacioni sistemi. Od ukupno 250 prispelih radova prihvaćeno je 185, a izložena su 94 rada, za 13 više nego prethodne godine, iako je procentualni odziv autora bio manji nego 2001. Na četiri sesije bilo je preko 100 prisutnih, a polovinu izlaganja pratilo je 20-30 slušalaca.

YU INFO izdvaja težnja da se učesnicima obezbede zabavni sadržaji. Ericsson je organizovao koktel u „Grandu“, a iste večeri to je učinio i EUnet, koji je u prostoru ovog hotela nedavno otvorio Internet kafe, na radost dece kojoj je omogućeno da ne zaborave omiljene igrice i uz primedbe starijih, koji i dalje plaćaju visoke račune pristupajući Internetu iz hotelskih soba, jer su računari u kafeu „oslobođeni“ disketnih jedinica. U slavu informatike, a u organizaciji časopisa „JISA Info“ i restorana SURI, „stradao“ je i vo na ražnju. Štampani su bedževi „Ja sam gladan, pojeo bih vola“, a u gužvi oko ražnja, među mnogobrojnim gladnim informatičarima, našla se miss Jugoslavije, zemlje koja je dan kasnije promenila ime. Konkurencija za slikanje sa krunisanom lepoticom bila je žestoka, a da li se neko ponudio da joj napravi Internet prezentaciju ili instalira neki softver ostaće tajna. Vidimo se sledeće godine na Kopaoniku, na devetom simpozijumu (YU?) INFO...

SLEDEĆI TEKST U PC #77
preview
Apple PowerMac G4
Vladimir Cerić


NativeTeams

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter