GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #80 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Gama TFT-a
Branko Nikitović
Imena Philips i LG dobro su poznata, kako na CRT tako i na TFT tržištu. Nakon našeg velikog testa monitora, stigli su novi TFT modeli...
- PC #80 (Jul/Avgust 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Gama TFT-a

Philips nudi tri grupe TFT monitora koji su namenjeni kućnim (S), poslovnim (B) i profesionalnim (P) primenama, što u suštini označava razlike u njihovom kvalitetu. Postoje i neke podvarijante, pa tako slovo M označava multimedijalne dodatke. Do nas su stigla tri Philips-ova modela...

Philips 150B3M

Novi trend u dizajnu TFT monitora je pravljenje što manjeg rama oko ekrana, čime se doduše dobija utisak da je i dijagonala manja od 15“ a monitor nežan, ali uređaj deluje kompaktno i ne zauzima prostor. Takav je i ovaj monitor, a dizajn je dopunjen sa šest kontrolnih tastera elegantno uklopljenih na donjoj ivici. Meniji su oskudni (možete korigovati boje, kontrast i osvetljaj), ali to nije bitno jer automatsko podešavanje slike radi odlično.

„Prirodna“ rezolucija je 1.024×768 tačaka, a maksimalno osvežavanje 75 Hz, što daje potpuno mirnu sliku. Kontrast iznosi 350:1 a osvetljaj 250 cd/m2, što je dobra osnova za kvalitetnu sliku. Skala sivih tonova je odlična, a skaliranje boja vrhunsko. Boje su izuzetno ravnomerne, bela je topla pa jedinu slabu tačku predstavlja crna koja bi mogla da bude tamnija. Odziv piksela od deklarisanih 40 ms ovaj monitor ne čini idealnim za prikazivanje brzog video sadržaja, kao što su igre.

Philips je pronašao optimalan način opremanja svojih monitora dodacima koji se nalaze u postolju. Na ovom modelu nalazi se multimedijalno VG3P40 postolje atraktivnog dizajna sa parom dobrih zvučnika snage po 2 W i centralno postavljenim, osetljivim mikrofonom koji simpatično „viri“ naviše. Postolje omogućava i lako okretanje ekrana za 90 stepeni, portrait položaj, ali bez pomeranja po visini. Da bi se okrenula i slika, treba instalirati Pivot softver na priloženom CD-u.

Philips Brilliance 150P2E

Model 150P2E je po dizajnu sličan prethodnom. Okretanje ekrana po obe ose je lako, ekran se može pomerati 5 cm po visini, a nije zaboravljena ni rotacija u portrait položaj. Dizajn tastera i sadržaj menija preuzeti su od modela 150B3M – mogu se podešavati osnovne stvari, ali je automatsko podešavanje slike i ovde sasvim dovoljno. Bitan dodatak je digitalni DVI-D port, koji omogućava prirodnu vezu sa novim grafičkim karticama.

I ovaj ekran ima kontrast 300:1 i osvetljaj 250 cd/m2. Boje su izuzetno ravnomerne, bela ima topao ton, a crna bi trebalo da bude tamnija, pogotovo što se radi o modelu za profesionalne primene. Pored toga, deklarisani odziv tačaka od 45 ms nije vrhunski. Skaliranje sivih tonova je savršeno, baš kao i toniranje boja.

Philips Brilliance 180P2

Ram oko ekrana modela 180P2 isti je kao na prethodna dva modela, a postolje je multimedijalno i funkcionalno identično onome na modelu 150B3M. Pored rotacije u svim smerovima, omogućeno je i podešavanje visine ekrana u odnosu na sto. Postavljanje u portretni položaj predstavlja pravi praznik za oči, pošto je dijagonala ekrana 18.1 inč, a rezolucija 1.280×1.024 tačke. Monitor ima analogni D-SUB SVGA i digitalni DVI-I ulaz. Nažalost, nema posebnog tastera za izbor video ulaza, već se mora birati iz menija.

Kontrast slike od 300:1 i osvetljaj od 250 cd/m2 daju dobru polaznu osnovu, a brzina odziva od samo 30 ms čini ovaj monitor pogodnim i za video primene. Što se tiče karakteristika skale sivih i obojenih tonova, važe komentari za prethodno opisane modele, uz dodatak da crna još nije dovoljno crna, ali je bolja u odnosu na pomenute modele.

LG Flatron LCD 782LE

Poslednji model na testu najzad donosi značajnije razlike. Dizajn je jednostavan ali dopadljiv, a na prednjoj strani je čak sedam tastera za kontrolu. Meniji su pravi „LG-jevski“, dakle sadrže sve potrebne opcije i koriste se izuzetno lako. Postoje analogni i digitalni ulaz, što smo i očekivali na TFT monitoru dijagonale 17“ i prirodne rezolucije 1.280×1.024 tačke. Izbor izvora je jednostavan i svodi se na pritisak tastera Source na prednjem panelu. U povećem postolju, našlo se mesta za USB hab sa dva izlazna porta.

Automatsko podešavanje slike radi odlično, a najbolja je na preporučenom osvežavanju sa 75 Hz. Osvetljaj iznosi pristojnih 250 cd/m2, dok je kontrast odličan – 400:1. Utisak kvari odziv od samo 40 ms. Boje su veoma ravnomerne, osim bele koja ima crvene tonove sa leve i desne strane i crne koja bi trebalo da bude crnja. Skale sivih i tonova u boji su zaista odlične. Međutim, iako svi testovi oštrine pokazuju da je ona na visokom nivou, ipak je u Word-u i Excel-u ponešto bilo mutno; problem je praktično nestao kada smo izvršili autokonfiguraciju na slici sa naizmeničnim vertikalnim linijama. U svakom slučaju, karakteristike LG-ja znače da ovaj model treba uzeti u uži izbor pri kupovini.

Korisne adrese:

Tehnikom PC Outlet
Bulevar vojvode Mišića 37, Beograd
tel: 011/3060-821
http://www.tehnicom.com

SLEDEĆI TEKST U PC #80
preview
Centra Signature One
Vladimir Cerić
BIZIT plus

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter