GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Komentari
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
nopreview
Uvodnik
Dejan Ristanović
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj

Uvodnik

Ako ste letnje mesece, osim za odmor, iskoristili i za nabavku nove opreme, možda ste baš vi kupili milijarditi personalni računar. Prema istraživanju Gartner Dataquest, za prethodnih 25 godina prodato je milijardu računara, počev od MITS Altair 8800 do najmodernijih Itanium2 sistema. Američko tržište je "progutalo" najveći deo te količine - na svakih 1.000 ljudi, u Americi je u upotrebi 770 PC-ja. Prosek Zapadne Evrope je nešto slabiji ali i dalje impozantan - 642 računara na 1.000 ljudi, dok u Istočnoj Evropi radi 218 računara na 1.000 ljudi, što je i dalje bolje od svetskog proseka, 153 računara na 1.000 ljudi.

Kada pogledamo podatke o rastu, slika se unekoliko menja. Uporedimo današnje podatke sa stanjem u vreme kada je naš časopis nastao, dakle sa 1995. godinom. U Americi je tada (na 1.000 ljudi) bilo 337 računara, dakle rast je 228%; u Zapadnoj Evropi se sa 157 došlo na 642 računara (408%) a u Istočnoj sa 23 na 218 (949%). Američko tržište je očito zasićeno (mada je u junu konačno zabeležen rast prodaje) pa su velike računarske firme zainteresovane za Evropu, a samim tim i za naš region, koji ima veliki potencijal za rast. Računari, softver i servisi su nam preko potrebni da bismo racionalno poslovali, pa je samim tim i potencijalna zarada računarskih giganata značajna; treba "samo" da nas ubede da kupimo upravo njihove proizvode.

Važan korak u tom smeru učinio je Microsoft, koji od ovog meseca počinje akciju legalizacije softvera. Njihovi napori su usmereni prema velikim firmama, pa se softver neće prodavati "u kutijama", kao što smo možda očekivali - prodavaće se pretplata (OSL), što znači da će firma uvek raspolagati najnovijim verzijama programa i fiksno ih plaćati. Cena upotrebe Windows-a i Office-a u sledeće tri godine iznosiće (ukupno) 500 dolara po radnom mestu. Verujem da će Microsoft uskoro saopštiti i svoju ponudu za manje firme i SOHO korisnike. Tako će stari i novi PC-jevi konačno biti legalni.

Dokle će "ugljenik voditi protiv silicijuma", odnosno kada će na svetu biti više računara nego ljudi? Možda jednoga dana postignemo odnos sa Solarije koja, u romanima Isaaka Asimova, ima 10.000 robota na svakog čoveka, i još su ti roboti "malo" pametniji od današnjih PC-jeva. U svakom slučaju, očekuje se brži rast, pa ako ste letos propustili priliku da kupite "milijarditi" PC, već 2008. godine će se u izlogu pojaviti "dvomilijarditi". Naš posao je da vam, tada i u međuvremenu, pomognemo da napravite pravi izbor. Vidimo se 4. oktobra!

SLEDEĆI TEKST U PC #81
preview
WiFi lutalice
Zoran KehlerNIS

Shoppster-2023-03

YuNet

Čitaj PC Press

BIZIT Seminar

Excel kuhinjica

.

PC
Twitter Facebook Feed Newsletter