GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #80 > Hardver
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Centra Signature One
Vladimir Cerić
PC Centar domaćem tržištu želi da pruži i malo glamora, pa je tako pripremio posebnu, personalizovanu verziju PC konfiguracije u izuzetno zanimljivom kućištu firme Cooler Master i sa potpisom autora, Petra Gredelja...
- PC #80 (Jul/Avgust 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Centra Signature One

Iako našem računarskom tržištu nikada nisu nedostajali uređaji iz najnovije svetske produkcije, može se reći da mu nedostaje barem mala doza glamura. Ona se najčešće postiže posebnim i personalizovanim verzijama standardnih konfiguracija, a prva takva dolazi nam iz „PC Centra“. U specijalnom (i ekstremno skupom) kućištu firme Cooler Master na test nam je došla konfiguracija koju je potpisao Petar Gredelj, idejni tvorac i vlasnik najposećenijeg domaćeg sajta posvećenog računarima – www.benchmark.co.yu . Njegovo ime garantuje da je u pitanju mašina beskompromisne brzine i kvaliteta, u šta smo se testiranjem uverili.

Najnovija ploča iz Microstar-ove game (o kojoj možete čitati u ovom broju) i Intel-ov P4 Northwood procesor na 2.4 GHz čine trenutno najbržu PC platformu na svetu. Velika sirova snaga ovog procesora i nove mogućnosti i845E čipseta dali su im prednost nad AMD-ovim procesorima. Kupci kod nas će znati da cene izvrsnu MSI GF4 Ti4200 karticu, koja nudi sve mogućnosti mnogo jačih modela po značajno nižoj ceni. S druge strane, oni koji vode računa isključivo o performansama radovaće se Maxtor-ovim diskovima od po 40 GB vezanim u RAID 0 niz. Tu su već za Centra PR modele uobičajeni Pioneer-ov DVD i Teac-ov pisač najnovije generacije, uz Diamond Supra 56k modem. Kvalitetan zvuk obezbeđuje Creative-ov Audigy, uz Altec Lansing ATP5 zvučnike, a osim Bluetooth modula na ploču je integrisan i Intel-ov 10/100 mrežni adapter.

Kućište je posebna priča. Sa okvirom od jakog čelika i stranicama od aluminijuma, ono predstavlja jedno od najkvalitetnijih koja smo do sada sreli. S prednje strane (iza metalne maske) nalaze se dva efikasna kulera koji proizvode malo buke i hlade čak četiri predviđena mesta za hard diskove. Za izvlačenje toplog vazduha zadužena su dva ventilatora, jedan standardno postavljen na zadnjem delu, i drugi pri vrhu kućišta koji direktno izvlači svu toplotu koju generiše procesor. Uprkos svim ovim ventilatorima, mašina je jako tiha.

Kao što i priliči, monitor je CTX-ov 17“ TFT, nešto poboljšan u odnosu na raniji model ali i dalje sa malo sporijim odzivom, a ostatak periferijske opreme čine Logitech-ova DeLuxe tastatura i bežični MouseMan miš. Sav instalirani softver je licenciran, od Windows XP Home do mnoštva programa koji dolaze uz ugrađeni hardver (naročito uz grafičku karticu). Njihov broj i kvalitet čine mašinu potpuno funkcionalnom, a za one kojima su potrebne Office aplikacije, instaliran je besplatni OpenOffice.Org o kom možete čitati u ovom broju „PC“-ja. On dobro zaokružuje jednu po mnogo parametara specijalnu konfiguraciju.

SLEDEĆI TEKST U PC #80
preview
Mišja groznica
Voja Gašić


NativeTeams

Realme

AB Soft

Računari i Galaksija

Top50 2023 - YouTube


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter