GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #77 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
HP LaserJet 3320
Marko Mihajlović
Pred nama se našla nova Hewlett-Packard-ova multifunkcionalna mašina namenjena kancelarijama. Može li ona da zameni skener, laserski štampač i fotokopir aparat?
- PC #77 (April 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

HP LaserJet 3320

Hewlett-Packard-ov multifunkcionalni printer LaserJet 3320 namenjen je kancelarijama gde objedinjuje funkcije tri uređaja: skener, laserski štampač i fotokopir aparat. Može da štampa i fotokopira u crno-beloj, a skenira i u kolor varijanti.

Ako uređaj prvenstveno koristite kao kopir-mašinu, obradovaće vas mogućnost podešavanja svih parametara preko tastature ili kroz LaserJet Control Utility setup program koji se instalira zajedno sa ostalim softverom. Veza sa računarom se ostvaruje preko USB 1.1 ili bidirekcionog paralelnog porta, a opciono može da se nabavi mrežni modul. U kasetu koja se nalazi sa prednje strane staje 250 listova papira.

Softver štampača je „pozajmljen“ od modela LaserJet 1200, podržava PCL5e, PCL6 i poseduje emulaciju PostScript Level 2 jezika. Radi u rezoluciji 1.200×1.200 dpi i u toj rezoluciji obezbeđuje štampu 14 strana u minuti; brzina raste na 15 strana u minuti kada se uređaj koristi za fotokopiranje. Od 32 MB interne memorije 8 MB je rezervisano za skener, pa štampač ima uglavnom dovoljnih 24 MB.

Prilikom upotrebe PCL drajvera štampač je zaista briljirao, štampao je brzo i pokazao se odlično, ali je pri korišćenju PostScript drajvera brzina štampe imala velike uspone i padove.

Optička rezolucija skenera od 600×600 dpi daje pristojne rezultate. Interpolacijom može da postigne 9.600×9.600 dpi, ali od takve slike ne treba očekivati previše. Iako je čitav uređaj „crno-beli“, skener može da radi u boji.

Softver koji dolazi uz štampač primeren je svakodnevnim potrebama kancelarije, dakle jednostavan i pregledan. HP LaserJet Director je „kontrolni centar“ odakle se startuju i izvršavaju ostali programi. Za skeniranje tu je HP-ov TWAIN drajver, HP LaserJet Scan Control Viewer služi za pregled skeniranog materijala, a HP LaserJet Control Utility olakšava podešavanje parametara. ReadIRIS OCR je malo poznat program za prepoznavanje teksta.

Opšti utisak o LJ 3320 je pozitivan – to je robustan uređaj sa dobro odmerenim softverom, a u verziji LJ 3330 isporučuje se i sa ugrađenim faks-modemom i postaje idealan za malu i srednju kancelariju. Ugrađeni ASIC čip omogućava punu multifunkcionalnost: istovremeno skeniranje i štampu, kopiranje i prijem faksova i slične paralelne radnje.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

SLEDEĆI TEKST U PC #77
preview
Prvak druge lige
Bojan Stojanović


Nordeus

BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter