GradientTop
PC
Vodeći IT časopis u Srbiji
PC #81 > Aktuelno
ARHIVA BROJEVA | O ČASOPISU | POSTANI SARADNIK | PRETRAGA
preview
Zoran Kehler
Bežične mreže postaju ozbiljna stvar, pa je sve više zgrada u metropolama obeleženo simbolima koji vam pokazuju ima li smisla da uključite svoj notebook. Ipak, sve to uvek ne radi baš onako kako biste želeli...  «pročitajte više»
- PC #81 (Septembar 2002)
- U prodaji po ceni od 200 din

broj
preview
Dejan Ristanović
Tema jeseni u domaćem računarskom društvu biće biti legalizacija softvera. Prikupili smo informacije na izvoru, od Franje Ridzija, direktora jugoslovenske kancelarije Microsoft-a.
preview
Aleksandar Veljković
Odavno nije bilo veće ponude kvalitetnih čipseta za matične ploče, pa su kupci često zbunjeni. Bacili smo još jedan, sveobuhvatni pogled na domaću ponudu...
nopreview
Dejan Ristanović
nopreview
Računar na vama
Sava Zdravković
Računar sve češće postaje deo odeće, a izgleda i deo čovekovog tela - počela je ugradnja komunikatora u zube!
nopreview
Kako do e-poslovanja?
Nikola Marković
Iako je u svetu elektronsko poslovanje uveliko zaživelo, kod nas se ono naslućuje tek u obrisima. Kako krenuti napred?
nopreview
Vesti
Milan Bašić
nopreview
Gospodin Turok, pretpostavljam?
Jelena Rupnik
Da li ste vlasnik svog Web sajta? Milioni srećnih ljudi žive u nevinoj zabludi da jesu, ali ako je verovati sudu u Americi, to možda i nije slučaj. Skandal izbio nakon otimačine sajta sex.com otvorio je Pandorinu kutiju...
nopreview
Chaintech pod crvenim fenjerom
Voja Gašić
Teško je pomenuti ijednu dalekoistočnu kompaniju koja svoje evropsko predstavništvo nije bazirala u Holandiji. Takav je slučaj i sa firmom Chaintech, koja je nedavno pozvala novinare na veliku promociju...
nopreview
Stoni računari u torbi
Milan Bašić
U svetu se sve više priča o notebook sistemima koji su sposobni da zamene stoni PC. Detaljno smo analizirali i uporedili Compaq Presario 2800, Dell Inspirion 8200, Fujitsu-Siemens Lifebook C, Toshiba Satellite 1900, Toshiba Satellite 5100 i PC Plus Titanium.
nopreview
Kako ohladiti Athlon?
Aleksandar Veljković
Kako održati idealnu radnu temperaturu Athlon procesora? Zavirili smo u ponudu kulera firmi GlobalWin, Titan i Thermaltake u potrazi za najboljim.
nopreview
Četiri asa u rukavu
Milan Bašić
Najnovijom ponudom tankih TFT monitora Samsung je učvrstio svoje pozicije na vrhu. Testirali smo modele SyncMaster 171P, 191T, 151S i 151D.
nopreview
Tandem za budućnost
Vladimir Cerić
Naziv "integrisana ploča" i dalje budi negativne asocijacije. Firme nVidia i Shuttle udružile su se kako bi oborile tu predrasudu...
nopreview
Za dugotrajne uspomene
Milan Četić
Napredak inkjet tehnologije ne ogleda se samo u dizajnu i performansama štampača - usavršavaju se i foto-papiri. Glavni cilj je da slika i posle više godina bude očuvana.
preview
Milan Četić
Hoće li Lexmark uhvatiti korak sa vodećim proizvođačima na inkjet tržištu? Novi modeli, Z25, Z35, Z55 i Z65n otvaraju mu prolaz ka samom vrhu...
nopreview
Skretničari mreže
Voja Gašić
Proizvođači kao što je Allied Telesyn trude se da posao planiranja i održavanja lokalne mreže maksimalno olakšaju. Isprobali smo njihove nove switch-eve.
nopreview
Slagalica sa linijama
Dejan Ristanović
Telefonska infrastruktura poslovnih prostorija i stanova napreduje. Zainteresovala nas je ponuda kućnih centrala, pa smo isprobali Tenovis Integral T1.
preview
Vladimir Cerić
Kupci računara sve češće nalaze interes da investiraju u jaču mašinu, koja će uspešno "pokriti" trenutne potrebe, ali neće brzo pokleknuti pod teretom dolazećih verzija Windows-a i Office-a. Jedna takva konfiguracija nam je ovog meseca stigla iz firme Jugodata.
preview
Vladimir Cerić
Već ustoličenim brand-ovima domaćih računarskih firmi sada se pridružuje se novosadski Pin Computers nam je na test poslao probni primerak računara iz serije Neo, koji osim kvalitetnih komponenti iz Pin-ovog distributerskog programa ima i personalizovane periferije.
nopreview
Centra 5380 PR
Vladimir Cerić
Centra linija više ne sadrži samo računare, već i kompletna okruženja - ovomesečni model se prodaje "u paketu" sa štampačem i skenerom.
nopreview
CD MP3 plejeri
Branislav Bubanja
Vreme "običnih" diskmena neumitno prolazi, a njihovo mesto polako i sigurno preuzimaju MP3 uređaji. Predstavljamo dva interesantna modela: Sony D-CJ501 i Dioneer DCP-100.
nopreview
Zvuk za novo vreme
Vladimir Cerić
Najnoviji modeli Altec Lansing zvučnika, 220, 221 i XA3021, možda nisu glamurozni i snažni kao neki od njihovih prethodnika, ali plene jednostavnošću i kvalitetom.
nopreview
Nikon Coolpix 2000 i 4500
Milan Četić
Dva nova modela koja su se upravo pojavila na tržištu odlični su primeri Nikon-ove filozofije u proizvodnji digitalnih aparata: naglasak je stavljen na lakoću korišćenja i kvalitet snimaka, u odnosu na proseke koji trenutno postoje u njihovim klasama.
nopreview
HP PhotoSmart 320
Milan Četić
Hewlett-Packard je za nekoliko godina stekao poziciju jednog od najvećih proizvođača digitalnih fotoaparata. Glavni adut njihovih uređaja nisu (tehnički izražene) mogućnosti, već širok skup karakteristika prilagođenih najširoj publici. Takav trend sledi i najnoviji PhotoSmart 320, naslednik modela 318, koji u odnosu na prethodnika donosi brojna unapređenja, ali i nižu cenu.
nopreview
HP DeskJet 3820
Milan Četić
Ove jeseni Hewlett-Packard je doneo brojne novitete među svoje inkjet štampače i drastično poboljšao tehnologiju. Ipak, nekim korisnicima je i ono što je nudila serija 900 sa svojom PhotoREt III tehnologijom bilo sasvim dovoljno. Zato je najnoviji model sa oznakom 3820 jedan od "poslednjih Mohikanaca" ove, dve godine stare, tehnologije.
preview
Milan Četić
Hewlett-Packard je lider u oblasti multifunkcionalnih mašina namenjenih kućnoj i SOHO primeni, a sada osvaja i tržište ozbiljnijih uređaja slične namene. LaserJet 4100 MFP predstalja odličan početak.
nopreview
Techsony DV900 MP3
Saša Krstić
Firma Techsony predstavila je novi model iz serije Makidol MP3 diskmena. DV900 je lakši, kvalitetniji i jeftiniji naslednik prethodnog modela DV898.
nopreview
Epson EMP 720
Milan Četić
Multimedijalni video projektori su još uvek prilično skupi uređaji, najviše zbog toga što se tehnologija na kojoj se zasnivaju i dalje u brzom razvoju. Jedna od firmi koja je u samom vrhu ovog razvoja je Epson, a njegov najnoviji model EMP 720 predstavlja odličan primer napretka...
nopreview
HP OfficeJet d155xi
Milan Četić
Multifunkionalni uređaji se, osim kao štampači odnosno skeneri, koriste i kao kopir-mašine. OfficeJet D serija je pokušaj HP-a da se približi malim firmama, pa je za osnovu izabran inkjet štampač CP1160, a onda je ta osnova modifikovana na originalan način...
nopreview
RAM budućnosti
Nadežda Veljković
Kompjuteri se brzo menjaju, jer nove tehnologije postavljaju pred njih sve veće zahteve. Posebno mesto u svim diskusijama zauzima radna memorija...
nopreview
Prvi utisci
Voja Gašić
Casio Satellite Navi GSM časovnik, Enermax i Sirtec napajanja, LiteOn CD i DVD, Mustek v560 DVD plejer, PC 2700 DDR memorija, Toshiba e310 PocketPC, US Blaster zvučnici i Wireless Optical XP miš.
nopreview
Sledeći Office
Dragan Grbić
Iako je malo ko van matične firme video kako bi sledeći Microsoft Office trebalo da izgleda, neke informacije su ipak "procurele "...
nopreview
OCR duel
Bojan Stojanović
Da li ćete za prepoznavanje teksta upotrebiti OmniPage ili FineReader? Oba su poslednjih godina napredovala i oba podržavaju naš jezik, ali je pobednik može biti samo jedan!
nopreview
Corel na dobrom putu
Bojan Stojanović
CorelDRAW Graphics Suite 11 i Corel Ventura 10 su vešto revitalizovani, postali su pouzdaniji ali hoće li to biti dovoljno? Evo naših prvih utisaka...
nopreview
Ne baš sasvim isto
Dragan Grbić
Koju ćemo cenu morati da platimo da bi se naši poslovni sistemi uklopili u sveopštu Microsoft.NET tehnologiju? Koji pravac razmišljanja je najbolje slediti? Nastavljamo analizu XML koncepta.
nopreview
Dokumentujte mrežu
Peđa Lalević
Program netViz objedinjuje sve elemente neophodne da bi se mreža projektovala i dokumentovala do detalja. Isprobali smo novu verziju 6.0/3D.
preview
Vlada Ćalić
Posle četiri godine čekanja, open source projekat Mozilla je konačno izbacio verziju 1.0 svog Web browser-a. Da li je na vidiku nova bitka "rata browser-a"?
preview
Biljana Milivojević, Dejan Savić
Jedna od novih strategija efikasnog poslovanja zove se CRM, Customer Relationship Management. Da li je u pitanju prolazni trend ili prečica do većeg profita?
nopreview
Obezbeđeni XP
Mihailo Đorić
Šta novo nudi Windows XP Professional po pitanju polisa koje određuju prava korisnika i bezbednosti sistem u celini?
nopreview
Uslužni programi
Jovan Bulajić
Anim-FX, CDex, Customizer XP, PopNot i PowerDVD 4 XP
nopreview
Mrežni dispečerski centar
Berislav Todorović
Kako izgledaju centri za upravljanje velikim i malim mrežama i šta je sve potrebno (ali i nepotrebno) na takvom mestu?
nopreview
Nebo je granica
Voja Gašić
Jeste li, ljuti na Telekom ili svog Internet provajdera, poželeli da imate sopstveni link? Satelit bi mogao biti rešenje, treba samo da izaberete Europeonline ili Hughes.
nopreview
Deljeni fajlovi
Kristijan Lazić
I pored napora industrije zabave, jednom puštenog duha nije lako vratiti u bocu - Gnutella.net ostaje ozbiljan medij za razmenu fajlova preko Interneta...
preview
Vladimir Petrović
RFID tehnologija je od jednostavne zamene bar-kodova prerasla u nešto što može iz korena promeniti svet.
nopreview
Web Oskari 2002
Esad Jakupović
U San Francisku su najboljim Web sajtovima ponovo dodeljeni "Internet Oskari", odnosno nagrada Webby 2002. Nije, ipak, bilo prošlogodišnje pompe...
nopreview
Važno je imati stila
Vladana Rašić
Nakit je postao neizbežan u svakoj kući, na svakoj osobi koja ide u korak sa vremenom, ali i na Web-u...
nopreview
Internet vodič
Ladislav Struharik
nopreview
Java Message Service
Živko Radulović
SUN je osmislio JMS specifikaciju, zasnovanu na jeziku Java, koja obezbeđuje komunikaciju raznih aplikacija.
nopreview
Multimedija
Aleksandar Veljković
American Concise Encyclopedia, "Malo seoce" i "Od začeća do majčinih grudi".
nopreview
Access bajtovi
Branislav Mihaljev
nopreview
Office bajtovi
Dragan Grbić
nopreview
Odabrani bajtovi
Aleksandar Veljković
nopreview
Vedra strana
Prve Internet godine će, barem kada je u pitanju naša štampa, možda biti zapamćene kao njnjnj godine - inertnost pri oslobađanju od YUSCII rasporeda i neuki pokušaji da se koristi ćirilica zaslužili su prostor na tužnoj, a ne vedroj strani "PC"-ja. Stvari, ipak, postaju malo smešnije kada njnjnj kritičari padnu u sopstvenu zamku...
nopreview
Microsoft PowerPoint 2002
Dragan Grbić
Suština PowerPoint prezentacije je efikasno prenošenje ideja ka gledaocima, što često prevazilazi domen tehnike korišćenja softvera i zadire u pitanja didaktike i psihologije. Zato smo ovaj specijalni dodatak posvetili osnovnim i naprednim tehnikama korišćenja PowerPoint-a, ali i veštini (ili čak umetnosti) iskazivanja ideja.


Takovo

BIZIT 2024

Računari i Galaksija


YuNet

PC Press Studio

Čitaj PC Press

Excel kuhinjica
PC
Twitter Facebook Feed Newsletter