GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #77 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
AMD Extreme XP
Vladimir Cerić
Već pogledom na spisak komponenti shvatićete da je AMD Extreme XP beskompromisna igračka mašina. Kako se ona pokazala u praksi?
- PC #77 (April 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

AMD Extreme XP

Industrija 3D igara neprestano podstiče razvoj računarskih komponenti, motivišući korisnike da stalno unapređuju svoje mašine. Iako to ume da bude „skup hobi“, za pasionirane igrače nijedan trošak nije prevelik, što ne znači da i oni nisu skloni uštedama. Konfiguracija AMD Extreme XP, koja dolazi iz firme EuProSoft, pokazuje nam da se i za razumnu cifru može dobiti beskompromisna igračka mašina. Iako se njena ukupna cena može učiniti visokom, već letimičan pogled na spisak komponenti govori nam da su za najmanju moguću sumu obezbeđene najbolje performanse.

Jedna od najboljih ploča za AMD platformu, Abit KR7A, opremljena je kvalitetnim komponentama koje predvodi VIA KT266A čipset, što garantuje stabilnost uz velike mogućnosti overklokovanja – u EuProSoft-u su uspeli da postignu brzinu magistrale od 201 MHz! Takve brzine traže kvalitetnu memoriju, pa je ugrađeno 256 MB DDR RAM-a firme Crucial.

Ako ste pomislili da je ugrađen i neki Athlon XP, varate se – vodeći računa o sveukupnoj ceni izabran je AMD Duron najnovije generacije (Morgan jezgro) na 1 GHz. Veštom akrobatikom kroz bogate menije BIOS-a, serviseri su uspeli da ga ubrzaju do 1.2 GHz, sa povećanjem magistrale na 133 MHz, iako je on predviđen za rad na 100 MHz. Stabilnost ni u jednom momentu testiranja nije bila dovedena u pitanje.

Grafička kartica je Chaintech GeForce3 Ti200 sa 64 MB DDR-a i TV i DVI izlazima. Po instaliranim programima, ali i dobijenim rezultatima, može se zaključiti da je dosta truda i vremena uloženo u optimizaciju njenog rada, ali priroda Ti200 kartica ostavlja još „manevarskog prostora“ za dovođenje performansi do nivoa skupljih Ti500 modela. Naravno, i postojeća snaga je dovoljna za igranje u uobičajenim rezolucijama, tako da ne iznenađuje činjenica da je minimalna razlika u rezultatima između igranja u 800×600 i 1.024×768 režimima. 3D Mark 2001 i ostali test programi koje smo koristili dobro su se složili sa ugrađenim 27.42 Detonator drajverima.

Pošto nije ugrađena Abit-ova ploča sa RAID kontrolerom, hard disk je vezan direktno na southbridge ploče. U pitanju je puno puta hvaljeni Maxtor D740X kapaciteta 40 GB, koji se okreće 7200 puta u minuti. Logički je podeljen na dve NTFS particije – na prvoj, veličine 10 GB, je operativni sistem sa aplikacijama, a druga je prazna i predviđena za korisničke podatke. Operativni sistem je Windows XP Professional pa takvih reinstalacija ne bi trebalo da bude mnogo, ali opreznosti nikada dovoljno. Sistem je podešen kako treba, a tu je i mnoštvo malih programa koji rad mogu učiniti prijatnijim: nVTweak, PowerStrip, TweakUI...

Pošto današnje multimedijalne mašine prosto zahtevaju prisustvo DVD-a, a napredni korisnici često imaju potrebu i da koriste mogućnosti CD-RW uređaja, ovde su sve te potrebe objedinjene u LG Combo uređaju koji smo predstavili pre mesec dana. Ostale komponente su korektne, počevši od već nezaobilaznog Live-a 5.1, preko Agere (Lucent) 56k modema, do popularnog JNC kućišta sa napajanjem od 300 vati koje bi, u kombinaciji sa Abit-ovim 4-phase modulom za napajanje procesora, trebalo da konfiguraciji podari maksimum stabilnosti. Uz računar stižu provereni Altec Lansing zvučnici iz serije ACS56, idealni za igrački orijentisane računare kojima neće biti nezadovoljni ni ljubitelji muzike i DVD filmova. Tu su i Microsoft-ov miš i tastatura.

Za monitor je izabran jedan od najnovijih Samsung modela, SyncMaster 755 DFX, koji će naročito ceniti oni koji imaju ograničeni prostor za računar, jer je niske konture i ima katodnu cev sa kratkim „vratom“.

U EuProSoft-u su uspeli u nameri da ponude konfiguraciju koja ne remeti previše budžet, a poseduje sve osobine „aždaje“. Posebno treba naglasiti primetan trud koji serviseri ulažu u svaku mašinu koja je dolazila u naše ruke, tako da je ova firma idealan izbor za sve koji imaju visoke zahteve po pitanju pouzdanosti, ali i raznovrsnih mogućnosti i performansi računara.

Korisne adrese:

EU-ProSoft
tel: 011/455-837

SLEDEĆI TEKST U PC #77
preview
HP LaserJet 3320
Marko Mihajlović


NativeTeams

Kimtec

Rital

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter