GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #79 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Jedan od velikih
Vladimir Cerić
Fujitsu Siemens Scenic koji nam je stigao iz "Pakoma" predstavlja atraktivnu mašinu namenjenu poslovnom okruženju. Samo izaberite podverziju...
- PC #79 (Jun 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Jedan od velikih

Nezavisno od osam domaćih konfiguracija, u ovom broju predstavljamo i jedan Fujitsu Siemens-ov model iz serije Scenic, koja obuhvata računare namenjene poslovnom okruženju. Model D ima mnogo podverzija i sve su bazirane na Intel-ovim procesorima. Do nas je stigao model sa i845 čipsetom i Pentium-om 4 na 1.6 GHz, spakovan u kompaktno desktop kućište.

Matična ploča je Siemens-ova i odaje utisak kvalitetnog proizvoda. Specifikacija koju je Intel postavio za P4 ploče u svakom je pogledu poštovana, dok je hlađenje procesora posebna priča: po pravilu se u konfiguracijama velikih firmi procesori hlade sistemima pasivnih hladnjaka i kanala za odvođenje toplote, dok je broj ventilatora smanjen na minimum; oni koji ostaju vrte se sporije, pa je postignuto nešto što bismo svi voleli kod kućnih mašina – potpuno bešuman rad; tek vam signalna dioda pokazuje da je računar uključen. Nema razloga za brigu da ovakav sistem hlađenja nije dovoljan – svi moderni Intel-ovi procesori (uključujući i one preko 2 GHz) vrlo malo se greju, pa sistem pasivnih hladnjaka obezbeđuje potpuno pouzdan rad.

Postoji i Scenic D sa i845D čipsetom, ali ni ovaj sa podrškom za SDRAM nije za zanemarivanje. Ugrađenih 256 MB je na ovoj mašini pokazalo dobre rezultate, što upućuje na dobro podešene parametre. Doduše, BIOS Setup sadrži samo najosnovnije opcije, čime je zagarantovana pouzdanost, a fabrički dobro definisani parametri sakriveni od očiju i dometa korisnika. Ploča poseduje na sebi sve što je potrebno za kancelarijsku mašinu, osim grafičke kartice: na njoj su AC97 zvučna „kartica“ i Intel-ovi 10/ 100 mrežni adapter, pa su ponuđena tri PCI slota sasvim dovoljna za proširenja.

Visina kućišta zahteva ugradnju isključivo half-size kartica, pa je izbor grafičkog adaptera sužen; ATI-jev Radeon 7000 jedan je od retkih grafičkih adaptera koji se izrađuje „u niskom profilu“. Njegovom ugradnjom napravljen je dobar izbor, usklađen sa konceptom ovog računara. Slika mu je kvalitetna, reprodukcija multimedijalnih materijala takođe, dok je brzina u 3D igrama ograničena, ali igre se i tako ne koriste u firmama, zar ne? Drajveri su orijentisani na grafičke i CAD aplikacije. Nijedna od verzija Scenic-a nema modem, a ako bi firmi koja ga kupi kod nas ipak zatrebao, morali bi sami da se potrude da pronađu half-size PCI modem. Na kraju bi prihvatljivo rešenje najverovatnije bio neki eksterni uređaj.

Za dobre rezultate na testovima zaslužan je i odličan hard disk. Ako ste mislili da je izbor ATI-jeve grafičke kartice prkošenje trendovima, šta ćete tek onda reći za Seagate-ov hard disk? Ako model Barracuda ATAIV i nije najbrži 7200 rpm model, on je definitivno najtiši, pa je prava šteta što nije popularan na našem tržištu. Kapaciteta je 40 GB, a podeljen je na dve particije od 5 i 35 GB. Prva je predviđena za instalaciju operativnog sistema i potrebnih aplikacija, a druga je prazna i služi za pohranjivanje podataka. Korisnike koji manipulišu velikom količinom fajlova obradovaće vrlo blag pad krive transfera, a zahvaljujući jakom procesoru ova mašina se može upotrebljavati i za obradu video materijala. U skladu sa trendovima ugrađen je DVD umesto CD čitača. Uređaji iz LiteOn-a koji nam dolaze na odvojene testove uvek se pokazuju kao solidni ali dosta bučni, a prednost nad ostalima stiču pre svega niskom cenom. S druge strane, drajvovi iste firme koji stižu u konfiguracijama „velikih“ kao što su IBM, Compaq ili Fujitsu Siemens uvek su neobično tihi, a istovremeno zadržavaju efikasnost. Ni ovaj 16 /48x DVD čitač se po tom pitanju ne razlikuje, pa njegov rad ne narušava perfektnu tišinu ove konfiguracije.

Periferije su kod brand-name računara uvek kvalitetne: monitor dijagonale 17“ proizveo je Hansol, a sam model je našim kupcima poznat pod oznakom 710A. Maksimalna rezolucija mu je 1.280×1.024, ali je tada frekvencija osvežavanja nedovoljnih 60 herca. Zato je bolje koristiti 1.024×768 režim pri 85 herca. Oni kojima je ipak potrebno više mogu koristiti rezoluciju 1.152×864, jer ona nudi prihvatljivih 75 herca. U oba moda je slika oštra, pa neće biti problema sa čitljivošću tekstova i poslovne grafike. Geometrija je dobra a o ekonomskoj klasi kojoj pripada ovaj monitor govori primetna deregulacija. Osim miša sa točkićem, kojeg je kao što i priliči proizveo Logitech, tu je i kvalitetna Siemens tastatura. Površina tastera koju dodirujete prstima je netipično mala, ali je tastatura ugodna i pruža dobar osećaj pri kucanju.

Uvoznike i distributere iz firme „Pakom“ treba posebno pohvaliti jer tastatura ima YU slova, što je za firme važno. Nažalost, nijedan od dva ponuđena operativna sistema nema dobro podešene parametre za rad na srpskom jeziku. Pri prvom uključivanju kupac bira između Windows-a 98 i Me, a po dobrom običaju preinstaliranih OEM sistema, sve je unapred podešeno, tako da kupcu ostaje samo da unese svoje podatke (lokaciju, jezik i sl.). Na računar su instalirani i Microsoft Works, kao i Microsoft Word 2000. Treba reći nešto i o paketu Works, u kome stižu osiromašene verzije Office programa. Pošto se u većini domaćih firmi postojeći softver koristi sa 10% mogućnosti, Works sasvim lepo može da posluži za svakodnevne poslove. Zahtevniji korisnici će se, naravno, baciti u trošak i kupiti Office.

Visok renome kompanija koje čine Fujitsu-Siemens garantuje kvalitet, u šta smo se još jednom uverili. Za sve firme koje nameravaju da svoje kancelarije opreme novim radnim stanicama, Fujitsu-Siemens predstavlja dobar izbor, a familija Scenic D će sigurno odgovarati njihovim potrebama. Njen dizajn nije agresivan ali je prijatan za oko, a kupci to umeju da cene.

SLEDEĆI TEKST U PC #79
preview
Za analogne službenike
Milan Četić



BIZIT plus

DigitalDay

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter